Prednosti, če imate otroke po letih blizu skupaj

Foto: Shutterstock

Redko kdo vam bo povedal, da je za starševsko izkušnjo skoraj bolj kot to, koliko otrok imaš, pomembno to, koliko let (ali mesecev) narazen so ti otroci rojeni. Imeti dva otroka v razmaku šestih let ali v manj kot dveh je lahko velikanska razlika!

Kaj so torej prednosti, da so tvoji otroci rojeni hitro drug za drugim, izpod prstov mame, ki je rodila tri v manj kot štirih letih.

1. Mnogo lažje je imeti VSE otroke mlad

Nobena novica ni, da je bolje imeti otroke, ko si še mlad. Sploh za ženske. Manj je tveganj za zdravstvene zaplete v nosečnosti, tako pri mami kot pri otroku.

Pa tudi kasneje, kot starš, si bolj poln energije. Če hočete imeti več kot dva otroka in hkrati ne rojevati globoko v trideseta leta, jih je enostavno treba imeti hitro, enega za drugim.

Prednost je tudi, da so bolj ali manj naenkrat dovolj stari, da jih pustiš same za nekaj ur in kasneje za nekaj dni.

2. Z določeno vrsto težav se spopadamo samo v enem obdobju

Prvič sem rodila pred šestimi leti in pol. In sem se šele to poletje prvič izkopala iz plenic. Pogosto sem imela v njih dva naenkrat. Zadnjih 6 let sem se torej res veliko in intenzivno ukvarjala z lulanjem in kakanjem svojih otrok. Ampak sedaj so vsi trije suhi in čisti (tudi dveletnica, tudi ponoči) in vse kaže, da sem s previjanjem opravila do časov, ko bom babica.

Nekaj norih prvih let je po mojem mnenju kar dobra kupčija za nekaj desetletij, ko lahko svoj šopek otrok gledate, kako rastejo skupaj.

Ker se z nekim problemom srečujemo samo v kratkem obdobju, nam kakšni triki ali uporabni hakeljci lažje ostanejo v spominu. Recimo, kaj pomaga pri izraščanju zob, kako potekajo sistematski pregledi pri pediatru, kakšen je priporočen potek uvajanje goste hrane … Pri drugem in tretji sem imela še vse od glavi od prve. Vzgojiteljice v vrtcu me ta hip vse poznajo po imenu. A že čez tri leta me ne bodo videle nikoli več.

Predstavljam si, da bo podobnobno tudi s tegobami vstopa v šolo, s prvimi pubertetniškimi hibami in odseljevanjem od doma.

3. Otroci se bolj verjetno dobro razumejo med seboj

Prosim, ne imejte tega za garancijo. Seveda majhna starostna razlika ne pomeni, da se bodo otroci zagotovo izvrstno razumeli, se nikdar skregali, kaj šele stepli … A dejstvo je, da jih bolj verjetno hkrati zanimajo podobne stvari, skupaj odraščajo in se večinoma niti ne spominjajo časa, preden so se bratje/sestre rodili.

In vse to je zelo dobra podlaga, da bodo v dobrih odnosih ostali še v odraslost.

Mar ni lepo pomisliti, da se bo obdobje s samimi predšolskimi otroki sicer vam vedno zdelo najtežje v vašem življenju, vaši otroci pa se ga bodo spominjali kot najboljših časov, ki so jih kadarkoli doživeli?

4. Hkrati so aktualne iste dejavnosti, igrače, risanke, obleke …

Če je en otrok v obdobju duplo kock, drugi pa bi se z vami že igral tarok, je a) treba imeti oboje pri hiši in b) si je treba za vsako dejavnost posebej vzeti čas. Če pa imaš otroke blizu skupaj, imaš nekaj časa duplo kocke, ko jih prerastejo, jih pospraviš, prodaš, podariš naprej in jim ponudiš lego kocke. Pa vsa družina lahko zvečer pogleda isto risanko, ki je všeč vsem, in tako naprej …

Celo oblačila lahko nosijo ista. Ravno v soboto smo se spontano odločili za izlet. Bolj na pamet sem nagrabila nekaj rezervnih oblačil, vmes pa ni bilo kratkih hlač za štiriletnika, pa se je kot nalašč ravno njemu uspelo polulati v hlače. NIČ LAŽJEGA! Je pač oblekel rumene kratke hlače od 6-letnice. In tako so mu pristajale, da sem ga v mislih že zdaj obsodila nanje tudi prihodnje poletje.

Ko tudi poenostavljanje ne zadostuje, je mama pripravljena sprejeti pomoč, pa naj bo še tako ponosna in zaverovana v dejstvo, da vse zmore sama.

5. Naučiš se poenostavljati. (In sprejeti pomoč)

Resno, nobena mama z dojenčkom in malčkom nima popolnoma pospravljene hiše. Nobena nima opranih, zloženih, kaj šele zlikanih vseh oblačil. Nobena nima prefektno urejene frizure, ne nosi oblačil po zadnji modi, da o urejenih nohtih sploh ne govorimo. …

Če imaš majhne otroke, se res ne moreš vsemu posvetiti tako dobro, kot bi rada oziroma kot veš, da znaš. Vendar te kombinacija dojenčka in malčka tudi nauči, kaj je pomembno, zaradi česa se je vredno vznemirjati, kaj pa pustiti in odmahniti z roko.

In ko tudi poenostavljanje ne zadostuje, je mama pripravljena sprejeti pomoč, pa naj bo še tako ponosna in zaverovana v dejstvo, da vse zmore sama.

6. Očetje pridejo bolj do izraza

Fizična napornost skrbi za dojenčka in malčka/e preprosto zahteva vključenost moža v vzgojo.

Namenoma sem temu namenila posebno točko. Menim namreč, da očeta ne moremo šteti pod pomoč, ki jo mama sprejme, čeprav gre za podoben proces.

Pri enem otroku vsakih 5 let je brez težav mama sama za vse. Ko pa je v hiši en dojenček in malček (ali celo dva), je to nemogoče. Tako se oče obvezno vključuje v skrb za otroke in se z njimi zbliža in se loti celo tistih nalog, ki mu sicer niti malo ne dišijo. Dobrih posledic tega pa mi verjetno ni treba posebej opisovati in naštevati, kajne?

Seveda je tudi res, da si s kopico majhnih otrok, ki se rodijo v razmaku le nekaj let, lahko nakopljete več let neprespanih noči, ki resno načnejo vaše (tudi mentalno) zdravje. Pa da so nosečnosti, ki si sledijo druga za drugo, lahko velik napor za žensko telo. Predvsem pa preteče kar nekaj časa, preden so vam otroci sposobni pri čemerkoli pomagati. Pa ravno, ko pomoč najbolj potrebujete …

Sami se najbolje poznate in veste, koliko prenesete. A nekaj norih prvih let je po mojem mnenju kar dobra kupčija za nekaj desetletij, ko lahko svoj šopek otrok gledate, kako rastejo skupaj.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja