Priprava na porod že pred nosečnostjo

Thumbnail

Večinoma ženske o nosečnosti in porodu ne razmišljamo, dokler ne zanosimo. Vendar me je pred kratkim ena od žensk, s katero sem sodelovala v času njene nosečnosti, opozorila, da je izobraževanje in razmišljanje o nosečnosti in porodu pomembno že mnogo prej. Ali z drugimi besedami, v nosečnosti je lahko že prepozno. Tega sem se sama sicer zavedala že prej, saj gre za eno izmed pomembnih tem v skupnosti porodnih strokovnjakov, ki pa večine ljudi pred nosečnostjo ne zanima. 

Kot sem že omenila v članku o porodni bolečini, se med odraščanjem srečujemo s porodnimi zgodbami, z njimi nas zasipajo na televiziji … vendar nam večina teh porodnih zgodb prikazuje popačeno,večinoma celo popolnoma napačno predstavo o porodih. Tako večina ljudi, celo velika večina medicinskega osebja, ki dela v porodnišnici, nikoli nima priložnosti videti, kako poteka naravni porod. Posledica tega je izgubljeno zaupanje v sposobnost ženskega telesa in v našo sposobnost roditi otroka. 

In zakaj je o porodu potrebno razmišljati pred zanositvijo? K pisanju me je spodbudil članek Deset razlogov za razmišljanje o porodu pred nosečnostjo1. Razlogov je veliko, nekateri so znanstveno podprti, drugi so povsem čustvene narave, v nekatere bodo mnogi dvomili. Eden izmed povsem praktičnih razlogov je – ali smo resnično zadovoljne z medicinsko oskrbo? 

Ali sem zadovoljna s svojo ginekologinjo?

Ali je ginekolog(inja), ki smo jo izbrale, ko smo potrebovale redne ginekološke preglede, resnično oseba, ki ji zaupamo in ima enake poglede na nosečnost in porod kot jaz? Ali me bo podprla pri mojih željah in potrebah med nosečnostjo? Če ni tako, je morda čas, da si za oskrbo v nosečnosti poiščemo drugačno oskrbo. Ali se zavedate, da si glede na slovensko zakonodajo tudi pri nas lahko že v nosečnosti poiščete babiško oskrbo? Morda pa je to bolj ustrezna oskrba za vaše želje in potrebe. Vsekakor se je tudi o tej možnosti zelo dobro pozanimati v zdravstvenem domu ali izbrani porodnišnici.

Zdrava prehrana in način življenja

Seveda smo neprestano bombardirani s tem, kako pomembni sta zdrava prehrana in gibanje. Vendar mnogi tega tega nekako ne slišimo in ne jemljemo resno, dokler ne razmišljamo, kaj bomo ponudili našemu otroku. Vendar pa vse, kar jemo celo svoje življenje, vpliva na naše zdravje. In jajčeca, iz katerih se rodijo naši otroci, ima ženska v svojem telesu vse od svojega spočetja. Torej na naše otroke ne vpliva le tisti čips, ki smo ga pojedle kot najstnice, pač pa tudi vse, kar je v svoji nosečnosti jedla in pila naša mama. In seveda stvari ne moremo spreminjati za nazaj. Vendar sedaj vemo več in vemo bolje. Zato je naša odločitev o tem, da se bomo zdravo prehranjevale in zdravo živele že pred nosečnostjo, izjemno pomembna, saj s tem ne vplivamo le na našega bodočega otročka, pač pa tudi na generacije za njim.

Spremembe med nosečnostjo

Pred nosečnostjo smo dekleta, živimo svobodno, neodvisno življenje in se nam ni potrebno prilagajati drugim. Med nosečnostjo pa nas hormoni pripravijo na drugačen način življenja. Ob porodu namreč dekle postane ženska, mama svojega otroka, ki sam ni sposoben živeti.Spremembe so seveda očitne navzven, saj se med nosečnostjo fizično spremeni naše telo. Vendar pa to ni edina sprememba. Kot sem omenila v članku Porodna hormonska simfonija, na spremembe močno vplivajo hormoni. Spremembe se v nas dogajajo, naj si želimo ali ne. Pred nosečnostjo smo dekleta, živimo svobodno, neodvisno življenje in se nam ni potrebno prilagajati drugim. Med nosečnostjo pa nas hormoni pripravijo na drugačen način življenja. Ob porodu namreč dekle postane ženska, mama svojega otroka, ki sam ni sposoben živeti, in nas najmanj eno leto neprestano potrebuje ob sebi. Potrebno ga je nahraniti, previti, predvsem pa mu je potrebno nuditi občutek varnosti in ljubezni. Le na ta način ga lahko ustrezno pripravimo za življenje. Zato je otrok velika odgovornost in hkrati vir neskončnega veselja in zadovoljstva. In prav zato, ker je odgovornost imeti otroka tako velika, se je nanjo potrebno ustrezno pripraviti in se za otroka zavestno odločiti. Za otroka se je seveda potrebno odločiti skupaj s partnerjem, zato se morata o tem pogovarjati že pred nosečnostjo. O izkušnjah, kaj pomeni imeti otroka, se lahko pogovorimo tudi s prijatelji in sorodniki, ki že imajo otroke, lahko pa se o tem posvetujete tudi z doulo ali drugim strokovnjakom s področja starševstva (npr. Family lab, iskreni.net).  

Ali imava s partnerjem enake želje?

Preden se odločimo za otroka, se je seveda bistveno vprašati, ali si ga v resnici oba želiva. In ali imava usklajene poglede na vzgojo otrok. Tudi o vzgoji otrok pred porodom navadno ne razmišljamo. Vendar pa se naše želje in predstave o tem, kako bomo vzgajali otroke, oblikujejo med našim odraščanjem. Te predstave se med nosečnostjo in v času zgodnjega starševstva spremenijo v prepričanja, ki se nam zdijo samoumevna, nekomu drugemu pa lahko povsem nesprejemljiva. Prav zato moramo ob zavestni odločitvi za starševstvo s partnerjem razčistiti vprašanja in predstave o vzgoji, saj ti pogovori in priprave predstavljajo temelj vaših družinskih vrednot

Pomembno je izbrati tudi, kako si želimo roditi

Da se zavestno in dobro pripraviš na porod, je potreben čas – in prav na to me je opozarjala zgoraj omenjena mamica. Del priprav je tudi to, da razmisliš, na kakšen način bi želela, da se rodi tvoj otrok, in da se seznaniš s pravicami in možnostmi, ki jih ponujajo v naših porodnišnicah, ter z ostalimi možnostmi, ki so na voljo. Za to pa je po mnenju omenjene mamice devet mesecev premalo. 

Kako bi si torej želeli, da se rodi vaš otrok? 

V Sloveniji uradno nimamo veliko izbire, kje in kako bi rade rodile, saj je uradno podprt le porod v porodnišnici. Z odprtjem babiške hiše v Postojni so se stvari navidez nekoliko izboljšale, vendar še vedno niso idealne. 

Ob porodu ženska potrebuje občutek varnosti. Pa ji jo v naših porodnišnicah lahko zagotovijo? Ali nemara bolj drži izjava, ki jo je za gorenjsko televizijo pred nekaj dnevi podala porodničarka Jeseniške porodnišnice, dr. Eva Macun, ko je dejala, da se zdravniki in drugo medicinsko osebje prepogosto sploh ne posvetijo ženski kot osebi, ji ne prisluhnejo, je ne vprašajo, česa si želi. Predvsem pa, kar je še huje, da je pred posegi ne seznanijo s posledicami posega (pozitivnimi in negativnimi), kar je po zakonu njihova dolžnost.2 

Partner ima tako v tem obdobju priložnost, da svojo žensko zaščiti v njeni ranljivosti in jo podpre v njenih potrebah in željah, ter ji tako nudi priložnost, da spozna svoje sposobnosti in svojo moč.Ali si resnično želimo, da se naš otrok rodi v premočno osvetljeno okolje, kjer ga takoj po rojstvu ločijo od mame, s katero je bil neprestano povezan devet mesecev in ob kateri se čuti varno in to le zato, da ugotovijo, kako velik je in koliko tehta? Ali morda po porodu, ki je bil tudi zanj stresen in po katerem je prestrašen, potrebuje le nežen mamin glas in stik z njeno kožo, ter čas, da se s svojo mamo, ki jo je devet mesecev le čutil in vonjal, sedaj tudi pobliže spozna

Menim, da bi se ženske morale začeti spraševati ali je porod, kakršnega nam trenutno omogočajo v slovenskih porodnišnicah, res edini in pravi način poroda. Spremembe pa se ne bodo zgodile same od sebe, izboriti si jih bomo morale ženske same, oziroma skupaj s svojimi partnerji.

Prav podpora parterja je ob porodu za žensko izjemnega pomena, saj je sama v času nosečnosti in poroda pogosto negotova in v svoji okolici potrebuje močno čustveno podporo in občutek varnosti. Partner ima tako v tem obdobju priložnost, da svojo žensko zaščiti v njeni ranljivosti in jo podpre v njenih potrebah in željah ter ji tako nudi priložnost, da spozna svoje sposobnosti in svojo moč. Ob njegovi podpori se namreč njuna čustvena povezanost v času nosečnosti in poroda okrepi, kar je idealno izhodišče za nadgrajevanje odnosa v prihodnje; to pa je za vzgojo otrok bistvenega pomena. 

Vendar, če ženska ne ve, kaj želi, tega ne zna izraziti in si ga tudi ne more izboriti. Prav tako ne more pričakovati partnerjeve podpore. In prav nerazumevanje želja in potreb v času nosečnosti in poroda je pogosto vzrok zamer in prepirov v razmerjih. 

Če bi pri porodu ob sebi želela usposobljeno spremljevalko 

Doula lahko spremlja par med nosečnostjo, ob porodu, pa tudi v poporodnem obdobju. Da ženska spozna doulo, ki ji zaupa in čuti, da bi jo rada imela ob sebi med porodom, je potreben čas, če z odločitvijo predolgo odlaša, pa je lahko doula, ki bi si jo ženska rada izbrala, že zasedena. Prav tako je pomembno, da se doula spozna in ujeme tudi z vašim panterjem, saj mu le tako lahko nudi ustrezno podporo in mu med porodom pomaga. Le tako vam med porodom kot ekipa lahko skupaj res dobro pomagata in vas podpreta v vaših željah in potrebah.  

Poznavanje porodnega procesa in intuicija

Poroda ne moremo nadzorovati. Porod je predaja. Predati se moramo porodnemu procesu, saj le tako lahko poteka brez težav. Vendar pa se je zaradi strahu neznanemu zelo težko prepustiti. Da si to upamo, moramo biti dovolj močne. Zaupati moramo svojim občutkom in svoji intuiciji. Prav zato je pomembno, da poznamo porodni proces, saj se le tako upamo prepustiti naravnemu delovanju svojega telesa.

“Deprogramiranje” negativnih porodnih podob zahteva čas

Več slabih zgodb, kot jih ženska sliši v življenju, bolj jih ponotranji in verjame vanje in več časa nato potrebuje, da spozna, da porod ni nujno grozljiva izkušnja.Reklame, filmi, grozljive porodne zgodbe, ki nam jih pripovedujejo prijatelji, ipd. nam porod pogosto predstavijo kot grozljivo in tako rekoč urgentno situacijo, kjer se vse odvija izjemno hitro in boleče. Vendar je resničnost navadno daleč od tega. Ena od mamic, ki sem jo spremljala ob porodu, mi je tako po svojem porodu dejala, da je pa mislila da porod bolj boli. Za prebiranje in gledanje pozitivnih porodnih zgodb rabimo čas. In več slabih zgodb, kot jih ženska sliši v življenju, bolj jih ponotranji in verjame vanje in več časa nato potrebuje, da spozna, da porod ni nujno grozljiva izkušnja. Čudovita knjiga z množico različnih pozitivnih porodnih zgodb je Modrost rojevanja3.

Porod ni le navaden dan v življenju ženske

Porod je dan, ki ga ženska nikoli ne pozabi. Je začetek materinstva. Zaradi močne čustvene vpletenosti se spomin na porod neizbrisno vpiše v naše možgane. Zato so dogodki, ki nas spremljajo ta dan, izjemno pomembni. Prav zato je pomembno, da se nanj dobro pripravimo, saj se večina poroda in tega, kako ga doživljamo, odvija v naših glavah. Ali če citiram slavno babico Ino May Gaskin: »Ne glede na to, kje in kako boste rodile, bo to za vedno vplivalo na vaša čustva, misli, telo in dušo«.  

In nenazadnje – ker je porod preprosto čudovit

Večine ljudi obdobje nosečnosti in poroda ne zanimata ali jih je zaradi različnih porodnih zgodb poroda strah. Vendar pa se morate zavedati, da ob porodu ženske spoznamo sebe, svoje telo in spoznamo predvsem svojo moč. Naše telo ima izjemno sposobnost, da v njem iz ene same celice zraste novo živo bitje, naš otrok, ki smo ga sposobne poroditi v svet. Dati življenje je najlepše darilo. Porod, ki poteka v varnem in za žensko podpornem okolju, kjer je ozračje napolnjeno z oksitocinom, je neverjetno lep in izpolnjujoč dogodek. Biti prisoten ob porodu novega bitja, ob porodu nove mame in novega očeta, ob nastanku nove družine, je nekaj neopisljivo lepega. To je morda težko razumljivo, vendar smo mnogi porodni strokovnjaki s porodi preprosto zasvojeni.

 

Špela Peternel,

dipl. voditeljica obporodnega izobraževanja (dipCBEd (CBI)), svetovalka in porodna spremljevalka (doula); dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja 

 

1. 10 Reasons to Think About Childbirth Now, Before the Ninth Month

2. Oddaja Skrbimo za zdravje: Porodne prakse: Intervju z g. Evo Macun, dr. med in g. Tadejo Korenč, doulo na Gorenjski TV

3. Ina May Gaskin: Modrost rojevanja, 2007

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja