Starši, pozorno z Bobri – na otroškem festivalu tudi predstava z LGBT vsebino

ThumbnailVir: Iskreni/fotografija vabila

V Ljubljani trenutno poteka priljubljen otroški festival Bobri. Organizira in financira ga Mestna občina Ljubljana. Na njem pa je letos tudi predstava z LGBT vsebino, namenjena otrokom 4+.

Gre za lutkovno predstavo Prva ljubezen, ki jo izvaja Gledališče ŠKUC. O predstavi, ki je nastala po istoimenski slikanici pisatelja in znanega gejevskega aktivista Braneta Mozetiča, so organizatorji zapisali: »Tankočutno izpisana zgodba postavlja v ospredje prvo ljubezen, tisto nežno in silovito, ki se nam v čustveni spomin zapiše za vse življenje.«

Zgodba govori o šestletnem dečku in njegovemu prijatelju Drejčku, med katerima »vzklije ljubezen, a okolica njunih čustev ne odobrava«.

Odlomek iz slikanice, po kateri je predstava nastala, pa pravi: »Bila je to prva ljubezen, ki pa vzgojiteljicam ni bila všeč. Ločile so naju in nama dale vedeti, da najina čustva niso pravilna. Šele dolgo let kasneje sem ugotovil, da niso imele prav.«

6-letni deček, ki ima dobrega prijatelja = _________ ?

Lahko predšolskim dečkom sugeriramo, da so verjetno geji, ker se najbolje počutijo v družbi fantovskega prijatelja?

Kaj pa deklicam, ki se dobro počutijo ob dečku iz vrtca, sosedu, bratu? Ali so celo »zaljubljene« v svojega očeta in pravijo, da se bodo poročile z njim? In kaj fantom, ki pravijo, da se ne bodo nikoli poročili, ker bodo rajši kopali z bagrom?

Osnovno poznavanje otroške psihologije nam pove, da so otroci »zaljubljeni« v osebe, ki so jim blizu in jih imajo radi.

To ne pomeni, da imajo že razvita spolna nagnjenja, bodisi (hetero)seksualna bodisi homoseksualna ali pa – če karikiramo ob zgornjih vprašanjih – celo incestna ali fetišistična. Še manj, da bi kaj takega lahko ozaveščali ali celo ovrednotili.

Leta nedolžnosti

Gregor in Lisa Popcak, avtorja priročnikov in voditelja programov za spolno vzgojo (s svojimi deli sta v marsičem navdihovala delavnice o spolni vzgoji za starše, ki jih imamo v Zavodu iskreni.net), leta od 6 do 10 imenujeta »leta nedolžnosti«.

In to upravičeno. To so leta zrelega otroštva, ki sledi obodbju intenzivnih prvih let, ko je otrok postavil temelje svojega telesnega razvoja.

Pred spolnim dozorevanjem v puberteti otroka v tem obodbju tako na telesni ravni čaka nekakšno obdobje mirnega »predaha«, ki pa je seveda tudi zelo aktivno, saj otrok – če je deležen zdravih odnosov in okolja – mirno razvija predvsem svoje spoznavne in čustvene potenciale.

Žal so otroci v tem obodbju zaradi s družbenega okolja, pogosto pa tudi zaradi nevednosti staršev deležni pretirane seksualizacije. Srečujejo se z nečim, česar enostavno nismo zmožni predelati, sprejeti, integrirati v svoj spoznavno-emotivni svet.

Paleta teh primerov je lahko zelo raznolika. Od skrajnih, recimo ko se otrok sreča s podobo prizora spolnega odnosa, do bolj »nedolžnih«, ko recimo odrasli v 6-letnika silimo z vprašanji, ali je zaljubljen, namesto da bi znali ovrednotiti in spodbujati njegovemu razvoju primerno stopnjo vzpostavljanja prijateljstev z osebami istega ali nasprotnega spola.

Ustvarjanje zmede v zdravem razvoju otrokove identitete

Tudi lutkovna predstava, kjer se otroci prek navidezno nedolžne zgodbe o prijateljstvu med dečkoma srečajo – čeprav prikrito – z vprašanjem spolne usmerjenosti, sodi na to področje.

Primer je še bolj delikaten, ker razumevanje homoseksualnosti zahteva še večjo zrelost. Sploh če želimo, da bodo otroci, ki ne nosijo v sebi kali za razvoj istospolnih nagnjenj, pozneje, ko bodo postali mladostniki, do vrstnikov z istopolnimi nagnjenji razvili primeren odnos.

In pa – se kdo vpraša, kakšnih občutij in vtisov bodo ob tej predstavi in morebitnih poznejših pogovorih, sugeriranih s strani »LGBT prijaznih« vzgojiteljic, deležni ti otroci, recimo dečki, ki v »letih nedolžnosti« mirno hodijo po poti razvoja (hetero)spolne usmerjenosti?

Skratka, primer omenjene predstave in tudi drugih podobnih dejavnosti, ki jih je v okolju naših otrok žal čedalje več, prispevajo k zmedi v zdravem identitetnem razvoju naših otrok, povrh vsega pa odnosu družbe do LGBT oseb prej škodijo kot koristijo.

Previdnost staršev na mestu, samoiniciativnost nujno potrebna

Vladajoča politika v navezi s privilegiranimi organizacijami civilne družbe seveda skrbi, da so tovrstni programi in vsebine finančno močno podprti (v primeru Mestne občine Ljubljana je to še posebej očitno). Za vzgojne programe, ki imajo za cilj vzgojo za poroko in družino tega seveda ne moremo reči.

Zato je na prvem mestu zelo potrebna previdnost staršev. Pri festivalu Bobri (in drugih podobnih) tudi zato, ker ciljajo na vrtčevsko in šolsko publiko. S tem se odpira tveganje, da bodo naši otroci deležni neprimernih vsebin in programov mimo naše vednosti oziroma odobritve.

Seveda pa je predvsem porebna samoiniciativnost. Najprej da se starši izobražujemo (priložnosti je v zadnjih letih kar nekaj), da v lastnih pogovorih z otroki znamo na občutljivem področju vzgoje za spolnost ravnati primerno.

In tudi, da pomagamo ustvarjati alternativna okolja vzgoje  otrok za zdravo spolnost – ob sedanjem šolskem sistemu in politiki, ki ga vodi, je čedalje manj upanja, da nam bo država pri tem v podporo in pomoč.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja