V Angliji in Franciji v času epidemije splav kar »od doma«

menstruacija

Že več let si zagovorniki splava prizadevajo, da bi kar na domu omogočili splav s tabletami v tistih državah, kjer je splav prepovedan ali kjer je premalo zdravnikov, ki znajo delati splav. V času epidemije koronavirusa pa so si nekatere vlade začele prizadevati, da bi se to uvedlo tudi v državah, kjer so sicer bolnice in klinike za ženske dostopne. Glede na njihova dolgoletna prizadevanja lahko sklepamo, da ti ukrepi seveda ne bodo zgolj začasni.

Ena izmed teh držav je Anglija. Od aprila naprej lahko ženska do desetega tedna nosečnosti dobi abortivne tablete kar na dom. Do tedaj je veljalo, da so se morale nosečnice prej pogovoriti z zdravnikom, zdaj je dovolj le pogovor z medicinsko sestro po telefonu. Na dom dobi tablete, nato pa je prepuščena sama sebi, da gre skozi postopek splava. 

Prav tako je tudi Francija v času epidemije odprla svoja vrata splavu na domu. Ženske lahko tablete dobijo na dom do devetega tedna nosečnosti. 

Splav na domu – absurdna rešitev

Splav na domu je nekoliko absurdna možnost, glede na to, da se je večina držav, ko je legalizirala splav, sklicevala na utemeljitev, da mora biti splav za ženske varen. Zato je zanimivo, da si, odkar se je Ženske so v takšnem postopku še bolj prepuščene same sebi, prepuščene temu, da gredo same skozi fizično in duševno zelo težko in travmatično izkušnjo.močno razširil splav s tableto oz. »medicinski« splav, podporniki splava prizadevajo, da ga ne bi izvajali več le zdravniki, ampak tudi medicinske sestre, babice ali celo nosečnice same. Posebno v primerih, kjer je splav z zakonom prepovedan ali omejen. Pogosto poudarjajo tudi to, da je to v skladu s priporočili Svetovne Zdravstvene Organizacije (WHO). 

Organizacije, ki podpirajo ali nudijo splav, pri opisu medicinskega splava močno poudarjajo, da je splav s tableto varen. Za tem pa le omenijo tudi nekaj nevarnosti. Kot prvi “neželeni učinek” sicer vidijo v tem, da lahko »tablete za splav ne delujejo in se nosečnost ne konča«. Potem pa naštejejo še ostale nevarnosti, da lahko nekaj tkiva nosečnosti ostane v maternici, se pojavijo krvni strdki v maternici, krvavitev je lahko premočna ali predolga, lahko pride do okužbe ali pa se telo odzove na zdravilo z alergično reakcijo.

Meni osebno se tu postavlja vprašanje, če je njihova skrb za varnost ženske tukaj sploh še prisotna. Resda ne večina, a del žensk s splavom na domu pa le postavljajo v veliko tveganje. 

Splav doma ter brez vednosti in potrditve zdravnika je na videz lažje izvedljiv, njegova dostopnost se s tem poveča, z njo pa tudi število splavov, kar so proizvajalci teh tablet že opazili. Očitno pa je ravno to namen zagovornikov splava, saj število postavljajo pred argument varnosti. Ženske pa so v takšnem postopku še bolj prepuščene same sebi, prepuščene temu, da gredo same skozi fizično in duševno zelo težko in travmatično izkušnjo. Na poti do splava nimajo nobene možnosti, da bi s kom delile svojo stisko, zaradi katere se sploh odločajo za splav in bi jim morda lahko ponudil tudi kakšno drugo rešitev ter pomoč pri njenih težavah. 

Vir: lifesitenews.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.