Tudi slab učitelj je dober učitelj za tvoje življenje!

Vir: Canva

Ko otrok enkrat prestopi prag vrtca ali osnovne šole, se zanj začne novo obdobje: začnejo se izoblikovati prve intenzivnejše interakcije vrstniki, prav tako pa z njihovimi vzgojitelji oziroma učitelji.

“Me bo sošolec povabil na rojstni dan?”, “Se bo kdo usedel poleg mene?”, “Zakaj nisem tako priljubljen kot ostali?”, “Kdaj se bo nehal norčevati iz mene oziroma prenehal slabo govoriti o meni?,” so vprašanja, ki se jim rojijo po glavi. Prav tako intenziven (in težaven) pa je lahko tudi “vertikalni odnos” učitelj – učenec: učenci doživljajo, da je učiteljica krivična, priviligira druge, postavlja (pre)težka vprašanja oziroma teste, se samo “dere” …

“Od vrtca naprej so vsi ti konflikti ena čudovita učilnica,” pripoveduje Sabina Košmrl Kaučič, profesorica, mama treh otrok, predavateljica in avtorica knjige Srčni učitelj. Ob tem pa postavlja čisto nov pogled na dane izzive: “A veš, kako te ta situacija sedaj uči? Kako ti treniraš svojo samostojnost? A veš, kako boš v življenju močnejši zaradi tega?”

Gostja nas povede skozi različne primere, ki se lahko zgodijo tekom vrtčevskega in šolskega življenja, z nami pa deli tudi veliko osebnih izkušenj, ki so jo naredile v človeka, ki je danes.

  • Kako vzgajati otroka, da bo kos izzivom v šoli?
  • Kako mu pomagati, ko se v razredu počuti neugodno (nima prijateljice/prijatelja, se iz njega norčujejo …)?
  • Kaj storiti, ko ima učiteljica našega otroka na piki?
  • Kako rešiti neko težko situacijo, kjer se moramo soočiti z učiteljem?
  • Kako pri otroku spodbuditi, da se bo učil in rad imel šolo?

Košmrl Kaučičeva prav tako deli konkretne nasvete nasvete, kako otroku pomagati, da postane bolj samozavesten, obenem pa kot mama pove lastno izkušnjo, kako je odreagirala, ko jo je neka neprijetna situacija v šoli spravila na obrate. “Določene krivice, ki se zgodijo otroku, nas včasih še bolj prizadenejo kot otroka samega,” pove, ob tem pa nas spomni, kako nujno je neko stvar najprej prespati in jo šele naslednji dan reševati.

Vabljeni k izvrstni oddaji, ki prinaša pravi “premik v razmišljanju” (ang. mind shift)!

Ste si že ogledali predhodno oddajo s Sabino Košmrl Kaučič: Srečni in pomirjeni starši so za otroka največje darilo? (oddaja, ki pomaga vsakemu staršu, kako postati bolj umirjen in močan notranji steber za otroka)

V prihodnjih tednih bo na voljo še ena oddaja z isto gostjo: Kako otroka obvarovati pred medvrstniškim nasiljem?

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja osebne rasti, vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja