»V vsakem zakonu, ki traja dlje kot teden dni, obstajajo razlogi za ločitev.« Ampak …

Vir: Shutterstock

Zgornji citat Roberta Andersona se pogosto pojavlja na spletnih straneh, namenjenim okrevanju po ločitvi. A v resnici je to le prvi del citata, drugi del se glasi: »Trik je v tem, da najdemo in vedno znova iščemo razloge za zakon.«

Imamo vsi razlog za ločitev?

Odgovor je »da«. Čisto vsaka poročena ženska in vsak moški lahko našteje stvari, ki ga pri zakoncu motijo in se najverjetneje ne bodo nikoli spremenile. Čisto vsak lahko najde kakšno »nepremostljivo razliko« (kot pravijo Američani), ki je kljub pogovorom in usklajevanju ne bova nikoli presegla.

Vsak, ki je poročen dlje kot en teden, se je že znašel v situaciji, ko bi svojega moža oz. ženo lahko utopil v žlici vode. In v situaciji, ko se je spraševal, kako je lahko drugi tako nerazumevajoč in brezčuten. V situaciji, ko je imel občutek, da ne bo nikoli bolje. In v situaciji, ko se mu je zdelo, da sta si z zakoncem neskončno daleč. V takšnih trenutkih ni težko obupati.

A nekaj je močnejše od razlogov za ločitev …

Odločitev za zakon je odločitev, da se bova vsak dan borila – za nekoga in skupaj z nekom.

Tukaj pride drugi del stavka. Če imamo vsi razloge za ločitev, imamo tudi vsi razloge za zakon! Zakaj? Ker smo pred oltar stopili z nekom, ki smo ga imeli tako radi, da smo mu obljubili večno ljubezen in zvestobo. Nismo se poročili z bežnim znancem ali simpatičnim kolegom, ampak z osebo, ki jo imamo najrajši na svetu. Z leti se spreminjamo, se približujemo in oddaljujemo, staramo, padamo in rastemo. A naš sozakonec bo vedno ostal tisti, brez katerega si nismo mogli predstavljati življenja. Nekdo, ki smo mu obljubili, da se bomo zanj trudili in skupaj gradili mostove.

Kadar nas preplavljajo negativne misli in obup, se spomnimo trenutka, ko se nam je skupen »da« zdel samoumeven. Vseh trenutkov nežnosti in povezanosti, vseh drobnih malenkosti, ki nas v življenju povezujejo. Vseh stiskov rok, pogovorov ob kavi, strmenja v čudež najinih skupnih otrok.

Znamo poiskati razloge ZA?

V zakonu imamo dve možnosti. Prva je, da čakamo, kaj se bo zgodilo. Se pritožujemo, razpredamo o težavah, razlikah in nerazumevanju. In v končni fazi o razlogih za razhod.

Druga možnost je, da vsak dan znova iščemo razloge za zakon. Se vsak dan spomnimo, zakaj smo za skupno pot izbrali ravno tega človeka in zakaj nam tako veliko pomeni. Odločimo se lahko, da bomo krmilo življenja vzeli v svoje roke in v zakon vsak dan vlagali – s pogovorom, skupnimi dejavnostmi, zmenki, pa tudi s spravo po prepirih. Odločimo se lahko, ali se bomo osredotočali na vse, kar nas deli, ali bomo gradili tisto, kar nas povezuje. In včasih kakšno malenkost tudi potrpeli. Ne po cankarjansko, s stisnjenimi zobmi in mučeniškim pogledom, ampak zavestno, ker imamo nekoga tako radi, da ga želimo osrečiti.

Zakon ni pravljica, prelita s sladkorjem in okrašena z rdečimi vrtnicami. Zakon je pot, za katero sva se odločila, da jo bova prehodila skupaj. Do konca. Trnje in kamenje na poti naju lahko opraska in razdruži, lahko pa si pot utirava skupaj, z vsemi težavami in slabostmi. Odločitev za zakon je v resnici odločitev, da se bova vsak dan borila – za nekoga in skupaj z nekom.

Vsi imamo razloge za ločitev in vsi imamo razloge za zakon. Kaj bomo izbrali?

Oglej si tudi:

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja