Vam izpadajo lasje? Potem morate vedeti naslednje …

Thumbnail

Razlogi, zakaj začnejo ženskam odpadati lasje, so različni. Zato so različni tudi pristopi k reševanju problema. Da bi našle ustrezo rešitev za svoj problem, razmislite o spodaj navedenih možnih vzrokih.

Kontracepcija

Nekateri hormoni v kontracepcijskih oblikah povzročijo izgubo las, ker so zelo podobni moškim spolnim hormonom (androgenom). Gre za progestine, ki so podobni testosteronu, npr. medroksiprogesteron acetat, levonorgestrel, norgestrel, etonogestrel, ki povzročijo izgubo las z zmanjšanjem števila lasnih foliklov, kar je počasen proces. Zato lahko mesece ali leta jemljete kontracepcijo, preden šele opazite izgubo las.

Progestini, ki niso tako podobni testosteronu, npr. drospirenon, norgestimat, ciproteron, pa ne povzročajo izgube las med samim jemanjem. Lahko pa povzročijo izpadanje las po prenehanju jemanja, saj pride takrat do porasta androgenov in občutljivosti nanje.

Ovulacija

Lasje ljubijo estrogen in progesteron in pogoj za njuno tvorbo so ovulacije oz. naravni ciklusi ženske. To je še eden od razlogov za prenehanje jemanja kontracepcije. Pri tem se je potrebno zavedati, da lahko prenehanje s kontracepcijo začasno poslabša izpadanje las. Do tega pride tudi zaradi nenadne hormonske spremembe (kot se to zgodi npr. po porodu). Situacija se nato izboljša.

PCO

Sindrom policističnih jajčnikov je stanje z visokim nivojem androgenov (moških spolnih hormonov), kar povzroči izpadanje las, akne in poraščenost.

Ščitnica

Bolezni ščitnice so tudi eden od pogostih vzrokov za izpadanje las.

Železo

Lasje potrebujejo veliko železa, zato ga boste potrebovali ne glede na vzrok izpadanja las.

Vnetje

Vnetje naredi lasne folikle hipersenzibilne za androgene, zato lahko kronično vnetje povzroči preobčutljivost na androgene in androgensko plešavost. Za zmanjšanje vnetja se izogibajte določeni hrani, kot so npr. sladkor, pšenica, mlečni izdelki.

Ogljikovi hidrati

Prehrana s premalo ogljikovimi hidrati lahko da hipotalamusu lažen signal, da stradate, kar privede do zavrtja ovulacije. Dieta z manj ogljikovimi hidrati in manj maščobami lahko pripelje do izgube las.

Cink

Cink je dober za lase, saj spodbuja ovulacijo, zmanjšuje vnetje in blokira androgene. Hkrati pa tudi direktno spodbuja rast las. Pogosta vzroka za njegovo pomanjkanje sta vegetarijanska dieta in hormonska kontracepcija. Največ ga najdemo v rdečem mesu, bučnih semenih in ostrigah.

Kdaj lahko pričakujem spremembe?

Tudi če izberete najbolj optimalen način zdravljenja, rezultati ne bodo vidni takoj. Spremembe boste opazili šele po 3-6 mesecih. Zakaj? Lasje imajo svoj cikel. Nekateri se nahajajo v telogeni fazi, ki deluje kot nekakšna čakalnica. Ko las vstopi v to fazo, je zanj dokončno, da bo čez 2-4 mesece odpadel. Z drugimi besedami: veliko vaših las je trenutno v telogeni fazi. Vsi ti lasje bodo odpadli in šele nato boste lahko opazili izboljšanje.

Ključ do rezultatov je torej primerno ukrepanje glede na vzrok izpadanja las ter potrpežljivost.

Foto: netdoctor.co.uk