Predšolski otroci v neenakopravnem položaju

Thumbnail

Kljub velikemu številu ukrepov s strani slovenske države na področju predšolske vzgoje, je sedanja ureditev nedemokratična, finančno neučinkovita in polna anomalij trdi Domen Cukjati, asistent na fakulteti za upravo.

Izvirni greh je po njegovem mnenju v tem, da država izkorišča svojo moč in starše dobesedno sili v eno obliko varstva otrok: to je vključevanje v javne vrtce (oziroma zasebne vrtce, ki so javnim popolnoma enaki). Ključni vzvod njene prisile pa je, da druge oblike varstva otrok niso sofinancirane.

Avtor opozarja, da je tak sistem tudi finančno neučinkovit, saj bi sofinanciranje drugih oblik varstva lahko znatno razbremenilo občinske proračune. Obenem je v njem polno anomalij, kot je denimo ta, da morajo starši sami poiskati varstvo v vrtvu za svoje otroke, če občina nima dovolj velikega vrtca: pa čeprav je občina po zakonu dolžna poskrbeti za druge otroke.

Najbolj prepričljiv avtorjev argument pa je načelne narave. Ustava Republike Slovenije določa, da imajo starši pravico in dolžnost vzgajati svoje otroke. To, da država finančno favorizira samo en način vzgoje in varstva otrok, po Cukjatijevem mnenju pomeni, da dejansko ne zaupa otrokom svojih staršev. Tako se zdi, kot da bi država predpostavljala, da imajo starši otroke zato, da jih izkoriščajo in jih je treba pred njihovo vzgojo zaščititi, izzivalno zaključuje Cukjati.

Celoten komentar si lahko preberete na spletni strani Financ: http://www.finance.si/209330/Otro%B9ki_vrtci_aroganca_po_slovensko.

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

  1. jaoo naša država
    [quote]Ustava Republike Slovenije določa, da imajo starši pravico in dolžnost vzgajati svoje otroke. To, da država finančno favorizira samo en način vzgoje in varstva otrok, po Cukjatijevem mnenju pomeni, da dejansko ne zaupa otrokom svojih staršev.[/quote]

    E mislim za znoret, kdaj bo v naši državi vsaj kar se varstva tiče narejen red? Zakaj so res samo “poverjeni” v sistemu plačavanj ain dobro vemo kdo je lahko povrejn: prisklednik!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja