Božični film, ki se ne boji jaslic

Foto: plakat filma Kapa

Ustvarjanje slovenskih filmov, ki bi navdušili množico, je zagotovo zahtevno, še bistveno težje pa je ustvariti mladinski film, ki bi navdušil tako mlade kot starejše gledalce. Toda ob ogledu filma Kapa, ki je nedavno prišel v slovenske kinematografe, sem prepričan, da je slovenska filmska knjižnica bogatejša za izjemen film, ki bo v prihodnje navduševal vse generacije. Pa ne zato, ker bi vseboval spektakularne posnetke, izjemne akcijske prizore ali neverjetno ljubezensko prigodo, ampak predvsem zato, ker odpira in nagovarja tiste družbene teme, ki zaznamujejo naš vsakdan in ga bodo zagotovo zaznamovale v prihodnje.

Film za celotno družino

Najprej je pomembno poudariti, da gre za film, ki je primeren za celotno družino. Ne glede na to, da odpira zares pomembna družbena vprašanja, je tudi naša petletnica brez večjih težav, le z občasnimi pojasnili, sledila zgodbi. Film je posnet na način, da pozornosti nikoli ne prevzamejo osvetljene ulice, božična drevesa ali darila pod smrekico, ampak je ves čas v ospredju odnos med glavnima akterjema zgodbe in njuno doživljanje sveta, v katerega sta – na sicer povsem različen način – vpeta.

Odtujenost sodobnih družin

Film ni podlegel skušnjavi, da bi se izognil tistemu, kar je bistvo svete božične noči.

Film v ospredje postavlja dve, na prvi pogled povsem nasprotni, družini. Prva je razbita in z alkoholom prežeta družina, kjer starša ne moreta skrbeti za svojega sina in se le ta znajde v domu za sirote. V drugi pa starša hčerki nudita vse, kar ji lahko, a obenem v tem očitno pretiravata in kljub temu, da ji v materialnem smislu nudita vse, njuno pozornost prevzemajo mobilni telefoni, elektronska pošta in službene obveznosti. Ob tem lahko iz tega potegnemo super vprašanje – katera je večja past sodobnega sveta:  je to odvisnost od različnih opojnih substanc ali odvisnost od tega, da smo vedno in povsod na voljo? Sicer vsaka na svoj način, a dejansko sta obe družini razbiti, le razlog je drugačen.

Od pretirane svetlobe, preko teme, nazaj do svetlobe

V filmu prevladujejo prizori čudovito okrašene Ljubljane, ki pa, kot že zapisano, ne prevladajo nad bistvom zgodbe. Ob tem nas film vodi od umetno ustvarjene svetlobe naših domov, kjer svetlobo dajejo kupljene luči in okraski, skozi temačno okolje zapuščenih in praznih stavb, ki v enem trenutku (tudi med otroki) vzbudijo nekaj nelagodja in strahu, pa vse do tiste prave in iskrene svetlobe, ki daje upanje, zavetje in predvsem mir v srcu tistih, ki hrepenijo po tej svetlobi.

V objemu svete družine

Jezus je bistvo teh prazničnih dni in zaman so vse lučke, ki jih obesimo po trgih in domovih, če prava Luč ne zagori v naših srcih.

Film ni podlegel skušnjavi, da bi se izognil tistemu, kar je bistvo svete božične noči. Glavna akterja v filmu ob koncu svoje zavetje najdeta tam, kjer ga lahko iščemo in najdemo vsi. Ne glede na to, kaj nam življenje prinese, ne glede na naše težave in preizkušnje, ne glede na to iz kakšnih družin prihajamo, se lahko vedno zatečemo v objem in toplino svete družine. In čudovit prizor v filmu, ko otroka, ki sta glavna protagonista filma, Jezusu zapojeta pesem Vse najbolje, nam pozornost usmeri k Njemu. Jezus je bistvo teh prazničnih dni in zaman so vse lučke, ki jih obesimo po trgih in domovih, če prava Luč ne zagori v naših srcih.

Ogromno iztočnic za pogovor

Film Kapa je odlična podlaga za pogovor z otroki. Ko smo končali z ogledom filma, smo se z ženo in otroki celo pot do doma pogovarjali o alkoholizmu, o uporabi sodobnih naprav, o zapuščenosti nekaterih otrok, o medvrstniškem nasilju, o pravem pomenu božičnih praznikov itd.

Zato je ta film odličen tudi za kasnejši ogled po posameznih odsekih in za pogovor o zgoraj naštetih tematikah, ob tem pa bo vsaka družina ob ogledu filma zagotovo našla še kakšno novo izhodišče za pogovor.

Vsak od nas nosi kapo, ki nam daje občutek varnosti, sprejetosti in ljubezni.

Kapa

Vsak od nas nosi kapo, ki nam daje občutek varnosti, sprejetosti in ljubezni. Vsi se lahko vprašamo, ali smo se pripravljeni odreči kapi, ki jo nosimo in jo podarimo nekomu drugemu, ki jo v danem trenutku potrebuje prav tako kot mi, pa čeprav navzven tega sprva ne pokaže.

Film nagovarja vsakega izmed nas in prav zato se lahko strinjam z enim izmed komentarjev, ki sem ga zasledil na spletu, da film Kapa izpolnjuje vse pogoje, da postane prvi slovenski »Sam doma«, ki ga bomo vsako leto znova pripeljali v naše domove.

Film Kapa si lahko pogledate na tej povezavi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja