So tamponi res smrtno nevarni? Kaj pa menstrualna skodelica?

Foto: Shutterstock

Nekdanji košarkarici in manekenki so morali amputirati nogo. Mlada plavalka je umrla. Dve različni osebi, dve različni zgodbi, obema pa je skupno to, da sta uporabljali tampone. Ni čudno, da je za marsikoga prva asociacija, ki se sproži v mislih ob omembi tamponov, toksični šok sindrom. Pa so tamponi upravičeno na slabem glasu? Je menstrualna skodelica bolj varna?

Kaj je toksični šok sindrom?

Toksični šok sindrom je redko, a zelo resno bolezensko stanje, do katerega pride zaradi bakterijske zastrupitve. Ponavadi ga povezujemo z uporabo tamponov, čeprav je to le eden od možnih vzrokov.

Povzroča ga bakterija Staphylococcus aureus, ki normalno prebiva v nožnici, na koži, v nosu, pod pazduho in je tam povsem neškodljiva. Nevarnost se pojavi, če se bakterije preveč razmnožijo in začnejo tvoriti strupe, ki lahko privedejo do toksičnega šok sindroma.

Kakšni so simptomi?

Simptomi, ki se pojavijo ob toksičnem šok sindromu, so zelo nespecifični:

 • povišana telesna temperatura,

 • mrzlica,

 • slabost in bruhanje, driska,

 • vrtoglavica,

 • bolečine v mišicah,

 • padec krvnega tlaka,

 • rdeči izpuščaji na koži,

 • luščenje kože na dlaneh in podplatih.

Ker so simptomi tako podobni drugim obolenjem, se zgodi, da zdravniki ne pomislijo, da gre za toksični šok sindrom. Če se ne ukrepa pravočasno, lahko sindrom privede do okvare ali odpovedi notranjih organov in celo do smrti. Zato je nujno, da se ob zgoraj naštetih znakih takoj odstrani tampon, obišče nujno medicinsko pomoč in zdravnika obvesti o uporabi tampona.

Kakšno vlogo pri tem igrajo tamponi?

Na pojav toksičnega šok sindroma so postali pozorni v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so na trg prišli tamponi z veliko vpojnostjo. Vlažen tampon, ki je v nožnici dlje časa, je idealno gojišče za bakterije. Tem ustreza toplo in vlažno okolje, zato se hitro razrastejo. Vendar sam razrast bakterij ni problem. Dokler so bakterije omejene na nožnico, težav ni. V kolikor pa je sluznica nožnice poškodovana, pa lahko bakterije skozi rano preidejo v krvni obtok. Tam tvorijo toksine, ki lahko po krvi pridejo do organov in jih poškodujejo. Tudi sama tvorba toksinov za večino žensk ni problem, saj tvorijo protitelesa proti njim. Zato pride do tega resnega in hudega obolenja le v zelo redkih primerih.

Kako lahko preprečimo, da ne pride do toksičnega šok sindroma?

Pri uporabi tamponov se držite predpisanih navodil:

 • Pred uporabo tampona si dobro umijte roke.

 • Tampon zamenjajte na največ 3-4 ure.

 • Priporoča se, da vmes uporabljate tudi higienske vložke.

 • Tampone uporabljajte le v dneh močnejše krvavitve, ob šibki krvavitvi pa raje uporabljajte vložke.

 • Ponoči tampona ne uporabljajte.

 • Uporabljajte čim manj vpojne tampone, ki še ustrezajo jakosti vaše krvavitve.

 • Ne uporabljajte tamponov, ki so že videti poškodovani in njihova površina ni gladka.

 • Tampon zamenjajte po opravljanju velike potrebe in po plavanju.

Tamponi so ponavadi izdelani iz kombinacije bombaža in vlaken rajona. Rajon so sintetična vlakna, ki jih dodajajo, ker močno povečajo vpojnost. Zelo vpojni tamponi lahko izsušijo nožnično sluznico. Prav Vlažen tampon, ki je v nožnici dlje časa, je idealno gojišče za bakterije.tako se sluznica lahko izsuši, če uporabljate tampone, ko je malo krvavitve. Suha sluznica je bolj podvržena poškodbam, zato je tudi možnost za nastanek toksičnega šok sindroma večja. Zato naj bi bili visoko vpojni tamponi bolj problematični. Zadnja študija pa je pokazala, da se v tamponih iz organskega bombaža tvori več toksinov kot pri kombinaciji bombaža in rajona, bombaža in viskoze ali pri sami viskozi. Vzrok naj bi bil v manjši stabilnosti strukture tampona, kar omogoča večji dostop kisika in s tem bolj ugodne pogoje za bakterije.

Kaj pa menstrualna skodelica?

Menstrualna skodelica je narejena iz medicinskega silikona, ki ne draži in ne suši nožnične sluznice. Toksični šok sindrom v primeru nošenja menstrualne skodelice zato skoraj ni poznan. Poročali so le o enem primeru toksičnega šok sindroma v povezavi z uporabo menstrualne skodelice. V tem primeru je med vstavljanjem skodelice prišlo do majhne poškodbe nožnice.

Toksični šok sindrom se je pojavil še pri eni ženski, vendar njen primer ni relavanten, saj je imela skodelico vstavljeno kar celih 7 dni.

Kljub vsemu tudi uporaba menstrualne skodelice predstavlja tveganje za toksični šok sindrom. Kri, ki se zbira v skodelici, predstavlja gojišče za razrast bakterij. Prej omenjena študija ni pokazala, da bi bile menstrualne skodelice bolj varne od tamponov. Bakterije se razrastejo po skodelici, kar oteži njeno sterilizacijo. S tega vidika so vprašljiva tudi priporočila proizvajalcev, ki priporočajo, da skodelico speremo z vodo ali vodo in milom ter ponovno uporabimo. Izkazalo se je, da to ne odstrani bakterij. Zato niso nenavadna priporočila nekaterih ginekologov, ki svetujejo prekuhavanje skodelice pred ponovno vstavitvijo oz. uporabo dveh skodelic, da jih lahko izmenično uporabljamo in vmes steriliziramo.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja