Užitni cvetovi – pisana malica

Thumbnail

Pisani cvetovi travniških in vrtnih cvetlic lahko popestrijo naše sprehode in naše krožnike – v največje veselje naših otrok. Le vedeti je potrebno, katere lahko mirno pojemo.

Cvetoči travniki niso prijetni le na pogled, ampak so lahko skoraj dobesedno paša za družino.

Še vedno se spomnim veselja ob spoznanju, da je trobentica užitna in da jo lahko po tem, ko med ustnicami odtrobenta svoje, preprosto prežvečim in pojem. Njam! To je bil prvi užiten cvet, ki sem ga spoznala, pozneje pa sem presenečeno ugotavljala, da je okrog nas vse polno užitnih rož. Zanimivo mi je, s kakšno samoumevnostjo danes to jemljejo moji otroci – medtem, ko mi eden od sinov podarja šopek nabranih marjetic, me drugi sprašuje, ali lahko svoj nabrani šopek kar poje. Seveda, zakaj pa ne!

Z malce previdnosti

Seveda previdnost ni odveč – vedno je dobro natančno poznati rastline, ki jih uživamo. Za razliko od zelenih delov in listov rastlin pa je pri pisanih cvetovih le malce manj možnosti za kako neprijetno pomoto. Manjše cvetove lahko brez težav uživamo cele, pri večjih pa je bolje osmukati cvetne lističe in jih uporabiti v takšni obliki. Previdnost velja pri osebah, ki so alergične na cvetni prah, tem se še posebej priporoča, da ne uživajo središčnih delov cvetov, ki so polni cvetnega prahu.

Seveda je pomembno tudi, kje in kako so zrasli cvetovi – pozorni smo na to, ali rastejo tik ob cesti, na pognojenem travniku ali so bili morda škropljeni s kakimi škropivi. Takšnih seveda ne uživamo. Tudi umetno vzgojenih rož iz cvetličarn ne jemo, mirno pa si lahko postrežemo z domačimi vrtnicami.

Kako jih uporabiti?

Eden večjih užitkov je, če kar na sprehodu pojemo sveže utrgan cvet, ob tem še posebej uživajo otroci. Lahko pa jih v naravi naberemo in jim doma določimo kako bolj sofisticirano kulinarično vlogo. Mnogi cvetovi spadajo med zdravilne rastline in se jih uporablja tudi posušene v zeliščnih poparkih (npr. marjetice), najbolje pa je, če uporabimo kar surove, saj tako ohranijo vse hranilne snovi, obliko in barvo. Z njimi lahko na čudovit način polepšamo marsikatero jed – solate, juhe, sendviče, sladice, torte, sladoled …

 

Spoznajmo užitne cvetove:

 

TROBENTICE


 

MARJETICE


 

IVANJŠČICE


 

VIJOLICE


 

MAČEHE


 

POKALICE


 

VRTNICE IN CVETOVI ŠIPKA


 

KAPUCINKE


 

OGNJIČ


 

CVETOVI DETELJ


 

NJIVSKO GRABLJIŠČE

 

REGRATOVI CVETOVI


 

NAVADNI POTROŠNIK ALI CIKORIJA


 

MRTVE KOPRIVE


 

SMRDLJIVKA 


 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja