V OŠ Rogatec na pobudo učencev prepovedali nošenje izzivalnih oblačil, predolgih nohtov in oblačil z žaljivo vsebino

Foto: kozjansko.info

V Sloveniji nimamo veljavnih predpisov, ki bi enotno določali pravila oblačenja oz. zunanji izgled otrok, ki obiskujejo slovenske šole. Ob poplavi različnih modnih trendov, ki segajo od oblačil pa tudi do estetskih popravkov in jih otroci vsakodnevno srkajo preko različnih družabnih omrežij in skušajo upoštevati, narašča tudi potreba po jasni določitvi pravil, ki urejajo oblačenje primerno za slovenske šole.

V šolskih redih, pravilih itd. imajo šole (če sploh) bolj ali manj na splošno in zelo nedoločno napisano, kaj je primerno oblačilo in kakšen je primeren izgled. V določanju, kaj je primerno in kaj ne, so šole bolj ali manj prepuščene same sebi.

Učenci sami za zaostritev pravil oblačenja

Na osnovni šoli Rogatec so se odločili za konkreten korak v smer zaostritve pravil oblačenja. Najbolj zanimivo pri tem je, da je pobuda za sprejem strožjih pravil prišla iz strani učencev, ki so po besedah ravnateljice Alenke Virant: »Oblikovali predloge, ki so jih nato pod vodstvom razredničark in šolskih pedagoginj oblikovali v povzetke pravil.« Pobuda za sprejem novih pravil oblačenja je tako prišla od otrok, ki so, kot so sami zapisali, nekatera oblačila označili bolj primerna za na plažo kot pa za v razred.

“Naš namen ni karkoli sporočati drugim ustanovam. Mi smo le upoštevali želje učencev po spremembah, ki smo jih s tem, ko smo jih dali v razpravo strokovnim delavcem šole, pridobitvijo mnenja staršev in sprejetja sprememb na svetu šole, naredili transparentne. S tem smo pokazali, da nam je mar za to, kar menijo in česar si želijo naši učenci.” – Alenka Virant, ravnateljica OŠ Rogatec

Posledično so tudi sprejeta pravila otroci izjemno dobro sprejeli. Kljub temu, da je pravilnik v uporabi komaj teden dni, pa ravnateljica opaža, da učenci nova pravila že upoštevajo, prav tako na OŠ Rogatec prejemajo pozitivne odzive staršev ter ravnateljev ostalih šol, ki se z zaostrovanjem pravil oblačenja globoko strinjajo.

Ravnateljica Alenka Virant pri tem poudarja, da so spremembe pravil posledica upoštevanja želja učencev in da so s sprejetjem pravil pokazali, da jim je mar za mnenja, ki jih podajo njihovi učenci. Obenem pa so načrtovane spremembe pravil najprej dali v razpravo strokovnim delavcem šole in staršem ter tako poskrbeli za popolno transparentnost sprejemanja novih pravil.

Konec prekratkih majic in predolgih nohtov

Iz sprejetega pravilnika je razvidno, da morajo otroci v šolo hoditi oblečeni v oblačila, na katerih ni neprimernih, nespoštljivih in žaljivih slovenskih ali tujejezičnih napisov. Mnenje rogaških devetošolcev, ki je botrovalo k takšnemu zapisu, je, da je šola kraj, kjer ni prostora za nespoštovanje drugih ter da oblačila nikakor ne smejo žaliti drugih učencev ali učiteljev ter da žaljivi napisi ne sodijo v naš prostor, kaj šele v osnovno šolo.

Ob tem so dodali, da je prekratko oblačilo lahko tudi distrakcija in da se v osnovni šoli nikakor ne spodobi razkazovati svojega telesa ter da ni prijetno v šoli gledati napol gole učence/-ke.

Devetošolci so v svojih zapisih sami navedli, da je nujno, da zgornji deli oblačil segajo do pasu, spodnji deli pa so tako dolgi, da v celoti pokrijejo zadnjico. Ob tem so dodali, da je prekratko oblačilo lahko tudi distrakcija in da se v osnovni šoli nikakor ne spodobi razkazovati svojega telesa ter da ni prijetno v šoli gledati napol gole učence/-ke.

Zanimivo je tudi, da so učenci sami prišli do zaključka, da so predolgi nohti neprimerni za šolsko okolje. Ob tem, da predolgi nohti onemogočajo izvedbo oz. sodelovanje v učnem procesu je več učencev izrazilo tudi mnenje, da so predolgi nohti lahko nevarni, ker lahko z njimi koga tudi resno poškodujejo.

Prepoved uporaba pametnih naprav

V skladu poslano okrožnico Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje o možnosti pregleda osebnih predmetov učencev v primeru suma na možnost vnosa stvari, ki bi lahko ogrozile zdravje in življenje učencev in zaposlenih, so učenci osnovne šole Rogatec podprli idejo, da lahko šola pregleda njihove torbe ali osebne predmete. Eden izmed devetošolcev je ob tem zapisal, da je takšen ukrep nujno potreben, ker se ne ve, kaj lahko učenec s takšnim nevarnim predmetom naredi, ter da je nujno poskrbeti za varnost učencev in učiteljev.

Učenci so tudi podprli prepoved uporabe mobilnih telefonov, pametnih ur in drugih akustičnih naprav v času pouka, med odmori in pri drugih oblikah organiziranega dela, saj se sami zavedajo, da so ob prisotnosti mobilnih naprav manj zbrani in ne morejo prav razmišljati. Obenem se jim zdi ta ukrep pomemben, ker se lahko (brez pametnih naprav) med sabo pogovarjajo in so bolj skoncentrirani.

Odrasli, predvsem odločevalci, ki skušajo s svojimi ukrepi skrbeti za dobrobit otrok v šoli, bi mogoče morali večkrat prisluhniti najprej otrokom samim. Že zgoraj opisana mnenja otrok, ki so botrovala sprejetju strožjega pravilnika na OŠ Rogatec, so dokaz, da tudi otroci sami dobro vedo, kaj je primerno in kaj ni. Le do besede jim pustimo.

Izsek iz Pravil šolskega reda VIZ OŠ Rogatec:

  • Učenci hodijo v šolo primerno oblečeni, kar pomeni, da ne nosijo oblačil z neprimernimi, nespoštljivimi in žaljivimi slovenskimi in tujejezičnimi napisi.
  • Učenci hodijo v šolo oblečeni tako, da zgornji deli oblačil segajo do pasu, spodnji deli pa so tako dolgi, da v celoti pokrijejo zadnjico.
  • Dolžina nohtov pri učencih mora biti takšna, da po presoji učitelja omogoča varno izvedbo predpisanih vaj in nalog šolskega procesa.
  • Med poukom ni dovoljena uporaba mobilnega telefona, pametnih ur ter ostalih digitalnih naprav, prav tako v času učnega procesa učencem ni dovoljeno snemati in fotografirati. Mobilne telefone, pametne ure in ostale digitalne naprave učenci pustijo v garderobni omarici. V primeru, da jih učenec kljub prepovedi uporablja, se mu jih odvzame, o odvzemu zatem obvesti starše, ki nato prevzamejo napravo ob dogovorjenem času. Učenci lahko uporabijo mobilni telefon in pametne ure samo v primeru nujnega klica staršem.

Oglejte si tudi:

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Odlično, podpiram za vse OŠ in SŠ! Upam, da za vrtce to ni potrebno, na faksu pa je itak že vse zamujeno, če prej nismo postavili pravil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja