Slovenski Stražarji na pomoč italijanskim za obrambo družine

Thumbnail

Vrednoti zakonske zveze in družine ne poznata državnih meja. Tako so se v soboto Italijanom na mirnih protestih zoper zakon Cirinnà v Trstu pridružili tudi Slovenci iz matične Slovenije. 

Potem ko smo v Sloveniji 20. decembra na referendumu zavrnili zakon, ki je radikalno posegel v družinska razmerja, je pri nas na tem področju zavladalo zatišje. Medijsko in sicer. Ljudje, utrujeni od referendumske kampanje, kot da so hvaležni, da lahko znova živijo v miru vsakdanjih obveznosti, prosti pogovorov zgolj o tej temi.

Vendar je vtis, da je položaj družine vsaj za nekaj časa zavarovan, zgolj navidezen. Ne le, da se pri nas krepijo diskriminatorni pritiski na zaposlene v javnih ustanovah, ki so se v času kampanje izpostavili in nastopili proti zavrnjenemu zakonu, na aktualnost te teme kaže tudi dogajanje drugod po Evropi.

Pritiski na družino tudi v Italiji

V sosednji Italiji bodo še ta teden v parlamentu obravnavali podoben zakon, kot smo ga mi decembra zavrnili na referednumu.

Zakon Cirinnà, poimenovan po predlagateljici Monici Cirinnà, senatorki levosredinske Demokratske stranke, pod pretvezo ureditve pravnega statusa istospolnih partnerjev relativizira poseben družbeni pomen zakonske zveze kot skupnosti moškega in ženske. Obenem z možnostjo posvajanja otrok s strani istospolnih partnerjev nevarno povečuje možnosti za legalizacijo nadomestnega materinstva.

Ogrevanje za Dan družin

Zoper sporni zakon so Italijani preteklo soboto in nedeljo v kar 53 mestih po vsej Italiji organizirali mirne proteste. Gre za t. i. stoječe stražarje – Sentinelle in Piedi. Ideja za takšno obliko javne manifestacije stališč izvira iz Francije, način, kot je od decembra poznan tudi pri nas, pa so razvili prav Italijani.

Večerne straže v Trstu se je udeležilo tudi 10 Slovencev iz matice. Hvaležni za zgled javnega protesta na dostojanstven način, pa tudi hvaležni za vse izraze podpore, ki so jih Italijani namenili Slovencem v času decembrskega referenduma. Na tokratnem shodu se je sicer zbralo 190 stražarjev.

Kot je poudarila ena od italijanskih organizatork shoda, je tokrat šlo za primer sodelovanja med državljani različnih evropskih držav, ko je združena Evropa postala resničnost.

Ob koncu srečanja so organizatorji vse navzoče stražarje povabili še na shod, poimenovan Dan družin, ki bo to soboto, 30. januarja, potekal v Rimu.

Z množično udeležbo posameznikov in družin želijo italijanske parlamentarce opozoriti na družino kot temeljno vrednoto evropske družbe, nujnost zaščite otrok s strani tako mame kot očeta in javno izraziti svoje nasprotovanje zlorabi zakonodajnega procesa za nasilje nad svobodno družbo.

Foto: Matjaž Maležič

Celotno fotogalerijo najdete v članku na spletnem portalu casnik.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja