Triletniki in interesne dejavnosti

Foto: Shutterstock

V trenutku, ko začne otrok obiskovati vrtec, se pred nas starše postavi vprašanje, ali in kdaj otroka vpisati k popoldanskim dejavnostim. Poleg tega, da se te same od sebe ponujajo praktično na vsakem koraku, so prve tedne vrtca kar otroci sami tisti, ki marljivo domov nosijo številna vabila k vpisu v raznorazne urice, krožke in dejavnosti.

Poleg vsakoletnega začetnega »booma« pa je tudi čez leto vsaj po vrtcu v garderobi nemogoče preslišati pogovore o tem, kdo in kdaj obiskuje kakšno interesno dejavnost. Zaradi vsega tega se kot starši, ki svojemu otroku želimo le najboljše in nam je zanj resnično mar, lahko znajdemo pred precejšno dilemo.

Komu so te dejavnosti dejansko v korist?

Ali otrok poleg vrtca res potrebuje še dodatne dejavnosti v popoldanskem času? Je prav to tisto, kar potrebuje? Komu te dejavnosti sploh služijo oz. komu so v dejansko korist? Otrokom, nam staršem ali morda celo izvajalcem samim? Čigava želja je določena dejavnost? Naša ali otrokova? Dene izbrana dejavnost otroku sploh dobro? Je zanj sprostitev in užitek ali bolj dodatna obremenitev? Ali otrok, ki Večino spretnosti in sposobnosti, ki jih ponujajo organizirane dejavnosti, lahko namreč enostavno in mimogrede triletnemu otroku nudimo kar starši sami.popoldanskih dejavnosti ne obiskuje, kaj zamuja? Bo zaradi tega morda kasneje v šoli in nato v odraslem življenju kaj na slabšem?

Dokazov o tem, da bi interesne dejavnosti v predšolski dobi kakor koli prispevale k večji uspešnosti, ni. Ravno nasprotno. Razvojni psihologi in psihoanalitiki so si enotni, da preveliko število strukturiranih in od odraslih usmerjenih aktivnosti otrokovemu razvoju prej škodi kot koristi, in poudarjajo, da sta prav igra in nestrukturiran prosti čas dva izmed ključnih dejavnikov zdravega otrokovega razvoja. Dr. Shimi K. Kang v svoji knjigi Delfinja vzgoja pomanjkanje proste igre primerja celo s pomanjkanjem spanja in piše: »Če želite, da bodo vaši otroci inteligentni, jim pustite, da se igrajo. Če želite, da se bodo naučili uravnavati čustva, jim pustite, da se igrajo. Če želite, da bodo inovativni, jim pustite, da se igrajo. In če želite, da bodo sposobni delati v moštvu, jim pustite, da se igrajo.«

Poleg tega je za triletnika že samo vrtec, ne glede na to, kako močno v njem uživa, naporen. Otrok je v vrtcu stalno v pogonu. In sicer ne glede na to ali ves čas aktivno sodeluje ali zgolj pasivno opazuje. »Tuje« okolje, konstantni dražljaji, številne interakcije in hrup utrudijo vsakega človeka, kaj šele triletnega malčka, ki se je čustveno komaj dokončno ločil (ali pa se še ločuje) od svoje matere in si šele oblikuje svojo samopodobo kot povsem samostojna oseba.

Predšolske dejavnosti – predvsem dobra tržna niša

Popoldanske interesne dejavnosti zato nikakor niso tisto, kar otrok pri treh letih potrebuje in mu najbolj koristi. Predšolske dejavnosti so po večini bolj tržna niša, ki se odlično dopolnjuje s sodobnim načinom življenja, ki se baha z dolgimi in natrpanimi urniki ter pehanjem za čim večjo storilnostjo in produktivnostjo, ter služi in igra bolj ali manj na paleto želja, občutkov in ran nas staršev. Večino spretnosti in sposobnosti, ki jih ponujajo organizirane dejavnosti, lahko namreč enostavno in mimogrede triletnemu otroku nudimo kar starši sami. Skupaj z otroki lahko telovadimo, tečemo, skačemo, pojemo, plešemo, rišemo, pišemo, slikamo, beremo, kuhamo, pečemo, igramo na inštrumente ter se preko otroških pesmi in risank učimo celo tujega jezika. Možnosti za kvalitetno preživljanje skupnega časa je tako pravo malo morje, seveda ob predpostavki, da imamo za to čas in voljo.

 

Tisto, kar triletni otrok po vrtcu resnično potrebuje in mu daleč najbolj koristi, sta tako dve povsem preprosti in enostavni stvari: nas starše in prosto igro. Otrok pri treh letih namreč potrebuje in hrepeni po naši bližini, pozornosti in potrditvah, po času preživetemu z nami in igranju z nami. Prav tako močno pa po dogajanju polnem vrtcu potrebuje tudi sprostitev in umiritev, prosti čas, dolgčas ter samostojno, spontano igro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja