Sodobne družine potrebujejo minimalizem

Vir: Pixabay

Marsikatera otroška omara je že pred 30 leti pokala po šivih od tisoč in ene stvari v njej. In to v času, ko še ni bilo vsega na dosegu roke. Ko še ni bilo Amazona in spletnega naročanja z samo enim klikom. V času, ko za vsak vzgojni izziv še ni obstajala za to posebna namenska naprava. V času, ko kot otroci na poti v avtu za »preživetje« še nismo potrebovali iPadov. Ko na televiziji še ni bilo mogoče v trenutku dostopati do vsega, kar nam je srce poželelo. Ko je bilo vsega veliko manj kot danes. Pa vendar smo že takrat hitro in pogosto imeli vsega preveč. Preveč igrač, preveč oblek, preveč krame.

Otroštvo danes pa ni le neurejeno in polno navlake, ampak dobesedno kaotično. Raziskave kažejo, da današnji »zahodnjaški« način vzgoje tako pri starših kot pri otrocih povzroča stres in tesnobo. Tempo življenja je neusmiljen. Starši smo prezaposleni in preobremenjeni. V želji, da bi stvari lažje obvladali, se zato zatekamo po pomoč k potrošništvu. To nam z vedno novimi pripomočki, aplikacijami in dejavnostmi obljublja nekakšno »poenostavljeno starševstvo«. In tako se stvari in dejavnosti naglo kopičijo in nabirajo. Prostora, časa in svobode pa vse bolj primanjkuje. In začarani krog se ponovi…

… a ni nujno, da sprejmemo tak način življenja. Preobremenjenost in prezasičenost namreč nista življenjski obsodbi, ampak izbiri, zavestni izbiri tudi staršev. Mi smo tisti, ki imamo moč, da zase in za svoje otroke izberemo drugačno pot. Odločimo se lahko za pot, ki v življenje in družino namesto kaosa in stresa prinaša harmonijo in srečo. Za pot miru, preprostosti in urejenosti. Za pot minimalizma. Zd se, da je ta v življenjih sodobnih družin pravzaprav nujen.

Bistvo minimalizma ni v tem, da imamo v posesti čim manj stvari. Ampak v osredotočenju na tisto, kar v življenju zares šteje in je potrebno. Je načrtno zavzemanje za stvari, ki nam največ pomenijo, in odstranjevanje vsega, kar nas od tega odvrača. Ko manj postane več. Več miru, več časa, več svobode, več kvalitete. Prav to pa je tisto, kar otroci v današnjem svetu izgorelosti zaradi preobilja nujno potrebujejo za srečnejši in uspešnejši razvoj.

Našo pot naj zato tlakujejo vrednote kot so:

Hvaležnost

Namesto daril izberimo hvaležnost. Gora lično zavitih in zapakiranih daril lahko namreč hitro prikrije pomen resničnih daril – življenja, družine, zdravja, ljubezni. Zato naj bo rojstni dan predvsem praznovanje življenja. Velika noč praznovanje upanja in veselja. Božič pa praznovanje družine in ljubezni.

Družina

Namesto prenatrpanih popoldanskih urnikov z raznoraznimi dejavnostmi izberimo raje čas za družinsko večerjo in spontan večer. Po raziskavah sodeč otroci, ki večerjajo z družino, dosegajo boljše učne uspehe in so čustveno stabilnejši. Prav tako dragocen pa je tudi nenačrtova čas, ki je odlična priložnost za tkanje pristnih in globjih medsebojnih odnosov.

Zdravje

Namesto privlačnega videza že pripravljenih živil izberimo raje lokalno pridelano hrano. Kakovost prehrane hrane ima velik vpliv na otrokovo zdravje. Prav tako pa imajo prehranske navade, ki jih straši otrokom privzgojimo v otroških letih, močan vpliv nanj tudi v odrasli dobi.

Narava

Namesto časa, preživetega pred zasloni, izberimo čas preživet v naravi. Večurno sedenje v zaprtih prostorih zamenjajmo z gibanjem na svežem zraku. Igra na prostem uri socialne in motorične sposobnosti otrok ter jih spodbuja k skrbi in spoštovanju do okolja.

Zavestno potrošništvo

Namesto impluzivnega nakupovanja in nakupovanja z enim klikom izberimo zavestno nakupovanje. Kupujmo premišljeno in odgovorno. Pred nakupom dobro premislimo, ali dotično stvar resnično potrebujemo in ali nam prinaša veselje. Enako velja za otroške igrače. Namesto plastičnih igrač iz najnovejših filmskih uspešnic izberimo raje klasične, trajnostne in razvojne igrače, ki otrokom omogočajo široko uporabo in jih učijo različnih sposobnosti.

Mir

S tem, ko se odločimo za minimalizem, namesto kaosa izberemo mir. Mi smo prvi učitelji svojih otrok in njihov največji zgled. Vse se začne pri nas – starših. Odločitve, ki jih sprejemamo za svoje otroke, ne vplivajo nanje le v otroštvu, ampak za vse življenje.

Delno povzeto po/povzeto po becomingminimalist.com.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja