Sveta družina, vzor krščanskim družinam

Thumbnail

Pred tedni mi je pod roke prišla več kot 100 let stara knjiga o družini. Z zanimanjem sem jo prelistal. Zanimalo me je, ali nosi sporočilo tudi za današnji čas.

Ko je žena na podstrehi svojih staršev iskala nekaj učbenikov iz svojih dijaških let, je med drugim naletela tudi na knjigo z naslovom Sveta družina, vzor krščanskim družinam. Knjiga je vzbudila najino zanimanje, saj šteje več kot sto let. Leta 1906 jo je izdala Mohorjeva družba v Celovcu, napisal pa jo je duhovnik J. M. Seigerschmied.

Z radovednostjo sem jo začel listati, saj me je zanimalo, kako je cerkvena misel takrat gledala na družino in družinske odnose. Naj spomnim: to je bil čas ljubljanskega škofa Jegliča in ustanavljanja škofovih zavodov v Ljubljani, 26 let po 1. vatikanskem koncilu, 8 let pred 1. svetovno vojno. Slovensko ozemlje je še vedno spadalo pod Avstro-Ogrsko. To je bilo leto, ko je umrl pesnik Simon Gregorčič in ko je Finska kot prva država na svetu uvedla univerzalno volilno pravico – tudi za ženske.

Knjiga skladno s svojim naslovom deli nasvete za krščansko življenje družin, pri čemer vleče k zgledu svete družine, katere nedeljo praznujemo ravno danes. Je zanimiv spomenik razvoja katoliške misli in zgodovinskih okoliščin takratnega časa. Kaže tudi na to, da se nekatere stvari nikoli ne spremenijo – na primer občutek, da je družinsko življenje v krizi. Takole se začne predgovor:

»Človeški rod je bolan. O tem nas več ko dovolj prepričuje vsakdanja izkušnja. Kaj je pa temu največ krivo? V prvi vrsti gotovo to, da družina ne spolnjuje več svoje vzvišene naloge. Ako hočemo imeti boljše čase, je pred vsem potrebno, da se povrne družina na pravo pot – to je ono pot, po kateri je hodila najlepša družina – sveta družina – Jezus, Marija, Jožef.«

V nadaljevanju podajam nekaj odstavkov o odnosu med možem in ženo, ki so se mi zdeli zanimivi. Komentarjev se bom vzdržal; prepričan sem, da besedila izzivajo in dajejo misliti sama od sebe.

»Mož in žena naj drug drugega podpirata«

Ko sta se Jožef in Marija vračala po dokončanih praznikih domov ter zapazila, da sta izgubila Jezusa, sta se skupaj napotila iskat svoje ljubo dete. Marija ni pustila samega Jožefa, ne Jožef same Marije iskati izgubljenega otroka, marveč drug je stal drugemu ob strani ob tej bridki izgubi, drug sta drugemu pomagala nositi veliko žalost in bridkost, drug drugega tolažila in osrčevala. Pač lep zgled vsem družinam, ki hočejo biti srečne. Kakor sta se Jožef in Marija podpirala v svojih dolžnostih, enako se morajo vsi udje v družini zlasti pa mož in žena podpirati v vseh dušnih in telesnih potrebah. … Mož in žena se morata podpirati v skrbi za telesni blagor cele družine. Napačno bi torej bilo, ako bi žena prepustila možu vso to skrb ali pa narobe mož ženi, kar bi bilo še veliko grše.

Moževa prva skrb je duhovno in materialno blagostanje družine

Mož je družinski poglavar. Kot tak mora skrbeti, da je v hiši vse v redu, da vlada v družini v prvi vrsti pravo krščansko življenje. Možu je dolžnost skrbeti, da se opravlja domača služba božja, vsakdanja molitev, da nobeden ne izostane od nje brez pravega vzroka. Možu mora biti skrb, da vsi obiskujejo službo božjo v Cerkvi, da prejemajo svete zakramente itd. Iz družine, iz hiše mora odpraviti vse, kar bi žalilo Boga. Strogo mora paziti na to, da se v družini opusti vsako nespodobno govorjenje, da biva v družini mir in edinost. … Pred vsem mora sam z lepim zgledom voditi svojo družino. …

Mož pa je družini tudi oskrbnik. Njemu je v prvi vrsti naložena dolžnost, da skrbi za vso družino, za njen živež, obleko in drugo. …

Kar mož prisluži, to ni njegovo, to je lastnina cele družine. Gorje takim možem, ki lahkomišljeno zapravljajo to, da morajo otroci in žena stradati, vsi razcapani hoditi. … Na drugi strani pa zopet mož ne sme biti preveč skop, da bi morala žena vsak vinar s težavo izvleči iz njega. Če je tudi žena morda zapravljiva, naj jo ljubeznivo posvari, a vseh pomočkov ji ne sme odtegniti. … Le poštenost je prava podlaga srečne družine.

»Žena mora biti možu najbolj pri srcu«

Lep zgled ima družinski oče na Jezusu Kristusu samem. Jezus Kristus je glava sv. cerkve, pa koliko se je trudil za njo! Za njo je daroval svoje življenje, svojo kri, neprenehoma jo vodi in vedno jo ohranjuje se svojo ljubeznijo in svojo pričujočnostjo ter jo varuje lepo, trdno in neomahljivo. Tako mora tudi mož delovati za svojo družino, skrbeti za časni in večni blagor vseh njenih udov. …

“Mož je glava žene,” nas uči sv. apostol Pavel, “kakor je Kristus glava cerkve.” (Efež. 5, 25.) toda če je tudi mož glava žene, vendar mu žena še ni noga, manj podnožje, da bi smel z njo, kakor se žalibog le premnogokrat zgodi, počenjati, kar bi hotel. Prvo ženo je Bog ustvaril iz rebra prvega moža, ne pa iz glave in tudi ne iz nog. S tem je pač hotel razodeti, da mora žena biti možu najbolj pri srcu, kakor je rebro najbližje srca.

»Dobra žena naredi dobrega moža«

Še večjo odgovornost [za družinsko srečo] kot mož ima pa še le žena. To razodeva že ljudski pregovor, ki pravi, da nosi žena tri hišne vogle, mož pa le enega. Na ženi je večinoma največ ležeče, kakšen je mož, saj pravi sv. pismo: “Kakor pride molj iz obleke, pride moževa hudobijo od žene.” Tudi pregovor pravi: “Dobre žene narede dobre može.” …

Noben stan skoraj nima toliko težav kot zakonski, in izmed teh mora jih žena največ nositi. Kako bi pač mogla vse to prenašati brez pomoči od zgoraj; a pomoč si mora ravno z molitvijo izprositi. …

Zato pravi imenitni pisatelj: “Jaz sem našel, da je skoro v vseh slučajih, kjer je žena pridna in ljubi red, tudi mož dober in reden, a da največkrat propade tudi najboljši in najpridnejši delavce, ako ima nemarno ženo.” 

In za konec: praktični nasveti za varčno gospodinjo

Ako torej hočeš, krščanska žena, osrečiti sebe in svojo družino, bodi delavna in skrbna, pa tudi varčna gospodinja. Varčna gospodinja je velik blagoslov za hišo, družino. Da bodeš pa varčna, si dobro zapomni čvetero pravilo nekega imenitnega pisatelja. Prvo pravilo: Kar kupiš, plačaj takoj. … Drugo pravilo: Kupi le to, kar v resnici potrebuješ, in le tedaj, kadar potrebuješ. … Tretje pravilo: Kupi le dobro blago, če je tudi dražje kot drugo. … Četrto pravilo: Pametno rabi to, kar si kupila. … Koliko denarja se prihrani na ta način, ako se na pr. vsaka luknjica na obleki, na črevljih itd., takoj zašije, ako se vsaka škoda na hišni opravi, hišnem orodju itd. takoj odpravi.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja