Stari starši, na pomoč! Posredujte vnukom vero na prijeten način – vi to najbolje znate

Foto: Shutterstock

Stari starši sooblikujejo otroka. Vez med njimi in otroki je prav posebna. Otroci jih dojemajo drugače kot starše. Zato so lahko staršem pri posredovanju vere velika opora.

Stari starši lahko otrokom prek igre in druženja neprisiljeno in učinkovito posredujejo vrednote, ki jih živijo. Noben obrazec ne more nadomestiti pristnega stika, ki ga imajo z otrokom, in modrosti, ki jih ob tem podajajo.

Poznate izrek: »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga?« Ter se Bogu zahvali, da ga imaš? Moja babica je to poudarjala vsakič, ko sva sedeli ob skupnem obroku. Morda na videz lahkotna rima, ki pa v sebi skriva globoko sporočilo: hrana je dar, ki prihaja od Boga. In ni samoumevna. Ta misel mi je ostala do danes in se je spomnim vsakič, ko moji otroci neprimerno ravnajo s hrano.

Pripravite se na vprašanja

Otrok se ob starih starši čuti svobodnega. Navadno imajo stari starši občutno manj zahtev kot starši. Ter si lažje vzamejo čas, da se v polnosti posvetijo otroku.

Zato ni čudno, da bo v takšnem vzdušju pogosteje prišlo do resnih vprašanj. Otroci so radovedni, zanima jih ogromno stvari. Ob takšnih vprašanjih je pomembno, da jih odgovorimo neposredno in preprosto. Ter če se le da, podkrepimo s primerom iz življenja.Če do vprašanj ne pride, lahko stari starši mirno spregovorite sami od sebe. Na primer z vprašanjem: »Ali veš, zakaj dedi in jaz moliva vsak dan? Ker nama takrat govori Bog. In se ob tem počutiva dobro.«

Pripovedujte jim zgodbe

Vsi radi poslušamo zgodbe. Otroci pa so vanje prav zaljubljeni.

Vemo, da preko zgodbe lahko obujamo junake ter posredujemo vrednote, kot so ljubezen, prijateljstvo, pomoč bližnjemu, iskrenost … Zgodbe nam v spominu ostanejo mnogo dlje kot gola dejstva.

Stari starši lahko preko igre in druženja z njimi neprisiljeno in učinkovito posredujejo vrednote, ki jih živijo. Noben obrazec ne more nadomestiti pristnega stika, ki ga imajo z otrokom, in modrosti, ki jih ob tem podajajo.

Če je zgodba vezana na družinske prednike, pa smo sploh zadeli terno. Otrok rad posluša zgodovino svoje družine. Če ob tem dodamo še moralni nauk, pa smo otroku omogočili nova globoka spoznanja.

Vlagajte v duhovno rast otroka

Seveda denar kar kopni; lahko ga porabimo za hobije, potovanja, za razvajanje. Ampak ena boljših »investicij« so prav vnuki.

Spodbujajmo jih k aktivnostim, kjer bodo tudi duhovno zoreli in jih pri tem finančno podprimo; to je lahko poletni tabor za mlade kristjane, obisk koncerta duhovno ritmične glasbe, smučanje z župnijo …

Takšne spomine otroci ohranijo in še kot odrasli vam bodo hvaležni, da so lahko zaradi vaše pomoči imeli prijetno in lepo izkušnjo Boga.

Pohvalite jih in jih spodbujajte

Vsak otrok potrebuje brezpogojno ljubezen. In tu stari starši blestijo; svoje vnuke obožujejo in vidijo v njih najboljše. Zakaj jim vsake toliko ne bi tega tudi povedali?

Ob priložnosti jim zašepetajte: kako dobro ti je uspelo pospraviti igrače … Zmoreš odigrati to tekmo zelo dobro … Verjamem, da boš odpisala test odlično … Če se bodo vnuki ob vas čutili sprejete in ljubljene, bodo vaše nazore veliko lažje ponotranjili.

Molite zanje

Ne samo da nosite pomembno odgovornost, da molite za svoje otroke. To poslanstvo se je s tem, ko ste postali babica ali dedek razširilo tudi na vaše vnuke. Seveda molimo za zdravje, lepo obnašanje in uspeh v šoli.

A ne pozabite na najnujnejše  molitev za ohranitev vere. Takšna molitev starega starša za vnuka je pri vzgajanju vere veliko bolj potrebna kot katerakoli druga pomoč staršem.

Ob vsem tem pa ne pozabite, da ste otrokom zgled: pokažite jim, kako bližnjega postaviti pred svoje želje, kako pomagati ubogim, kako videti Boga v stvarstvu, kako živeti mirno in srečno. Le tako boste lahko povezali vero z življenjem in jo vsadili v otroška srca.

Vir: crosswalk.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja