Skrivnost ljubezni do bližnjega je tudi v zdravi ljubezni do sebe

sladoled

Prosto po Jezusu je zakon in celoten način življenja za kristjana povezan v dveh zapovedih – ljubiti Boga in svojega bližnjega.

Jezus pravi, da je treba bližnjega ljubiti »kot sebe«. Kar je pogoj, kajti, če ne bomo ljubili sebe – kako bomo vedeli, kako ljubiti drugega človeka in od kod bomo dobili moč, da bomo druge lahko ljubili?

Meni skrb zase ne gre vedno najbolje. Marsikaj se mi marsikdaj zdi pomembnejše od nje. Krščanski nauk z umiranjem sebi, postavljanjem sebe na stran, darovanjem in žrtvovanjem mi pri tem ni najbolj v pomoč, ker vedno znova deluje, kot da moram druge postaviti pred sebe v vsem in kadarkoli se to zahteva.

Če torej želite v ljubezni dati vse od sebe, začnite skrbeti zase. Ne sebično – le spoštujte dar življenja, ki vam ga je dal Bog. Pa ni res. Človek mora znati reči ne. Znati se mora spočiti in umiriti. Ne more ljubiti prijatelja, soseda, znanca, če nima prav dosti samega sebe …

Kako lahko drugim dajem ljubezen, če ne vem, kdo sem ali kaj potrebujem, da bi bil zdrava in srečna oseba?

Terezija Avilska deli to idejo, ko pravi: »Neumno je misliti, da bomo vstopili v nebo, ne da bi vstopili vase.«

In ob vstopanju vase in spoznavanju, kdo sem, je smiselno vprašati se, kaj potrebujem, da bi bil/a danes popolnoma na voljo Bogu in drugim?

Včasih je odgovor le obrok hrane, spanje ali sveta maša, drugič 10 minut ob sladoledu in glasbi, tretjič ura sproščujoče kopeli, sprehod s prijateljico, pogovor …

Sama se vedno znova učim, da potrebujem čas zase, da sem lahko bolj jaz, bolj zmožna ljubiti in biti na voljo Bogu in bližnjemu. To ni izgovor za egoizem. Obstaja neko ravnovesje, ki je nujno potrebno, da boste lahko skrbeli zase in ljubili druge. Če tega ne boste storili, boste svojo izpolnitev začeli iskati na napačnih mestih, Boga in bližnjega pa ne boste ljubili z močjo, s kakršno bi ju lahko. Če torej želite v ljubezni dati vse od sebe, začnite skrbeti zase. Ne sebično – le spoštujte dar življenja, ki vam ga je dal Bog.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.