S postom do boljšega zdravja

Foto: Shutterstock

Post je potovanje po poti očiščenja, v katerem pa se ne čistimo samo na telesni ravni, pač pa tudi na duhovni, duševni in umski ravni. Telesni post, ki je eden od stebrov postnega časa, nam tako odpira srce za Boga, da slišimo, kaj nam govori, in nam da moč, da lažje rečemo stop vsemu tistemu, zaradi česar v vsakdanjem življenju zavijamo s prave poti.

V današnjih časih so priljubljene različne oblike postenja in čiščenja telesa. Obljubljajo hitre rešitve z odstranitvijo strupov iz telesa in izgubo telesne teže, za piko na i pa si prislužiš še daljšo življenjsko dobo. Vendar pa lahko tovrstne čistilne kure prikrajšajo telo za pomembne hranilne snovi. Zato je pomembno, da se postimo na pravi način.

Mnogi si post predstavljajo kot stradanje. Pa vendar tega ne moremo enačiti. Med postom, ko človek ne uživa hrane, se telo hrani iz svojih notranjih zalog. Zato takrat tudi ne čutite lakote, razen morda na začetku prve tri dni. Na post se je dobro vnaprej pripraviti. Že kakšen teden prej se odpovemo alkoholu, cigaretam, kavi, sladicam, kruhu, prigrizkom in sladkim ter gaziranim pijačam. Priporoča pa se pitje zelenjavnih sokov in čajev. Med postenjem nekateri organi nekoliko počivajo, medtem ko jetra in ledvica delujejo s polno paro naprej. Zanje je ta čas še posebej naporen, saj čistijo zastrupljeno kri in strupe izločajo iz telesa.

Mnogi si post predstavljajo kot stradanje. Pa vendar tega ne moremo enačiti.

Kakšne težave se lahko pojavijo?

Lahko se pojavi lakota in slabost v prvih treh dneh, čezmerno potenje, slab zadah, občasna vrtoglavica, glavobol, nespečnost, nižja telesna temperatura, nizek krvni tlak in utrip, krvaveče dlesni, poslabšan vid in podobno. Lahko se pojavijo bolečine v posameznih organih. Med postom se dogaja marsikaj, vendar so takšne krize običajno kratkotrajne in minejo. Večina ljudi ob postu nima posebnih težav.

Da bomo v postu uspešni, je pomembna odločitev. Od nje je odvisno, ali bomo v postu zdržali, ali pa bomo klecnili že ob prvi oviri, na katero bomo naleteli.
Posta se je veliko lažje lotiti, če imamo zanj motivacijo. Včasih je ta motivacija kruta (huda bolezen), včasih pa si jo lahko postavimo sami in svoj post darujemo v dobro nekoga drugega.

Načini postenja

Postimo se lahko ob sami čisti vodi, ob čajih ali ob sadnih in zelenjavnih sokovih. Postimo se lahko z uživanjem presnega sadja in zelenjave. Postimo se lahko ob kruhu in vodi. Ali pa izberemo prekinitveni post. Ta je v zadnjem času zelo popularen v obliki 16/8, kar pomeni, da se 16 ur na dan postiš, vso hrano pa zaužijemo v okviru osmih ur. V tem primeru ne gre za klasično obliko posta, saj tu ni omejitve vnosa kalorij, gre le za drugačno razporeditev obrokov. V tem času se v telesu sproži proces avtofagije.

Da bomo v postu uspešni, je pomembna odločitev. Od nje je odvisno, ali bomo v postu zdržali, ali pa bomo klecnili že ob prvi oviri, na katero bomo naleteli.

Avtofagija
Avtofagija je naravni postopek čiščenja v telesu. Je proces odstranjevanja poškodovanih celic ter njihovih delov in beljakovin, s čimer se sprosti prostor za nove. Gre za razgradnjo telesu lastnih sestavin, ki jih celice nato ponovno uporabijo in s tem pridobijo nujno potrebna hranila. Ta proces poteka ves čas, ko pa smo v stresu, se še pospeši. To se zgodi recimo takrat, ko se postimo. Takrat celice stradajo, saj nimajo »sveže« hrane, in se začnejo prehranjevati same s sabo: prebavljajo svoje lastne beljakovine in druge snovi, ki služijo kot gorivo, in pomagajo narediti nove celice.

Med tem procesom celice zavržejo strupene odpadke, patogene organizme in mrtve ali poškodovane dele celic. To telesu pomaga, da se očisti strupov in poškodovanih celic, ki sicer pospešujejo staranje, povzročajo vnetja in številne kronične bolezni. Zato je avtofagija bistvenega pomena za naše preživetje in za naše zdravje. Čeprav številni načini razstrupljanja kratkoročno pomagajo očistiti debelo
črevo, pa ne »očistijo« telesa. To lahko naredi avtofagija, ki jo najlažje in najhitreje spodbudimo s postom.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Vse po pameti! Uspeh je že, če zmanjšamo vnos hrane in smo včasih malo lačni. To ni nič hudega. Se ne nažiramo! Zvečer ne jemo po šesti uri. Pojemo manj mesa, ali se mu lahko odrečemo, pojemo manj sladkega, ali se sladkemu enostavno odpovemo, pojemo manj kruha, ki je meni tako zelo dober!
    Če se postimo z namenom, da bomo shujšali, ni to noben post.
    Tudi kruh in voda, dvomim, da je zelo dobra kombinacija za želodec!
    Predvsem pa je važno, da v postu naredimo kakšno dobro delo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja