Spontani splav brez umetnih posegov

Thumbnail

Ko nosečnica izve, da je otrok v njej umrl, lahko nosečnost konča s kirurškim posegom, zdravili ali naravno. O slednjem slovenske ženske vemo najmanj.

Statistike kažejo, da se vsaka četrta nosečnost konča s spontanim splavom. Največkrat med 7. in 13. tednom. Več kot 90 % vzrokov zanje ni znanih. S preiskavami jih v Sloveniji odkrivajo šele po tretjem zaporednem spontanem splavu.

Ko v maternici odmre plod (kot otroka v maternici poimenuje medicinska stroka) in ne pride takoj do krvavitve, ženske tega večinoma ne vedo, dokler dejstva ne potrdi ginekolog z ultrazvočnim pregledom. Ob ugotovitvi, da srce ne bije več, v zelo zgodnji nosečnosti (največ do 9. tedna) predlaga, da nosečnica počaka in se otrok izloči sam, kasneje (do 22. ali največ 24. tedna ali ko tehta 500 gramov, ko je postavljena meja samostojnega preživetja ploda) pa ji predlaga večinoma dva postopka prekinitve nosečnosti:

Z zdravili:
Po dopolnjenem 7. tednu je medikamentozna metoda prekinitve danes najpogostejša. Uporablja se kombinacija antiprogesterona mifeprisona, ki sicer zarodku prepreči dostop do hranljivih snovi, in prostoglandina misoprostola, ki sproži njegovo  izločenje.

Z abrazijo:
To je kirurška prekinitev nosečnosti, ki je večinoma možna do 14. tedna nosečnosti. Gre za mehansko čiščenje maternice, s katero odstranijo otroka in posteljico iz maternice.

Kaj pa je naravna pot?

Naravni potek spontanega splava pomeni, da se odmrli plod izloči po naravni poti.

Pogosto ženskam v Sloveniji ni znano, da je lahko čiščenje tudi povsem naravno, kar imenujemo naravni potek spontanega splava, v tujini znano tudi kot spontano čiščenje. Čakanje nanj pomeni, da pustimo, da se plod izloči po naravni poti, torej brez medicinskih posegov v žensko telo. Zato je tudi nekoliko težje najti informacije ali navodila, ki bi ženski pomagale pri soočanju s procesom spontanega čiščenja.

Odločitev za naravni potek redka

Če se ženska odloči, da bo počakala, da se otrok sam splavi, se prepusti čakanju, ki je v današnjem času, ko so informacije lahko dostopne, mi pa praviloma manj potrpežljive in hitreje zaskrbljene, lahko mučno ter polno vprašanj in dvomov.

Ko se čiščenje začne, pomeni sprejeti mnogo neprijetnih posledic: močne in dolgotrajne krvavitve ter krče, pričakovati čustveno težek prizor, ko se otrok delno ali v celoti splavi, sprejeti negotovost čakanja itn. Strah je ob vsem tem razumljiv, pravi dr. Eva Macun iz Splošne bolnišnice Jesenice, o čemer priča tudi podatek, da je odločitev za naravni potek silno redka. Kljub temu ima spontani potek drugačne prednosti in slabosti kot umetna posega, predvsem pa ne posega v žensko telo, ampak pusti, da to opravi svoje delo po naravni poti.

Čakanje, krvavitve, krči …

Pri odločitvi za naravni potek spontanega splava nosečnica čaka, da se otrok izloči po naravni poti in ob času, ko je njeno telo na to pripravljeno. To namreč lahko še nekaj časa oskrbuje otroka, zato je naravni potek praviloma daljši od umetnega.

Univerzitetne bolnišnice Cambridge v Veliki Britaniji so izdale navodila in opis procesa za ženske, ki se odločijo, da bodo počakale na naravni potek spontanega splava oziroma spontanega čiščenja.

Prednosti

Za naravni potek spontanega splava po 7. tednu nosečnosti se ženske v Sloveniji zelo redko odločamo.

Hospitalizacija ni potrebna, saj ženska na splav počaka doma, kjer ima večji občutek nadzora nad dogajanjem v svojem telesu (kje in kako bo ležala, koga bo imela ob sebi …).

Po naravnem poteku se v ženskem telesu tako kot pri porodu odvije hormonalni proces, kar ženski olajša začetno prebolevanje izgube. To je bolj značilno za nosečnost od 12. tedna naprej.

Žensko telo se sčisti samo, kar pomeni, da ne more priti do poškodb maternice (kot pri abraziji) ali stranskih učinkov (kot pri jemanju tabletk).

Ni dvoma o tem, da bi obstajala še kakršna koli verjetnost, da smo z zaužitjem ene izmed tablet, ki povzroči smrt ploda, to povzročili mi sami (v čustvenem obdobju prebolevanja izgube se mnoge ženske sprašujejo tudi o tem, čeprav je verjetnost sicer majhna).

Slabosti

Nepredvidljivost – ni možno predvideti, kdaj in kje se bo čiščenje začelo, kar je lahko neprijetno.

Močna in dolgotrajna krvavitev – običajno so ženske začudene, da je krvavitev zelo močna, veliko bolj od krvavitve ob menstruaciji, in traja več tednov.

Možnost refleksne omedlevice – ob močni krvavitvi lahko ob iztisu ženska omedli.

Močna bolečina

 

Bolečina pri spontanem čiščenju je lahko zelo intenzivna, a praviloma ne traja dolgo.

Tveganja

Infekcija – do nje lahko pride predvsem, ko je splav delno končan in je maternični vrat še odprt (enako tveganje obstaja tudi ob prekinitvi nosečnosti z zdravili). Prepoznamo jo po dvigu telesne temperature ali/in neprijetnem vonju izcedka.

Prekomerna krvavitev – potreben je zdravniški pregled, na katerem poiščejo njen vzrok.

Nepopolno izločen plod, zaradi česar je potreben kirurški proces odstranitve iz maternice.

Krvavitev

Krvavitev je lahko zelo močna in fizično boleča, prav tako se v krvi lahko pojavijo strdki, odmrlo tkivo ali celoten otrok, kar je lahko za žensko pretresljiv in čustveno težek prizor.

Krvavitev je na začetku zelo močna, zato priporočajo uporabo vložkov in ne tamponov, da preprečimo morebitne okužbe. Mnogo žensk se krvavitve ustraši, saj je močnejša od menstruacijske. V krvi se lahko pojavijo tudi strdki, odmrlo tkivo in celo delno ali v celoti prepoznaven otrok, kar je lahko za žensko boleč in pretresljiv prizor. Višja je bila nosečnost, več je krvavitve. V kolikor ženska presodi, da gre za prekomerno krvavitev, priporočajo obisk zdravnika.

Po spontanem splavu se krvavitev zmanjša, vendar traja še od 10 do 14 dni po splavu. Te je manj in je bolj podobna menstruaciji, bolečine in krči popustijo.

Bolečine

Bolečine zaradi krčenja maternice pri spontanem splavu so lahko za žensko zelo hude. Bolj se splav približuje, močnejše so. Po pisanju univerzitetnih bolnišnic v Cambridgu so podobne bolečinam pri vnetju ledvic. Dr. Eva Macun meni, da je bolečina toliko intenzivnejša sama po sebi, ker gre v osnovi za negativen dogodek in je psihični učinek te bolečine težji kot pri porodu.

Za lajšanje zato priporočajo, da ima ženska v času, ko čaka na začetek čiščenja, pri sebi protibolečinske tablete (paracetamol, ibuprofen idr.). Če bolečine postanejo prehude, svetujejo obisk zdravnika.

Higiena

Ko ženska krvavi, priporočajo, da se izogiba vročim kopelim in se umiva s tuširanjem ali kopanjem v mlačni vodi, da ne pride do infekcij.

Kako prepoznati infekcijo?

Znake infekcije je včasih zaradi krvavitve težje prepoznati, a na Cambridgu pišejo, da so znaki infekcije trije: močnejša krvavitev, hude bolečine in izcedek iz nožnice, ki ima močan vonj, smrdi. Takrat je obisk zdravnika nujen, saj bo ženska potrebovala zdravljenje z antibiotiki.

Po splavu …

Če je bil otrok prepoznaven, se nekatere ženske odločijo za lasten pokop v bližini doma, druge ga zavržejo ali splavijo v straniščno školjko, lahko pa ga na željo staršev po sežigu v krematoriju raztresejo v Parku zvončkov na ljubljanskih Žalah (predvsem v primerih, ko se spontani splav zgodi v bolnišnici).

Po splavu običajno ultrazvočni pregled ni potreben, saj se maternica še posebej ob naslednji menstruaciji dobro očisti, vseeno pa priporočajo obisk zdravnika dva ali tri tedne po splavu. Prva menstruacija, ki je lahko močnejša in krajša, se običajno pojavi od 4 do 6 tednov po spontanem splavu. Če se ne pojavi, je treba obiskati zdravnika.

Čas do naslednje nosečnosti

Do naslednje zanositve je priporočljivo počakati vsaj dve menstruaciji, da si telo opomore, prav tako pa tudi ženska. Zanjo je spontani splav čustveno težka preizkušnja, po kateri običajno čuti olajšanje, hkrati pa tudi žalost. Potrebuje nekaj časa, da jo preboli, saj žaluje za novim življenjem v sebi, ki je bilo ne glede na višino nosečnosti del nje (odvisno od ženske, kako močno si je nosečnosti želela, koliko je čutila povezanosti z otrokom, kako visoka je bila nosečnost, kako gleda na to, kaj predstavlja “skupek celic” v njenem telesu itd.), zato potrebuje veliko podpore, sočutja in bližine ljudi okrog sebe.

Vir: cuh.org.uk

Foto: newkidscenter.com, buzzle.com