Promocija splava trend družabnih omrežij

Foto: Canva

Zgrožen, ogorčen, jezen, šokiran … Veliko negativnih čustev me je prevzelo, ko sem na enem izmed družbenih omrežij zagledal kampanjo oziroma prakso nekaterih žensk, ki so tam objavile posnetke svojega splava. Internet prenese marsikaj, ampak vsebina teh videov je presegla vse meje, ne samo dobrega okusa, ampak tudi človeškega dostojanstva.

Nekaj deklet je pričelo objavljati videe iz domačih sob in kopalnic, kjer so z nosečniškim testom v rokah ugotavljale, da so noseče in da bo sedaj: »Pač potreben splav!« Ena izmed njih v posnetku izreče: »No, pa bo potrebno ubiti še enega otroka!«, druga se sprašuje “Ali naj ga ubijem” in prejme odgovor “Ubij ga.” Spet druge se snemajo v domnevni ginekološki ordinaciji in »voščijo« vsem sledilcem: »Želim vam lep splav!«

Takšna lahkotnost, predrznost, norčavost ob tem, ko sledilce pozivaš k splavu, je enostavno nerazumljiva. Posnetki sicer ne kažejo dejanskih pregledov pred splavom ali splavov. Po poročanju nekaterih tujih medijev so posnetki namenjeni promociji splava, dekleta pa za to posebej plačana. A kakor jih že gledamo, posnetki splav predstavljajo kot nekaj zabavnega, smešnega, prijetnega in so kot taki daleč od realnosti splava.

Ti posnetki žalijo čustva vseh, ki …

Ne gre zato, da imamo v družbi različne poglede na splav. Takšni posnetki prizadenejo tudi vse tiste matere in očete, ki so kadarkoli razmišljali o splavu, ali pa splav tudi doživeli. Boli vse tiste, ki se mesec za mesecem neuspešno trudijo spočeti novo življenje. Prizadene vse, ki se dan za dnem borijo za življenje svojega na smrt bolnega otroka. In tiste, katerih otroci so že pomahali temu svetu v slovo. Seveda prizadenejo tudi vse, ki se trudimo pričevati, da je vsako življenje dar.

Takšna lahkotnost, predrznost, norčavost ob tem, ko sledilce pozivaš k splavu, je enostavno nerazumljiva.

Koliko očetov in mater trpi zaradi spontanega splava. Pa zaradi medicinsko svetovanega splava, ker je z njihovim otrokom »nekaj narobe«. Koliko ljubečih staršev je v splav prisiljenih, ker je strah pred prihodnostjo prevelik ali pa ker je bolečina ob misli, da bo njihov otrok bolan tako velika, da drugega izhoda ne vidijo. Dekleta na posnetkih morda še ne vedo, koliko stisk, bolečin, žalosti, trpljenja je povezanih s splavom.

Smo res tako globoko zabredli?

Le pritrdim lahko eni izmed vplivnic, ki je v odzivu na opisane posnetke dejala, da ji gre na bruhanje. Tudi meni gre na bruhanje. Dopustili smo, da smo prišli do točke, kjer je splav mladini na družabnih omrežjih prikazan kot npr. izbira pice ali pa programa na televiziji. Dekletom kažemo, naj bo splav njihova prva izbira, ko zanosijo. Tudi, če se o politiki splava ne strinjamo, je nemogoče sprejeti dejstvo, da se umeten splav prikazuje kot priložnost za proslavljanje in snemanje ter objavljanje na spletu.

Pogovarjajmo se o vseh vidikih, ki jih splav prinaša v našo družbo. Toda, lepo vas prosim, ostanimo spoštljivi drug do drugega in do naših pogledov in odločitev. Ne dopustimo, da to, kar v veliko družin prinaša strah, bolečino in trpljenje postane orodje za pridobivanje pozornosti in sledilcev.


Preberi še:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja