V iskanju pravega moškega

Foto: Shutterstock

Ko s prijateljicami klepetamo ali pa se pogovarjamo bodisi o možeh bodisi o vzgoji svojih sinov, tema prej ko slej nanese na »prave« moške. Večinoma se prej ali slej spremeni v obupovanje ali pa jamranje, da takšnih več ni.

Ali se zgodovina ponavlja in so tudi naše prababice prihajale do enakih zaključkov? Ali je morda zgolj današnja družba toliko bolj neznosna za »prave« moške?

Kje se je zataknilo?

Včasih je bila vloga očeta v družini zelo jasna: oče je služil kruh in discipliniral otroke. Kaj več se je štelo kot bonus. Od novodobnih moških pa se pričakuje mnogo več: opravljanje gospodinjskih opravil, potiskanje vozička, službene obveznosti, zmenki z ženo in otroki ter iskanje praznih lukenj za svojo rekreacijo. Najti ravnovesje pa je prava umetnost. Kljub temu, da se veliko moških trudi, da bi bili dober mož, oče in prijatelj, jim marsikdaj ne uspeva.

Vedno več (slovenskih) moških zavestno ponotranja, da imajo izjemno vlogo pri vzgoji otrok in v družini. Medtem, ko tudi družba definira nove pojave; na primer stay-at-home fathers (ali moški, ki ostajajo doma), na drugi strani pa vedno več otrok odrašča brez očeta ali ga vidi le občasno. Zakaj se jih mnogo ustraši in se raje oddaljijo od družine, kot da bi se soočili s svojo vlogo?

Kopica izzivov

Pojem očetovstva se je približal pojmu materinstva; oče se danes zanima za otroka, sodeluje pri njegovi vzgoji in spremlja njegov napredek. Kar je dobra novica. A ob tem oče vse težje usklajuje ravnotežje med službo in domom; A osnovni principi se niso spremenili. Tudi danes ženske želimo biti zaščitene, varne, v ljubečem domu. Zato pa iščemo pravega moškega.kljub novim zadolžitvam se obseg službenega dela v večini ni zmanjšal. Ideal novodobnega očetovstva je v veliki meri pristranski – tvori namreč zahteve in pričakovanja, medtem pa se ne ozira na odvisnost od zaslužka in pritiske službenih obveznosti.

Vsaj v zahodnem svetu se je spremenil tudi njegov odnos do žene. Pravi moški ljubi in spoštuje mamo svojih otrok. Vedno več moških se zaveda, kako pomembno je, da so čustvena opora v družini. Medtem ko so v zgodovini moški žene dojemali (predvsem?) kot matere svojih otrok, pa moški zdaj želi osrečiti svojo žensko. Kar je zelo prav. V odnosu do ženske so naredili ogromen korak. Zakaj je potem toliko žena, ki tarnajo, da nimajo pravega moškega?

Vsak potrebuje potrditev, sploh pa moški

Ko takole naštevamo spremembe, ki se dogajajo, se upravičeno vprašamo: kje sodobni moški lahko prejme potrditev? Ko je bil moški edini v družini, ki je priskrbel sredstva za preživetje družine, je bil potrjen njegov ponos. Bil je skrbnik družine in vedel je, da je celotna družina odvisna od njega. Medtem ko se je zdaj, ko ima moški glede dohodkov pogosto enako vlogo, lahko celo manjšo, to obrnilo.

Kakšna je pri tem vloga žene?

Marsikdo bi rekel, da tudi ženam ni lahko. Kar je res. Mnogokrat so one tiste, ki podpirajo vse vogale hiše in poleg službenih obveznosti doma naredijo še goro opravil. Pa smo v začaranem krogu. Mnogokrat si niti same ne pustimo pet minut presedeti v miru, brez obveznosti in si vzeti kakšen prost dan le zase.

A osnovni principi se niso spremenili. Tudi danes ženske želimo biti zaščitene, varne, v ljubečem domu. Zato pa Če je mož iz dneva v dan nespoštovan, pa mu upade duh.iščemo pravega moškega. Pa vendar mu moramo dopustiti, da to dejansko je. Kolikokrat svojega moža kritiziramo in kolikokrat pohvalimo? Kolikokrat mu prepustimo odločitev, čeprav bi same naredile drugače? Kolikokrat mu oporekamo pri vzgoji?

Postavimo se v njegovo kožo. Smo se vprašale, kako se počuti, ko ga pogosto popravljamo, mu kar naprej svetujemo, smo slabe volje, ker ne opravi stvari tako, kot smo si zamislile in mu z vsem tem potiho sporočamo, da znamo same narediti stvari boljše?

Nič čudnega, da je pogosta posledica vsega tega, da se moški umakne. Ravno to pa je točno to, kar ne želimo.

Ampak prav takšne, na videz vsakdanje stvari, so tiste, ki moškega oblikujejo v pravega moža ali pa tihega opazovalca, ki se raje skrije, kot da bi predlagal ali prevzel pobudo.

Žena je možu v oporo

Ženske smo v svoji naravi poklicane, da smo pomočnice možu. Da ga podpiramo ter potrjujemo v odločitvah. Morda se nam zdi to podcenjujoče ali celo nemogoče. Saj smo vendar v 21. stoletju! Kljub stoletju se narava moškega in ženske ni spremenila. Že od prazgodovine naprej, so bile ženske nabiralke, skrbnice doma, podpora »iz ozadja«, medtem ko so bili moški tisti, ki so povedali, kje bodo živeli, ki so priskrbeli hrano in se borili za svojo žensko.

Žena mora možu izkazati spoštovanje

Prav zaradi vsega naštetega je izjemnega pomena, da žena svojemu možu nudi tisto, kar najbolj potrebuje – zavest, da je spoštovan. To smo žene, po večini, nekoliko izgubile. Kar vprašajmo se, kdaj smo nazadnje možu rekle: »Kako si to dobro naredil.« Ali pa: »Kako dobro si se danes igral z otroki, to mi je res všeč.«

Kultura je postala rožnata. Vse se vrti zgolj okoli ljubezni. A moški se razlikuje od ženske in nima enakih potreb. Zanj je pomembno, da ga pohvalimo in mu povemo, kako ga cenimo. To je njegov jezik. Ob teh besedah bo razumel, da smo mu pripadne in ga ljubimo.

 

Če je mož iz dneva v dan nespoštovan, pa mu upade duh. Ko se ne počuti (več) spoštovanega, se posledično pogosto odzove na način, ki ga njegova žena ne čuti kot ljubečega.

Moški postane mož preko svoje žene, zato smo žene poklicane, da prispevamo k temu, da se moški, ki ima po tem potrebo, čim večkrat čuti spoštovanega.

Kaj pa moški?

Seveda ni vse v ženi in njenem spoštovanju in nudenju opore. Najprej je moški tisti, ki mora graditi na sebi in vedeti, kakšna je njegova vloga ter kje so njegove vrednote. Se je pripravljen boriti, truditi in vztrajati v tem, kar si je zadal in bo ženo vedno ljubil?

Pravi moški ni diktator in neobziren arogantnež. Njegova vloga je ščititi tisto najbolj dragoceno ter tisto tudi spoštovati. To sta njegova žena in družina. Ne na račun svojega mnenja in svojih hobijev. Pa vendar v sodelovanju z ženo in v ljubečem odnosu do nje.

Je pravi moški potem le še »izumrla vrsta«?

Steve Jobs je nekoč dejal: »Edina pot, da nekaj narediš dobro je, da imaš rad tisto kar delaš.« Morda se prav v tej, na videz logični in preprosti modrosti, skriva odgovor. Če bo mož resnično ljubil svojo ženo in se bo ob njej dobro počutil, verjamem, da bo pravi moški zanjo.

Zato pa se večkrat vprašajmo, kaj naredimo, da bi bilo mojemu možu doma tudi prijetno (in ne le delavno). Ga pohvalimo, smo mu na razpolago, ga razumemo? Ko enkrat začnemo prihajati možu naproti, tudi sam obrne sliko in se želi približati ženi. Le tako iz začaranega kroga pridemo v poživljajoč odnos, ki ga gradita pravi moški in srečna ženska.

Ne, pravi moški še ni izumrla vrsta. Da pa je pravi moški res pravi, potrebuje ob sebi tudi pravo žensko, takšno, ki mu da potrditev, ga spoštuje in mu dovoli biti to kar je. Moški.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja