Predšolski otroci v neenakopravnem položaju

Thumbnail

Kljub velikemu številu ukrepov s strani slovenske države na področju predšolske vzgoje, je sedanja ureditev nedemokratična, finančno neučinkovita in polna anomalij trdi Domen Cukjati, asistent na fakulteti za upravo.

Izvirni greh je po njegovem mnenju v tem, da država izkorišča svojo moč in starše dobesedno sili v eno obliko varstva otrok: to je vključevanje v javne vrtce (oziroma zasebne vrtce, ki so javnim popolnoma enaki). Ključni vzvod njene prisile pa je, da druge oblike varstva otrok niso sofinancirane.

Avtor opozarja, da je tak sistem tudi finančno neučinkovit, saj bi sofinanciranje drugih oblik varstva lahko znatno razbremenilo občinske proračune. Obenem je v njem polno anomalij, kot je denimo ta, da morajo starši sami poiskati varstvo v vrtvu za svoje otroke, če občina nima dovolj velikega vrtca: pa čeprav je občina po zakonu dolžna poskrbeti za druge otroke.

Najbolj prepričljiv avtorjev argument pa je načelne narave. Ustava Republike Slovenije določa, da imajo starši pravico in dolžnost vzgajati svoje otroke. To, da država finančno favorizira samo en način vzgoje in varstva otrok, po Cukjatijevem mnenju pomeni, da dejansko ne zaupa otrokom svojih staršev. Tako se zdi, kot da bi država predpostavljala, da imajo starši otroke zato, da jih izkoriščajo in jih je treba pred njihovo vzgojo zaščititi, izzivalno zaključuje Cukjati.

Celoten komentar si lahko preberete na spletni strani Financ: http://www.finance.si/209330/Otro%B9ki_vrtci_aroganca_po_slovensko.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. jaoo naša država
    [quote]Ustava Republike Slovenije določa, da imajo starši pravico in dolžnost vzgajati svoje otroke. To, da država finančno favorizira samo en način vzgoje in varstva otrok, po Cukjatijevem mnenju pomeni, da dejansko ne zaupa otrokom svojih staršev.[/quote]

    E mislim za znoret, kdaj bo v naši državi vsaj kar se varstva tiče narejen red? Zakaj so res samo “poverjeni” v sistemu plačavanj ain dobro vemo kdo je lahko povrejn: prisklednik!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja