Svetovno prvenstvo v nogometu in pomembne lekcije, ki jih ob tem lahko podamo otroku

Foto: Shutterstock

Ste nogometni navdušenec in spremljate svetovno prvenstvo? Ter imate otroke, ki tudi radi spremljajo tekme? Vse skupaj lahko prav prijetno speljete na svoj mlin in ob gledanju tekem otroka naučite pomembnih življenjskih lekcij. Ter združite prijetno s koristnim.

Vsaka plat ima dve medalji. Morda bi kdo pomislil, da je gledanje nogometa za otroka nepomembno. Izguba časa, ko bi se lahko igral zunaj. In morda bi imel celo prav. Pa vendar; če nogometne tekme gledamo skupaj z otrokom, je to lahko neprecenljivo družinsko druženje. Nekaj, kar si bo otrok zapomnil. Sploh, če znamo iz igre potegniti vse tiste pozitivne lekcije, ki jih pogosto spregledamo ali ne omenimo.

Če si dobra ekipa, dosežeš boljši rezultat

Najpomembnejši del nogometa je skupni cilj. In skupno prizadevanje ekipe, da cilj doseže. Morda je en igralec res boljši od drugega, ampak vsak član zase ne more storiti nič. Ekipa je sestavljena iz enajstih članov. Če vsak njen člen ne odigra dobro svoje vloge, bo ekipa izgubila. Zato je sodelovanje in opazovanje drugega nujno potrebno za zmago. V družini mora vladati podobna klima – drug do drugega moramo biti strpni, si znati prisluhniti.

Pri igri nogometa mora vsak igralec spoštovati soigralca in le z medsebojnim zaupanjem lahko ekipa deluje dobro. Vsak igralec ima svoje talente, nekdo je hiter, drugi močan, spet tretji spreten. In čeprav je vsak talent poseben sam zase, je najpomembnejše, da se naučijo talente uporabljati za skupno dobro. In prav tako je tudi v družini.

Kaj pa, če bi naredili tako?

Vsaka tekma je skrbno načrtovana. Igralci si v naprej pogledajo igro nasprotnika, da vedo, kaj pričakovati. Pa vendar se na sami tekmi zgodijo preobrati, pridejo nepričakovani zapleti, ko je potrebno odreagirati hitro.

Sodelovanje in opazovanje drugega je nujno potrebno za zmago.

Ko tekmo gledamo od daleč, iz naslonjačev, je lažje opaziti in videti kaj je potrebno za dobro rešitev. Spodbudimo otroke, da skušajo odkriti, kaj bi prineslo igralcem preobrat; morda boljši igralec, morda več podaj, morda hitrejše akcije … Medtem ko bodo skušali »rešiti« svojo ekipo, se bodo učili kako pogledati iz drugega zornega kota, kako iskati druge rešitve, kako opaziti skrite potenciale … In pomagajmo jim takšno razmišljanje prenesti tudi v vsakdanje življenje.

Premagati sebe je svojevrstna zmaga

Vsak igralec ima za seboj ogromno treningov, vaj in odrekanja. Da je prišel tako daleč, je moral premagati sam sebe in se naučiti postaviti potrebe ekipe pred svoje. Tako visoka raven treningov pomeni vsakodnevno premagovanje – ter samokontrolo. Jutranje vstajanje, omejena prehrana, vaje zmogljivosti …

Za vsakim uspehom je trdo delo. In nogomet je odličen primer za ponazoritev le tega. Saj veste, kako težko je gledati igralca, ki se poškoduje. In kako občudujoče je, ko kljub bolečini igra še naprej. Dobro, z vsemi močmi. Ker ve, kaj želi. In želi igrati.

Treniral je do onemoglosti. In njegova ekipa je prišla do svetovnega prvenstva. A prvo tekmo je padel in se močno poškodoval. In njegove kariere je za letos konec.

 

Ko ti niti uidejo iz rok

Vsak šport pozna poškodbe. Tudi nogomet ni izjema. In prenašati poškodbe je najtežji del. Del, na katerega nimaš vpliva. Se zgodi.

Vse skupaj te lahko zamori, ali prime, da bi obupal nad vsem. A ti to ne bo koristilo. Koliko velikanom nogometa se je to že zgodilo. A so znova začeli in vztrajali. Povejmo to otrokom in jih spodbujajmo, da je najbolje, da se človek spoprime in naredi najboljše iz dane situacije.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja