S katerim duhovnim orožjem se lahko pripravimo na porod?

Foto: Canva

Bližajoči se porod je za marsikatero žensko vir tesnobe, strahu in stisk, predvsem zaradi zavedanja, da v enem najpomembnejših trenutkov v življenju nimamo vsega pod nadzorom. Toda Bog nam vsak dan govori: »Ne boj se, samo veruj!« Poleg besed zaupanja nam daje tudi kup duhovnega orožja, ki ga lahko izkoristi vsaka ženska v pričakovanju dojenčka. Preverjeno deluje!

Blagoslov matere pred porodom

Med nosečnostjo lahko duhovnika prosimo, naj nad nami moli blagoslov matere pred porodom in po njem, ki je zapisan v liturgični knjigi blagoslovov. Kratkemu obredu lahko prisostvujejo tudi mož, otroci ali drugi bližnji, ki se združijo v molitvi za nerojenega otroka in mamico.

Priprošnja k zavetnikom za srečen porod

Nosečnica se lahko vsak dan izroča Jezusu za lepo nosečnost, porod in zdravje. Obrača pa se lahko tudi na svetnike, ki so ji blizu. Med njimi je kar nekaj zavetnikov za srečen porod: sv. Ana (Marijina mati), sv. Ema Krška, sv. Ivana Beretta Molla, sv. Anton Padovanski, sv. Agata, sv. Dominik Savio in številni drugi. Izroča se lahko tudi (bodočemu) zavetniku še nerojenega otroka, angelom varuhom in seveda Materi Mariji.

Bolniško maziljenje

Ker pri vsakem porodu obstaja določeno zdravstveno tveganje, lahko duhovnika prosimo za prejem zakramenta bolniškega maziljenja. To ne pomeni, da se pripravljamo na smrt, ampak da se opremo na vidno znamenje Božje milosti, iz katerega v težkih trenutkih črpamo moč in zaupanje.

Na bolniško maziljenje se pripravimo z dobro spovedjo in prejemom obhajila, ki nas povežeta z Jezusom in seveda spadata k dobri duhovni pripravi na porod.

Maša za srečen porod

Duhovnik lahko po našem namenu daruje mašo za srečen porod prihajajočega otroka. Nanjo lahko povabimo bližnje in se z njimi že vnaprej veselimo vsega, kar bo Bog storil v življenju našega otroka.

Osebna molitev in branje Svetega pisma

Slavljenje, rožni venec, adoracija, tiha osebna molitev, družinska molitev, premišljevanje Svetega pisma … Z molitvijo vstopamo v oseben odnos z Bogom. Zavest, da nas Bog ljubi in skrbi za nas – vsak dan, še posebej pa v trenutkih stiske – srce napolni z mirom, zaupanjem in veseljem.

Molitvena podpora v času poroda

Z osebami, ki so nam duhovno blizu, se lahko dogovorimo, da nas med porodom podprejo z molitvijo. Ko se porod začne, jim lahko pošljemo kratek sms s prošnjo za molitev. Takšna bratska ali sestrska molitvena podpora je neprecenljiva!

Blagoslov porodne sobe in osebja

Preden se z možem odpravimo v porodnišnico, lahko zmolimo za vse, kar je pred nami. Izročimo mu prihajajočega dojenčka, sebe, zdravstveno osebje, vse, s komer bomo imeli opravka. Vse svoje upanje stavimo Nanj, ki nam daje moč.

V porodnišnico lahko vzamemo stekleničko z blagoslovljeno vodo (najbolje z razpršilko). Ko smo sami, poškropimo porodno sobo in prosimo za blagoslov.

 

Duhovna glasba

Marsikatero porodnico navdihuje duhovna glasba, pa naj gre za energično slavljenje ali meditativne taizéjske speve. V porodnišnico lahko vzamemo tudi kartončke z najljubšimi svetopisemskimi vrsticami.

Zahvala po porodu

Po porodu je večina žensk preplavljena s hormoni sreče in čudenjem nad novim življenjem. Hkrati pa so to trenutki, ko se iz naših src izvije najbolj iskrena zahvala Bogu. Tudi če ni šlo vse po načrtih, lahko Boga slavimo, da je bil z nami in nam je podaril čudovito malo bitjece. Blagoslovimo ga z znamenjem križa in ga izročimo Jezusu, naj ga spremlja od prvega trenutka pa do konca življenja.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja