Tkani trakovi za nošenje – neodkriti zaklad

Thumbnail

Če bi me po štirih dojenčkih kdo vprašal, ali se mi je zdel kateri od pripomočkov zanje zares nepogrešljiv, bi (poleg plenic) izstrelila le eno: »Tkan trak!« Pa vendar ga v Sloveniji zaenkrat uporabljajo le redki starši.

Med različnimi nosilkami, ki si počasi utirajo pot med slovenske starše, so tkani trakovi še razmeroma slabo poznani in malo uporabljani. Večini so ljubše strukturirane nosilke (Boba, Ergo, Manduca, Fidella, Liliputi, Beco …), ki so zelo enostavne za uporabo, med trakovi pa so veliko bolj kot tkani razširjeni raztegljivi (elastični/jersey) trakovi, ki so cenovno malce ugodnejši in na prvi pogled lažji za uporabo.

Dolg, skoraj 5-metrski kos blaga (širok 70 cm) na mnoge deluje skorajda zastrašujoče, zdi se jim prekompliciran za uporabo. Nekateri pa so se z njim celo upali spopasti, a so po prvih nerodnih poskusih obupali, saj v bližini ni bilo nikogar, ki bi jim priskočil na pomoč.

 

Res je, da tkan trak v začetku od nas zahteva malce časa in pozornosti, da se z njim spoznamo, ga začutimo in udomačimo. A ko enkrat postane zares »naš«, ima številne prednosti in nam lahko odlično služi.

Kaj sploh je tkan trak?

Tkan trak je eden najstarejših pripomočkov za nošenje, ki ga poznajo številne kulture po vsem svetu (običajno v kratki različici, s preprostim vozlom, za nošenje na boku ali hrbtu). Sodobni starši smo vse skupaj malce izpopolnili (ali pa zakomplicirali) in za nošenje uporabljamo malce daljše trakove, ki jih zavezujemo na kup različnih načinov (spredaj, zadaj, na boku).

Najpogosteje uporabljani so trakovi iz bombaža, obstajajo pa tudi mešanice z bambusom, lanom, volno, konopljo in svilo. Za nošenje ni primerno čisto vsako blago, običajno se za blago trakov uporablja posebno tkanje, ki se imenuje dvojna keper vezava (ang. broken twill wave, nemško Kreuzköper). Ta omogoča rahlo diagonalno raztegljivost brez raztezanja po dolžini in širini, kar blagu daje primerno čvrstost, oprijem in prilagodljivost.

Trakovi so različnih dolžin (odvisno od vezave, ki jo želimo), za večino vezav in postav pa je primerna standardna dolžina 4,6 m (velikost 6), za malce višje ali širše starše pa 5,2 m (velikost 7).

 

Če v traku nosi tudi očka, bomo verjetno potrebovali nekoliko daljši trak (5,2 m)

Ker gre za izjemno trpežno blago, so tkani trakovi praktično neuničljivi in se zlahka prenašajo od otroka do otroka, prav tako ne izgubljajo na vrednosti in jih je mogoče dobro prodati naprej.

Tudi nakup rabljenih trakov je povsem dobra izbira, saj trakovi z nošenjem pridobijo na mehkobi in voljnosti. Nov trak pa v začetku potrebuje še nekaj zavezovanja (ali drgnjenja, mečkanja, pranja, vozlanja), da postane zares prijeten za uporabo (ga moramo »unositi«).

Kaj nam omogoča trak?

V čem sama vidim velike prednosti tkanih trakov, zaradi katerih je vredno premostiti začetniške tegobe?

Kot prvo, imajo vse čudovite prednosti, ki jih nošenje na splošno ponuja otrokom in staršem:

  • omogočajo tesen telesni stik, ki je za dojenčka izredno pomemben – otrok se ob nošenju počuti prijetno in varno (čuti in voha starše, mu je toplo, sliši bitje srca, je tesno objet), zato se umiri, pogosto zaspi ali pa v stanju mirne budnosti opazuje svet okrog sebe;

V traku lahko otroka nosimo zelo visoko na svoje hrbtu in z njim komuniciramo

  • omogočajo mobilnost staršem (prosto gibanje kjerkoli) in puščajo proste roke (za sorojence, delo, knjigo …);
  • krepijo vez med starši in otrokom, spodbujajo sproščanje oksitocina, ki je povezan tudi z uspešnim dojenjem, pomagajo preprečevati poporodno depresijo … Na ta način se lahko z otrokom povezujeta oba starša.

V primerjavi z drugimi nosilkami pa imajo tkani trakovi tudi druge prednosti, naj izpostavim tri:

Popolna prilagodljivost

Za razliko od strukturiranih nosilk, ki so že v precejšnji meri oblikovane, se tkan trak vsakič znova popolnoma prilagodi telesu otroka in tistega, ki nosi. To pomeni, da lahko otroku nudi optimalno oporo, saj ga lahko tesno objame, in to v vseh obdobjih nošenja – od novorojenčka do malčka. Ena nosilka pokrije celotno dobo nošenja (elastični trakovi pa recimo le nekaj prvih mesecev). Je mehak in udoben.

Trak se enako dobro prilagodi novorojenčku ali 5-letniku, mami ali očetu, spredaj ali zadaj …

Tudi za starša je lahko nošenje v traku bolj prijetno in udobno, saj se otrokova teža razporedi po večji površini, poleg tega lahko vse skupaj med nošenjem malce spreminjamo in popravljamo (blago malce drugače prerazporedimo in teža se prenese na drugo točko).

Otrokova teža se s pomočjo široko razprostrtega traku razporedi preko celega hrbta in ramen

Vsestranskost

Poleg tega, da se tkani trakovi enako dobro prilegajo tako novorojenčku kot 3-letnemu otroku, pa v njih lahko nosimo v veliko različnih položajih – spredaj, zadaj ali na boku.

Kako si bomo otroka navezali, je stvar vsakokratne izbire. Možnosti različnih vezav so skorajda neomejene. Nekatere vezave so povsem preproste in jih lahko hitro osvojimo, druge pa prav umetelne in že prave mojstrovine, ki zahtevajo izkušenega uporabnika. Vsekakor pa lahko za vsako postavo, za vsakega otroka, za vsak položaj in za vsak okus poiščemo najprimernejšo vezavo. In jo že čez 15 minut spremenimo v nekaj povsem drugega, novega.

Isti trak, dva različna položaja in načina vezave

In še nekaj! Tkan trak ni uporaben samo za nošenje otroka – ta dolg kos trpežnega blaga se lahko po potrebi spremeni v marsikaj drugega:

  • odejica, na katero položimo otroka na tleh ali ga z njo pokrijemo, ko zaspi
  • gugalnica
  • otroška viseča mreža

  • zelo dolg šal (ali po potrebi kak drug kos oblačila)
  • nosečniški pas (lahko v pomoč tudi pri in po porodu)

  • prt za mizo (tekač) ali piknik odeja
  • igrača (npr. za hišico, naši fantje pa so recimo izumili igro »mumija, reši se«)

Na tej strani ali pa tukaj lahko vidite nekatere zelo zanimive, inovativne ali zabavne načine uporabe tkanih trakov. 

Lepota

Čeprav je glavna naloga traku predvsem njegova funkcionalnost – to, da v njem varno in udobno nosimo otroka – pa še posebej mame zelo težko zanemarimo tudi estetski vidik nošenja v njem. In tkane trakove bi gotovo lahko uvrstili med najlepše kose otroške opreme ali že celo med modne dodatke. Nekateri trakovi so sicer povsem preprosti, enobarvni in zelo nevpadljivi, obstajajo pa tudi trakovi v posebnih barvah in vzorcih (ponavadi žakardni trakovi), ki so čudoviti na pogled (nekateri pa tudi zbirateljske vrednosti in vrtoglavih cen). In mnogim mamam ob pogledu nanje zaigra srce.

Morda se ta vidik zdi nepomemben, vendar v resnici ni. Za mamo, ki se po porodu sooča s sprejemanjem svojega spremenjenega telesa, ki kar ne najde časa ali priložnosti, da bi se uredila in se počutila lepa, je nošenje dojenčka v lepem traku pomembna stvar, ki ji polepša vsakdan in vliva samozavest.

V lepo zavezanem traku, ki združuje ljubkega otročiča in zadovoljno mamo, je namreč nekaj posebno lepega in elegantnega, tudi zelo ženstvenega. Kar pa ne pomeni, da trak ne pristoji tudi očetom in da so z njim na sebi kaj manj pravi moški – prav nasprotno! Moj mož pravi, da še nikoli prej v življenju ni bil deležen tolikih ženskih nasmehov kot takrat, kadar v traku nosi dojenčka.    

Je zavezovanje traku res tako zapleteno?

Kot že rečeno, zavezovanja trakov se je potrebno v začetku naučiti, vendar nam z vajo tudi to postane nezahtevna rutina, ki jo zlahka obvladamo.

Običajno začnemo z nošenjem spredaj, ki je tudi najbolj enostavno in najbolj primerno za majhne dojenčke. Prvi uspehi oz. ko otrok lepo prižet ob naše telo prvič mirno zaspi, mi pa izkusimo svobodo prostih rok (tudi če je vezava še malce nerodna), nam prinesejo novo veselje in nov zagon za nove poskuse.

Vezave na boku in na hrbtu ponavadi postanejo bolj zanimive in uporabne malce kasneje, ko postaja otrok težji in ko smo tudi že pridobili na spretnosti in občutku za zavezovanje traku.

Seveda pa je veliko odvisno od motivacije tistega, ki nosi. Nekdo, ki je že vnaprej odločen, da to ni zanj (da je pretežko, da je nepraktično), se bo verjetno veliko težje navadil zavezovanja kot pa recimo mama, ki si močno želi nositi v traku, ki ji je všeč, in zato veselo vadi in poskuša. In se ne zaustavi pri eni vezavi, ampak se pogumno loti še naslednje. In naslednje. In potem celo sama ustvarja nove načine vezav in jih deli naprej.

Primer treh različnih zaključkov pri isti vezavi

Vsekakor pa je pri vsakršnem nošenju potrebno upoštevati osnovne smernice za varno in ergonomsko nošenje otrok.

Z malce pomoči bo lažje steklo …

Na spletu obstaja veliko najrazličnejših navodil in posnetkov, kako zavezovati trakove. Še vedno pa je najbolje, če vam pri prvih poskusih pomaga nekdo, ki ima z nošenjem v traku izkušnje, in vam lahko pokaže drobne trike, ki vse skupaj olajšajo.

Primer navodil za eno bolj umetelnih in zahtevnejših vezav

Ker pri nas ne gre (več) za tradicijo, ki bi se povsem naravno prenašala iz generacije v generacijo (kot recimo v Afriki, kjer si znajo dojenčka na hrbet zavihteti že otroci) ali med mamami v sorodstvu ali soseski, se je pojavila potreba po izobraževanjih in svetovanjih prav v ta namen.

Tudi na iskreni.net ponujamo možnost osebnega svetovanja in delavnic, s pomočjo katerih lahko vstopite v čudoviti svet nošenja, tudi nošenja v tkanih trakovih.

Naslednja delavnica, na kateri se boste med drugim srečali tudi s tkanimi trakovi in se učili zavezovanja v njih, bo v soboto, 19. novembra, med 9. in 13. uro na Nazorjevi ulici v Ljubljani. Informacije in prijave TUKAJ.

Tkane trakove pa si lahko v izposojevalnici nosilk na Nazorjevi v Ljubljani tudi izposodite (za obdobje 14 dni) in jih preizkusite, lahko pa jih tudi kupite (kakovostne trakove znamke Lenny Lamb).

Foto: littlefrog.pl, oschaslinga.com, lennylamb.com, slingofest.com, joyfulabode.com, upstatebabywearers.wordpress.com, fidella.com, poewovens.com, wrapyourbaby.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja