Presentljive prednosti branja pred spanjem

Thumbnail

Pa ne kateregakoli. Raje kot za sedenje pred računalniškimi, tabličnimi ali zasloni mobilcev si zvečer vzemimo nekaj minut za branje knjige.

Internet je močno spremenil naše bralne navade. Spletne strani zgolj preletimo, pri člankih preberemo v glavnem le naslove in pogledamo fotografije, redko še kaj. Kaj šele, da bi kaj zares prebrali. Tako je tudi branje postalo le še ena oblika tipičnega potrošniškega vedenja več: če nas embalaže ne nagovori, z očmi že iščemo kakšno bolj privlačno. Povprečno za spletni članek namenimo zgolj 15 sekund.

Kje so torej časi, ko smo v knjižnicah listali po knjigah in za vtis o delu prebrali tudi kakšno stran, ne glede na to, kako dolgočasna je bila knjižna oprema. To niti ni tak zelo daleč nazaj, morda le 20 let, čas ene generacije. Danes namesto idej v knjigi prevladujejo podobe na knjigi. Zato ni presenetljivo, da je raziskava centra Pew v 2014 pokazala, da kar četrtina odraslih Američanov v enem letu ni prebrala niti ene knjige.

S tem, da vedno bolj opuščamo branje knjig, si delamo škodo. Redni bralci knjig namreč izkazujejo večje sposobnosti na področju kritičnega mišljenja in pomnjenja. Prav tako so boljši javni govorci, misleci, in – po mnenju nekaterih študij – celo boljši ljudje na splošno.

Prav tako ima pozitivne učinke tudi branje knjige pred spanjem. Raziskovalci na britanski univerzi v Sussexu so dokazali, da že samo 6 minut branja pred spanjem zmanjšuje stres za celih 68 %, samo branje pa je veliko bolj sproščujoče kot npr. poslušanje glasbe ali pitje čaja.

Po mnenju psihologa dr. Davida Lewisa je prednost branja knjige v tem, da knjiga ni zgolj nekaj, s čimer bi zamotili naše možgane, ampak je sredstvo, ki intenzivno aktivira našo domišljijo in nam tak dovoli vstop v spremenjeno stanje lastne zavesti.

Ni torej bistveno, kakšno vrsto knjige berete. Pomembno je, da vas potegne vase, kot radi rečemo. Kajti ko zaposlimo svoje misli, pustimo telesu, da se sprosti. S tem pa tudi pripomoremo, da se fizično hitreje pripravimo na spanje.

Vir: businessinsider.com, pewresearch.org