Samo en všeček šteje

Foto: Shutterstock

Ali res ženske v povprečju porabijo več časa v skrbi za lasten videz kot moški? Še nedolgo nazaj bi na to vprašanje zagotovo odgovoril pritrdilno. Ob ogledu različnih družbenih omrežij in vseh mogočih fotografij, ki jih moški in ženske dajejo na vpogled vsem, ki jim sledijo pa danes menim, da je razmerje med spoloma precej enakovredno. In ob tem, ko se pri obeh spolih najdejo skrajneži, ki za svoj videz in “ustrezno” javno podobo namenijo več časa, kot ga ima povprečen delavnik, je zanimivo spremljati na katerem mestu lestvice vrednot je osebni videz pri posameznem spolu.

O tem, da je za ženske osebni videz precej visoko na lestvici vrednot, je bilo napisanega že veliko. Dobre priče so že reklame, ki preplavljajo naš vsakdan. Manj gub, bolj sijoč obraz, mlajši videz … vse to nas bombardira na vsakem koraku in mirno lahko zapišem, da je večini žensk njihov videz pomembna vrednota. Kaj pa moški videz? Je nam moškim zunanji videz tudi vrednota?

Tudi moški se znamo za izgled potruditi

Občutek, da kot mož in žena želiva, da je najin zunanji videz še vedno pomemben, ker želiva še vedno privlačiti sozakonca, je zame pravi blagoslov. Gotovo je vsak izmed nas imel v življenju obdobje, ko je (ali pa ga še) lasten videz postavljal visoko na lestvici vrednot. Če ne ob drugačnih priložnostih, pa takrat, ko smo želeli tudi z zunanjim videzom prepričati naše dekle, partnerko, bodočo ženo, da nam nameni kanček svoje pozornosti. Nekateri več, drugi manj, toda gotovo smo vsi v danem trenutku pomislili, ali bo naš slog oblačenja, urejenost frizure in celotna zunanja podoba ugajala in pritegnila pogled te osebe.

Poslovni sestanki, družabna srečanja in dogodki itd. – tudi takrat znamo precej časa nameniti našemu videzu. Kaj pa skrb za videz za sozakonca?

Ko videz svoje mesto odstopi drugim vrednotam

Partnerski odnos, ki temelji samo na zunanji podobi, zagotovo nima dolgega roka trajanja. Pomembno je, da je odnos med partnerjema, kasneje med možem in ženo, grajen na globljih temeljih, kot je le zunanji videz in privlačnost. To, da v ospredje stopijo drugačne vrednote, ki odnos krepijo, pa še ne pomeni, da se mora skrb za videz popolnoma umakniti.

Ravno nasprotno; občutek, da kot mož in žena želiva, da je najin zunanji videz še vedno pomemben, ker želiva še vedno privlačiti sozakonca, je zame pravi blagoslov. S tem dobim potrditev, da se ženi še vedno zdi vredno truditi zame, sam pa ji lahko s skrbjo za moj videz pokažem, da se še vedno želim potruditi zanjo – kot takrat v začetju, ko sem jo želel prepričati, da mi posveti svojo pozornost.

 

Moškim komplimenti laskajo

Priznam, da je prav prijeten občutek, ko lahko svoji ženi dam priznanje za njen videz. Prijeten zato, ker vidim tisto iskrico zadovoljstva v njenih očeh, ko ob vseh vsakodnevnih skrbeh in obveznostih prejme te besede potrditve. Prijeten pa tudi zato, ker vem, da ji (pre)večkrat ne znam pokazati, da sem opazil njen trud in se ji lahko z iskrenim komplimentom zahvalim, da se še vedno trudi biti privlačna.

Obenem pa  z veseljem in tudi s ponosom sprejmem kompliment, ki mi ga nameni ona. Pomembno se mi zdi, da mi zna  pokazati, da vidi in opazi to, za kar se trudim.

Standard štetja všečkov, ki ga postavlja »sodobna« družba postane povsem nepomemben ravno takrat, ko kot mož prejmem edini všeček, za katerega se res splača truditi – všeček svoje žene.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja