Seks in policistični jajčniki

Thumbnail

Ženskam, ki imajo policistične jajčnike, spolni odnosi ne predstavljajo vedno užitka. Srečujejo pa se tudi z drugimi zdravstvenimi težavami.

Spolna disfunkcija

Zanje so ugotovili, da občutno trpijo zaradi spolne disfunkcije, kar še posebej velja za orgazem.

Zdravniki ne vedo točno, zakaj je tako, sklepajo pa, da bi bili vzroki lahko povezani s hormonskim neravnovesjem, saj presežek moških spolnih hormonov lahko vpliva na spolne funkcije.

Vendar ne gre samo za hormone. Svoje naj bi dodala tudi slaba samopodoba, ki lahko vodi do psihološke blokade. Zaradi tipičnih simptomov PCO (poraščenost, debelost, akne) se ženske lahko počutijo neprijetno. Tudi depresija in anksioznost sta pogostejši pri ženskah s PCO.

PCO je eden od najpogostejših vzrokov ženske neplodnosti, saj lahko povzroči odsotnost ovulacij.

Joann Paley Galst, psihologinja, ki se je specializirala na področju reproduktivnega zdravja, spodbuja ženske s PCO, da se povežejo s svojim telesom na način, da se v njem počutijo udobno in privlačno. Svetuje jim ukvarjanje s plesom, aerobiko ali kakšna druga telesna aktivnost.

Težave s plodnostjo

Pri ženskah s PCO je večja verjetnost za težave s plodnostjo. PCO je eden od najpogostejših vzrokov ženske neplodnosti, saj lahko povzroči odsotnost ovulacij.

Ko ženska s PCO poskuša zanositi in pri tem ni uspešna, se njena intimnost spremeni iz seks=veselje v seks=delo. Želja po zanositvi pogosto vključuje načrtovanje spolnih odnosov v obdobju največje plodnosti.

Če ženska jemlje tudi zdravila za plodnost, lahko ta vplivajo na njen libido.

Neredne krvavitve

Neredne krvavitve so pri PCO prej pravilo kot izjema. Ženske s PCO imajo pogosto visoke vrednosti androgenov in inzulina, zato so krvavitve lahko močne ali šibke, neredne ali celo odsotne.

Neredne krvavitve so lahko neprijetne, saj ženska ne ve, kdaj bo krvavela. Nekatere krvavijo celo med ali po spolnem odnosu.

Libido

Če ženske posežejo po kontracepciji z namenom urejanja krvavitev, ima to lahko za posledico zmanjšan libido. Zmanjšan libido izkusi okrog 15% žensk, ki jemljejo kontracepcijske tabletke.

Metformin, ki je pogosto zdravilo za PCO in diabetes, pa poveča libido. Vendar je lahko tudi sprememba navzgor težka za psiho, če se ne počutite »normalno«.

Ker je spolnost pomemben del zakonske (ali partnerske) zveze, ob težavah v spolnosti spregovorite, najsi bo to z zdravnikom, psihologom, terapevtom ali pa v skupini žensk z enakimi težavami. Vedite, da niste edini.

Foto: wisegeek.com, juliedaniluk.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja