Valentinovo

Thumbnail

Februar je že dolgo veljal za mesec romantike. Valentinovo, kot ga poznamo danes, vsebuje elemente krščanske in staroromanske tradicije. Danes je podobno kot vsi večji prazniki močno skomercializiran.

Valentinovo se je sprva praznoval kot rimokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Do danes so bili razglašeni trije sveti Valentini.

Prvo pričevanje o povezanosti dne svetega Valentina z romantično ljubeznijo sega v 14. stoletje, ko so v Angliji in Franciji 14. februar označevali kot dan, ko se ženijo ptički. V tej dobi so si ljubimci takrat izmenjevali pisemca in se imenovali za valentine. Verjetno je, da marsikatera legenda o svetem Valentinu izhaja prav iz tega časa.

Med njimi so tudi naslednje:
* Ena legenda pravi, da je bil Valentin rimski duhovnik v tretjem stoletju. Ko je cesar Klavdij II prepovedal poroke rimskih vojakov, ker naj bi bili samski moški boljši vojaki od poročenih in tistih z družinami, se je Valentin zavedal nepravičnosti odloka in še naprej na skrivaj poročal mlade pare. Ko je cesar Klavdij to odkril, ga je dal usmrtiti.

* Druga legenda pravi, da je bil Valentin usmrčen, ko je poskušal pomagati kristjanom pri pobegu iz rimskih zaporov, kjer so jih pogosto pretepali in mučili.

* Po tretji legendi si je Valentin sam sebi dejansko poslal prvo valentinovo voščilo. Medtem ko je bil v ječi zaradi krščanske vere, se je zaljubil v ječarjevo dekle. Domnevajo, da ji je pred smrtjo napisal pismo, ki ga je podpisal “Od tvojega Valentina«.

 

V srednjem veku je bil Valentin eden najbolj priljubljenih svetnikov v Angliji in Franciji. V Veliki Britaniji je valentinovo postalo popularno okoli sedemnajstega stoletja. Do sredine osemnajstega stoletja je bila značilna izmenjava majhnih pozornosti in napisanih sporočil. Ob koncu stoletja so ročno napisana sporočila zamenjale natisnjene kartice. Kartice so postale enostavna možnost za izkazovanje naklonjenosti v času, ko je bilo izražanje svojih čustev nezaželeno. Cenejša poštnina je še dodatno prispevala k priljubljenosti pošiljanja valentinovih pozdravov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja