Preprosti načini, kako v jutranjem vrvežu izročati dan Bogu

Thumbnail

Kako začeti nov dan z Bogom, ko pa lovimo zadnje minute, da ne bi zamudili v službo in šolo, da bi uspeli nahraniti in obleči otroke in postoriti še vse tisto, kar smo pozabili prejšnji večer? Misija nemogoče?

Novo leto je v znamenju novih začetkov. S tem so povezane mnoge želje, hrepenenja, načrti, upi … In verujoči vse to ob začetku leta izročamo Bogu.

A možnost za nov začetek se nam ponuja čisto vsak dan, vsako jutro. Tudi v tega je lepo vstopati z izročanjem Bogu, kar lahko v srce in dan vnese več miru, poguma, prave smeri in navdiha. Seveda je najbolje, če človek zjutraj najde (ali naredi) čas za umirjeno meditacijo, branje Svetega pisma, družinsko molitev. A kaj ko so v resničnosti naša jutra včasih tako kratka, natrpana in kaotična, da na Boga včasih niti pomisliti ne uspemo

Ali sploh obstaja rešitev za prezaposlene starše v družinskem jutranjem vrvežu? M. Elizabeth Wilson, zaposlena mama treh otrok iz Kalifornije, meni, da, in ponuja naslednjih osem predlogov:

1. Nastavite budilko 5 minut bolj zgodaj

Ko zazvoni alarm budilke, sicer lahko vklopite dremež, vendar teh nekaj minut do naslednjega zvonjenja namesto za podaljšan spanec izkoristite za pogovor z Bogom. On vas je vesel vedno in povsod, tudi če med molitvijo ne klečite zbrano na kolenih, ampak se komaj prebujate iz spanja. Tudi ko vstajate iz postelje, se pogovarjajte z njim, pojdite v mislih skozi dan, ki je pred vami in ga prosite za pomoč v vsem, kar se vam bo dogajalo.

2. Hvaležnost pod tušem  

Medtem, ko ste pod tušem, ko se češete ali brijete pred ogledalom, se Bogu zahvaljujte. Pomislite, za kaj vse ste hvaležni. Mogoče je to že topla voda v hladnem jutru? Ste hvaležni za svojo družino in za prijatelje, za svoj dom in za svojo službo? Drža hvaležnosti spreminja naš pogled na stvari in nas vodi bliže k Bogu, ko se zavemo vsega, s čimer smo blagoslovljeni.

3. Molitev ob zajtrku

Zahvala in prošnja za blagoslov pred zajtrkom vzame manj kot minutko. In je še en preprost način, kako se spomniti na Boga v vsakem jutru.

4. Družinska jutranja molitev pri vratih

Ne, ni potrebno, da se za 15 minut posedete za mizo ali na kavč. Že to, da si ob vratih stanovanja, ko ste oblečeni in pripravljeni za odhod, vzamete 30 sekund časa za izročitev Bogu, je lahko neprecenljivo. Nekaj kratkih trenutkov, ki vas umirijo in dajo smer dnevu.

5. Preberite samo en citat iz Svetega pisma

Morda zjutraj res ne najdete časa za branje dnevnega berila iz Svetega pisma. Lahko pa preberete en sam kratek citat ali dva, ki vas bosta spremljala preko dne. Imejte zato Sveto pismo nekje pri roki, kjer ga lahko zjutraj mimogrede in na hitro dosežete.  

6. Pogled skozi okno

Bog je ustvaril tudi vse lepo okrog nas. Če vidite skozi svoje okno ali na poti v službo/vrtec/šolo vsaj košček narave ali nečesa lepega, se ob tem spomnite na Božjo ljubezen, s katero nam vse to podarja. Pokažite to tudi otrokom.

7. Namesto radia v avtu

Če se na delo vozite z avtom, je tudi to čudovit čas, ki ga lahko posvetite Bogu – sami ali v molitvi z drugimi družinskimi člani. Namesto, da na radiu poslušate novice ali najnovejše hite, mu pripovedujte o svojih upih, bojaznih, načrtih za dan, ki je pred vami. Odprite se mu. In, ne skrbite, tudi če spregovoriti na glas, bodo vozniki v sosednjih vozilih mislili samo, da prostoročno telefonirate. Saj na nek način to tudi počnete …

8. Kovanček v čevlju

Verjetno najbolj nenavaden predlog, a morda lahko vseeno kdaj poskusite. Dajte zjutraj v svoj čevelj majhen kovanec (za nekaj centov) in vsakokrat, ko ga preko dne začutite v čevlju, se spomnite na Boga in na njegovo ljubezen do vas. Izročajte mu tisto, kar se vam v tistem trenutku dogaja. Na ta način boste preko celega dne povezani z njim.  

Prisluhnite mu!

Bogu spregovorimo preko našim misli in besed. On nam govori preko misli, občutkov in dejanj. Ko se pogovarjate z Bogom, bodite pozorni na to, da mu tudi zares prisluhnete po tem, ko izrečete svoje. Enosmerna komunikacija ni dovolj, niti v molitvi. Bog si ne želi samo slišati stvari od vas, ampak vam želi tudi sam spregovoriti. Tudi o tem, na kakšen način želi biti del vašega življenja in del dne, ki je pred vami.

S temi preprostimi osmimi načini ga lahko vsako jutro znova vabite, naj bo del vašega življenja.    

Vir: familyshare.com

Foto: mindbodygreen.com, novemberproject.com, cranialhiccups.com, ignatiumtoday.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja