Rodil se nam je največji vplivnež vseh časov!

Foto: Canva

Ko smo letos postavili Jezusa v jasli, sem v roke prijel telefon, ugasnil vse luči in pričaralo se je čudovito vzdušje, v plesu nežne svetlobe je bila osvetljena le sveta družina. Čudovita fotografija bo tole, sem pomislil, in že pripravil nastavitve na pametnem telefonu, da bi bila ta igra svetlobe kar najbolje ovekovečena. Le pritisk na »sprožilec« je še manjkal.

Vplivnež z več milijardami sledilcev

Potem pa me je prešinilo vprašanje zakaj to počnem? Seveda, tudi zaradi objave na družbenih omrežjih. Zato, da lahko lepoto tega prizora pokažem občestvu, ki je tam zbrano. Aha, Jezusa (in njegovo rojstvo) bom malo »izkoristil«, da pridobim nekaj všečkov, mogoče koga nagovorim, vzbudim v kom kakšen pozitiven in topel občutek … In kako imenujemo nekoga, ki lahko s svojimi dejanji vpliva na druge? Vplivnež! Influencer! Ampak ne jaz, Jezus je tisti pravi vplivnež, z dosegom, ki se šteje v milijardah sledilcev. Zato je on zame najpomembnejši vplivnež na svetu!

Brez družbenih omrežij je dosegel vse

Jezusovo rojstvo in njegovo celotno življenje se je odvijalo v razmerah, ki so nam danes vse prej kot lahko predstavljive. Pa če pustimo takratne družbene razmere ob strani, že samo dejstvo, da so do Jezusa, v njegov skromni hlevček prišli modri iz Vzhoda, pove vse. Novica o njegovem prihodu ni bila objavljena na Facebooku, Marija si nosečniškega trebuščka ni fotografirala vsak teden zapored in objavljala na Instagramu, Jožef pa izdelave lesenih igrač (za katere domnevam, da je kakšno ustvaril) ni prenašal na Youtube kanalu.

Jezus je dosegel celoten svet. S svojim zgledom, s svojimi dejanji. Ni se odločal na podlagi števila všečkov in komentarjev, ki bi jih njegovi predlogi sprememb dobili na Twitterju. Ne, na svet je vplival le z brezmejnim zaupanjem v Božji načrt.

Bali so se ga vladarji

Novica o Jezusovem prihodu ni bila objavljena na Facebooku, Marija si nosečniškega trebuščka ni fotografirala za Instagram, Jožef pa izdelave lesenih igrač ni prenašal na YouTube kanalu.

Jezusa so se bali oblastniki. Saj poznamo Herodov načrt, poznamo Jožefov nočni beg v Egipt, s čimer je rešil Jezusa in Marijo. To je vpliv, to je strah oblastnikov, da bo nekdo s svojimi dejanji pokazal, da je večji kot oni. In najlažje je nekoga odstraniti, ga umoriti.

Danes se povsod okoli nas dogajajo takšni umori. Družbena omrežja so polna različnih kampanj in objav, ki skušajo razvrednotiti posameznike in njihove poglede. Ker niso prave (politične) barve, pravega prepričanja, pravih pogledov na svet. Tudi kristjani smo večkrat med njimi, marsikje po svetu še danes trepetajo za življenje. Jezus je še vedno marsikomu trn v peti. A Jezus je tudi drugačen. Ni se vklopil v način razmišljanja, ki ga ima katerakoli Zemeljska oblast. Že v svojem času je bil grožnja, a je s svojo smrtjo izpolnil Božji načrt.

Spreminjal je in vedno znova še spreminja srca

Koliko artiklov kupimo po tem, ko vidimo kakšno objavo na spletu? In kolikokrat nas v nakup prepriča tisto super, perfektno, navdušeno mnenje sodobnih vplivnežev? Priznam, tudi mene (sicer redko) premami kaj podobnega.

Resničnih posnetkov Jezusovih čudežev ni na spletu. Njegovih neposrednih nagovorov ni shranjenih v nobenem arhivu spletnih medijev. Jezusovim pričevanjem ne morete prisluhniti preko ZOOM-a.

Toda kljub temu spreminja srca. Mojega zagotovo. Veličine njegovih del se včasih ustrašim, saj se zavem, kako težko najdem »navodila«, s katerimi bi sledil njegovi poti. Na spletu jih pač ni, če boste v Google vtipkali: »Jezusova navodila za izpolnjeno življenje!« bo iskalnik vrnil ogromno rezultatov. Konkretnih navodil pa točno 0!   

Pozor! Navodila obstajajo!

So pa navodila drugje. Najprej v Svetem pismu, še lažje pa jih najdemo, ko se ozremo okoli sebe. Navodila, ki nam jih posreduje Jezus so na dosegu roke. V toplem objemu žene, ko ji darujem objem, v katerem se počuti varno. V sijaju otroških oči, ko z njimi ustvarjam doživetja, ki jih bosta shranila v svoje srce. V bližnjem, v sosedu, v znancu, ki jim namenim nekaj besed. V drobnih dobrih delih, s katerimi razsvetlim temino vsakdana nekomu, ki to potrebuje …

Zato je Jezus zame največji vplivnež vseh časov. Ker za njegov nasvet, za njegovo vodenje, za njegovo darovanje ne potrebujem nobene sodobne tehnike. Le odprto srce.

In ista fotografija iz začetka članka – seveda sem jo posnel. Toda sveti družini se je na fotografiji pridružila naša družina. V hvaležnosti za to, da smo lahko skupaj priča rojstvu Luči. V hvaležnosti, da lahko zaupamo poti, ki se je pričela v skromnem hlevčku, daleč stran od bliskavic pametnih naprav in objav na družbenih omrežjih.


Preberi več:

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja