7 načinov, kako najti lepoto v preprostem

Vir: Shutterstock

“Kot mama treh otrok sem je poleg službe včasih počutila, kot da je na hitrem vlaku. Prehitevala sem svoje življenje in nikakor nisem mogla upočasniti vožnje. Leta poskusov, da bi imela vse, so me naučila presenetljive lekcije: ko se bom naučila, kako najti lepoto v majhnih trenutkih, bom na svoj preprost vsakdan začela gledati kot na veličastno umetnino.”

Na svojem blogu je dedila 7 preprostih nasvetov, kako je spremenila običajna opravila v izjemna doživetja.

1. Ustvarite si dom, v katerem se boste dobro počutili

Vaš dom je vaše svetišče, ustvarjanje prijetnega vzdušja v njem pa vam lahko pomaga najti veselje in “barvo” v vsakdanjem življenju. Začnite s čiščenjem svojega prostora in se znebite vseh nepotrebnih predmetov, ki morda povzročajo stres ali tesnobo. Čist in urejen prostor bo ustvaril občutek miru in spokojnosti.

Nato razmislite, kako bi lahko svojemu domu dodali pridih lepote in iskrivosti. Predvajajte glasbo za dobro počutje, poskrbite za sobne rastline in izvlecite udobne odeje, da ustvarite toplo in vabljivo vzdušje. Z ustvarjanjem takšnega vzdušja doma lahko tudi najbolj običajne trenutke spremenite v nekaj čarobnega.

2.  Poiščite veselje v preprostih dejavnostih in hobijih

Včasih sem na kuhanje gledala kot na nadlogo. Ko sem spremenila to miselnost in začela pripravljati svežo domačo hrano in kvašen kruh, mi kuhanje ni bilo več naporno. Postalo je način, kako uporabiti svoje spretnosti za ustvarjanje zdrave hrane in prijetnega vzdušja za moje otroke. Prakticiranje novih spretnosti ni izguba časa. Stvari, ki jih počnete doma, so dragocene, lepe in vas razlikujejo od drugih.

Iskanje veselja v preprostih dejavnostih in hobijih je odličen način, da vsakdanje življenje napolnite z navdušenjem in čudenjem. Ukvarjanje z dejavnostmi, ki vas veselijo, lahko izboljša vaše razpoloženje in poveča vašo splošno srečo.

3. Povežite se z naravo

Narava nas prizemljuje in opominja na lepoto, ki obstaja na svetu

Za stik z naravo vam ni treba imeti hektarja zemlje ali kmetijskega zemljišča. Narava nas prizemljuje in opominja na lepoto, ki obstaja na svetu. Preživljanje časa v naravi nam lahko pomaga najti veselje in mir v najmanjših trenutkih. Sprehodite se po parku, pojdite na pohod ali preprosto sedite zunaj in se naužijte sonca.

Povezovanje z naravo ni nujno zapleteno ali dolgotrajno. Že nekaj minut, ki jih preživite na prostem, lahko močno vpliva na naše dobro počutje. Zato si prizadevajte za redno preživljanje časa v naravi in ugotovili boste, da veselje in romantika nikoli nista predaleč.

4. Lotite se tradicij, ki spominom dodajo iskrico

Rituali in rutina lahko našemu vsakdanjemu življenju dodajo strukturo in pomen. Praznični običaji so odlični – vendar so le nekajkrat na leto. Začnite v svoje vsakdanje življenje vključevati majhne rituale ali mini tradicije.

Naša družina na primer vsak dan skupaj večerja. Zmolimo kratko molitev in se za mizo pogovarjamo o svojem dnevu. To je preprosto in lepo. Z vključevanjem obredov in rutin v vsakdanje življenje lahko ustvarite občutek ritma in namena, ki bo izboljšal vaše razpoloženje in prinesel ugodje.

5. Negujte odnose in ustvarjajte pomembne stike

Družina in odnosi so bistvo življenja.

Morda se sliši klišejsko, a moja družina mi pomeni največ. Družina in odnosi so po mojem mnenju bistvo življenja, njihovo negovanje pa lahko prinese neizmerno veselje in izpolnitev.

Ne glede na to, ali gre za vašega partnerja, prijatelje ali družino, se potrudite ustvariti dobre odnose z ljudmi v vašem življenju. S svojimi bližnjimi preživljajte kakovosten čas, sodelujte v globokih in smiselnih pogovorih ter redno izražajte svojo ljubezen in hvaležnost. Z negovanjem svojih odnosov lahko ustvarite podporni sistem, ki bo prinašal veselje in zadovoljstvo v vaše življenje.

6. Bodite čuječi in hvaležni v vsakdanjem življenju

Čuječnost in hvaležnost sta bistveni praksi, ko gre za iskanje veselja v majhnih trenutkih. Pozornost je dejanje, pri katerem smo popolnoma prisotni in se zavedamo svojih misli, čustev in okolice. Z vadbo čuječnosti lahko cenimo lepoto in čarobnost, ki obstajata v vsakem trenutku.

Poskusite to: Ko se počutim preobremenjeno, zaprem oči in se osredotočim na svoja stopala (morda začutite rahlo mravljinčenje v stopalih), nato pa se pomaknem po nogah navzgor, po rokah navzdol in do glave. Ko odprem oči, vidim sobo, kot da sem tujec. Vrnem se v sedanjost.

Hvaležnost pa je praksa izražanja hvaležnosti za stvari, ki jih imamo v življenju. Ko gojimo občutek hvaležnosti, se bolje zavedamo drobnih radosti in blagoslovov, ki nas obkrožajo.

7. Osredotočite se na vero

Vera nam omogoča, da vidimo dlje od površja in v običajnih stvareh odkrijemo globlje pomene.

Ni boljšega načina, kako najti lepoto v življenju, kot je negovanje svoje vere. Osredotočanje na vero ni le duhovna praksa, temveč tudi način razmišljanja, ki nam lahko pomaga najti lepoto v najpreprostejših stvareh. V svetu, ki se pogosto zdi poln kaosa in nemira, lahko trenutek, ko se osredotočimo in razmislimo o svojih prepričanjih, prinese občutek miru in jasnosti.

Vera nam omogoča, da vidimo dlje od površja in v običajnih stvareh odkrijemo globlje pomene. S poglabljanjem vere postanemo bolj pozorni na majhne čudeže, ki se vsak dan dogajajo okoli nas. Začnemo opažati živahne barve cvetočih rož, nežen šepet vetra ali pristen nasmeh neznanca. Ti na videz vsakdanji dogodki dobijo globok pomen, če jih gledamo skozi prizmo vere.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja