V 40. tednu nosečnosti še vedno aktivna na plezalni steni

Vir: Facebook profil Shauna Coxsey

Prepoznavna britanska plezalka Shauna Coxsey, udeleženka olimpijskih iger v Tokiu (njena tekmica je bila tudi naša Janja Garnbret), je mnoge presenetila, ko je med nosečnostjo vztrajala z balvanskim plezanjem, tako na plezalni steni kot na kakšni manjši skali v naravi. Svoje fotografije in videe je redno objavljala na družbenih omrežjih, zaradi česar je hitro postala tarča kritik. Toda športnica je kljub negativnim komentarjem še naprej počela tisto, kar jo je veselilo, ji dajalo moč in krepilo njeno duševno zdravje.

Shauna Coxsey: »Vem, kje so moje meje«

29-letni Shauni ni prišlo na misel, da bi tudi po tem, ko je konec leta v javnosti naznanila svojo nosečnost, prenehala s tem, kar počne že od svojega tretjega leta. Vsak mesec je še naprej objavljala videe s svojih treningov, ob katerih je vedno dodala, kako zelo dobro se ob tem počuti in kako še samo sebe preseneča, kaj vse – kljub vedno večjemu trebuščku – zmore. Vseeno pa je v 25. tednu nosečnosti pojasnila, da vedno pleza znotraj svojih meja. »Vem, kje so moje meje. Opuščam gibe za katere čutim, da so pretežki ali prenevarni.« Občutek samozavesti in sposobnost, da po plezanju sama pride s stene, sta bila le dva izmed njenih kriterijev.

Dvakratna dobitnica bronastega odličja na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju je svojo aktivnost tekom nosečnosti pojasnila tudi v BBC-jevi radijski oddaji Radio 5 Live, kjer je povedala, da je zanjo večje tveganje, da se spotakne na grbinasti cesti, kot pa da prepleza lažjo steno. »Svojega otroka nikoli ne bi izpostavila nevarnosti,« je vztrajala. »Ljudje mislijo, da se lahko zgodi, da bi padla iz stene in pristala na trebuhu, kar je nekaj, kar se mi ni zgodilo še nikoli, niti nisem videla, da bi se to zgodilo komu drugemu.«

Pomembno je, da se ženske čutimo opolnomočene in da si upamo sprejemati odločitve ter ne prenehamo z dejavnostmi, ki nas ohranjajo fit, aktivne in srečne samo zaradi strahu pred tem, da nas bodo ljudje obsojali.

Vsak dan je bil dan zase in vedno je preverjala svoje telo in svoje občutke. Če bi ji telo reklo, da je dovolj, bi prenehala, je dejala. Opustila je pričakovanja in sprejela, da je sedaj v obdobju »potovanja«, v katerem je včasih potreben korak nazaj in počitek.

V obrambo vsem telesno aktivnim nosečnicam

Kljub temu, da je večkrat javno pojasnila, da se treningov loteva obzirno in preudarno, so njeno aktivnost mnogi kritizirali, češ da ji plezanje pomeni več kot otrok, da je njena odločitev neumna in neodgovorna in da bi se je morala sramovati. V BBC-jevi radijski oddaji je še povedala, da nje osebno negativni komentarji niso tako prizadeli, ampak ji je bolj vzbujajo jezo to, da so se druge ženske, ki so bile deležne podobnih obsodb kot ona, raje odločile, da bodo športanje med nosečnostjo opustile. To je Shauna prepoznala kot ustrahovanje.

»Zelo pomembno je, da se ženske čutimo opolnomočene in da si upamo sprejemati odločitve ter ne prenehamo z dejavnostmi, ki nas ohranjajo fit, aktivne in srečne samo zaradi strahu pred tem, da nas bodo ljudje obsojali,« je razložila Shauna Coxsey.

Na svojem Instragram profilu je še zapisala, da pozna veliko mamic, ki se ukvarjajo s plezanjem, žensk, ki razumejo in spoštujejo svoje telo, ki se oborožijo z znanjem in podporo, ki poznajo svoje zmožnosti, žensk, ki imajo pravico, da sprejmejo lastne odločitve. S tem je 29-letna Angležinja mnogim mamam širom sveta postala navdih, naj kljub nosečnosti še naprej vztrajajo v športu, ki jih veseli in jih hkrati dela močne.

Rodila deklico in jo predstavila kolegom plezalcem

Shauna je 16. maja letos rodila deklico Frankie – le dan po tem, ko je na Facebooku in Instagramu objavila svoj video, kako v 40. tednu nosečnosti oziroma na dan roka še vedno lahko pleza po steni. Teden dni kasneje je svojo novorojenko že predstavila v svojem lokalnem plezalnem centru v Sheffieldu.

Vir: Facebook/shaunacoxsey

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

 1. Res da nosečnost ni bolezen, vendar pretiravati s takim zgledom. Večina žensk pač tega početja ne odobrava, ampak se v miru pripravlja na porod. To je ena zgodba, 99 % žensk pa ne moremo primerjati z njo in Bog ne daj, da bi katera ženska to poskušala.
  Kljub temu, da nosečnost ni bolezen, ima veliko žensk težko nosečnost, z veliko nosečnostmi in le kako se te ženske počutijo, če jim mediji non stop kažejo ženske, ki so perfektne in se hvalijo s tem, kaj vse lahko počnejo tik preden rodijo?

  Ja mogoče res ta ženska ve, kje so meje, vendar kljub temu v 40. tednu nosečnosti plezati? Kaj če bi se vseeno kaj zgodilo? Kdo bi bil odgovoren za to, kaj bi bilo z dojenčkom? Bi ženska umrla, bi otrok umrl, bi oba umrla?

 2. Še ena kura pač, ki se razkazuje in hvali s tem, kaj ona zmore! Res je, da nosečnost ni bolezen, vendar je kljub vsemu posebno stanje. Vsaka bodoča mama je dolžna poskrbeti za svoje zdravje in za zdravja še nerojenega otroka.
  S takim dejanjem vidim posredno poniževanje vseh tistih nosečnic, ki imajo v nosečnosti velike težave, spontane splave ali morajo celo nosečnost preležati.
  Nosečnost je posebno stanje – danes se super počutiš, naslednji dan te lahko zbudi huda bolečina v trebuhu ali preplaši nenadna krvavitev.
  Morda bo kdo rekel, da smo danes ženske preveč razvajene in da so včasih ženske delale do konca – garale po njivah. Seveda so garale, saj niso imele druge možnosti, ampak danes so hvala Bogu, drugačni časi.
  In zakaj bi se po nepotrebnem izpostavljale, iskale pozornost in tvegale, da se kaj zgodi?

 3. Zdi se, da so objave te športnice namenjene prav preseganju tako omejenega razmišljanja kot ga vidimo v zgornjih komentarjih. Hvala Bogu, da zmore, da je bilo vse v redu in da tudi druge ženske spodbuja, naj se ne pustijo soditi in prestrašiti. Vsaka ženska se odloča in presoja, kaj je najbolje zanjo in za njenega otroka. Otroku lahko mama škodi tudi tem, da preveč počiva, se premalo giba ipd. Seveda je drugače, če gre za rizično nosečnost – a v tem primeru očitno ni šlo. Pustimo ženskam svobodo, da, če lahko in zmorejo, tudi med nosečnostjo delajo, kar zmorejo!

  1. Ja, itak, če lahko in če zmorejo, lahko gredo tudi delat v kamnolom!
   p.s. moje mnenje je pač “omejeno”…

  2. In kako bi komentirala, če bi slučajno v članku pisalo, da se je zgodila nesreča, da je ogrozila sebe in otroka, da sta slučajno oba umrla zaradi izpostavljanja? Zato podpiram mnenje samo barcaffe, odlično napisano. Ona ne pleza sama, ampak skupaj z otrokom, ki ga je nosila pod svojim srcem.
   Neverjetno je, Branka, kako si napisala, da pustimo ženskam svobodo, da če lahko in zmorejo, tudi med nosečnostjo delajo, kar zmorejo. Tukaj si se ujela v past, pa veš zakaj.

   Bom dala primer: ženska je noseča, razmišlja o splavu, nima nikogar, ki bi ji pomagal in stal ob strani, tako je v večini primerov zato nikoli ne sodim žensk, ki so v stiski in naredijo splav. A bo tudi tu tvoj komentar v stilu Pustimo ženskam svobodo, saj je njena odločitev, kaj bo naredila. Ker ravno tako lahko za to žensko, ki v 40. tednu nosečnosti pleza, rečemo, pustimo ji svobodo, tukaj je ona na prvem mestu, ne rabi razmišljati, kaj se bo z otrokom zgodilo.
   Tako si pač ti napisala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja