V vrtcih ni dovolj prostora

Thumbnail

Brez prostora v vrtcih bo zopet ostalo veliko število otrok (predvsem v prestolnici), starši pa bodo prisiljeni poiskati privatno varstvo. K povečanemu številu otrok, ki bi jih starši radi vpisali v vrtec, prispeva večja rodnost otrok in ukrep države, ki zagotavlja brezplačno varstvo za drugega in vsakega nadaljnjega otroka.

Starši tako v vrtec vpišejo več otrok in zaradi prostorske stiske jih veliko ostane pred zaprtimi vrati. Država je z ukrepi breplačnega vrtca za drugega otroka in predvidenega 50% znižanja cene za 3 do 5 let stare otroke v vrtcih v letih 2010 do 2014 spodbudila k vpisu v vrtec tudi tiste starše, ki sicer imajo zagotovljeno domače varstvo, nič pa ni pripomogla k povečanju kapacitet v vrtcu in vzgojnega kadra. Prostora v vrtcih tako ni nič več, zanimanje pa raste. Zagotovitev predšolskega varstva za vse otroke je tako izključno na plečih občin.

Prostora primanjkuje tudi v zasebnih vrtcih, čeprav so cene bistveno višje kot v javnih zavodih.

Starši so tako postavljeni pred odločitev, ali naj otroka prepustijo v varstvo tuji neznani osebi, ki je po možnosti brez ustrezne izobrazbe, ali pa naj eden od njiju ostane doma in čuva otroka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja