Postaviti sebe na prvo mesto je velik izziv

Vir: Shutterstock

Velikokrat potrebujemo pol ure ali uro dodatnega časa. To je čas, ko bi lahko vse »izklopili« ter se posvetili sebi. Lahko bi si privoščili sprehod, skodelico toplega čaja ob dobri knjigi ali pa počitek v tišini.

Postaviti sebe na prvo mesto je velik izziv, predvsem pri neskončnih seznamih družinskih, delovnih in šolskih obveznostih. Hkrati nam ta »izziv« predstavlja ključni del polnega, zdravega in srečnega življenja. Dobra skrb zase se namreč pozna tudi pri ostalih življenjskih področjih.

Odložite del bremena

Naša telesa so čudovita, saj nas sproti opozarjajo, ko nekaj ni v redu, ko je nečesa preveč ali premalo. Opozorijo tudi na to, da potrebujemo nekaj S tem, ko prosimo za pomoč se vrednost vsega do sedaj vloženega truda ne izbriše, prav tako pa to ne pomeni, da bo nekdo prevzel naše mesto.časa za odmor. Dober začetek pri skrbi zase je, da prosimo za pomoč in prenesemo del nalog na druge osebe. Običajno nas že sama misel na to, da bi prepustili del dela drugemu (naj bodo to otroci, partner, prijatelji) obremenjuje. To je normalno, saj smo naučeni večji del dela prevzemati nase. To pa ni nujno najbolje za nas in naše bližnje. Preložitev skrbi in dela na drugo osebo je težko, saj se že ob sami misli pojavijo skrbi, vprašanja, krivda, strah in občutek izgube nadzora nad dogajanjem.

S tem, ko prosimo za pomoč se vrednost vsega do sedaj vloženega truda ne izbriše, prav tako pa to ne pomeni, da bo nekdo prevzel naše mesto. Vse omenjeno nam odpre vrata v raziskovanje notranjega doživljanja. Če si dovolimo, lahko razmislimo o tem, kako se počutimo ob misli, da bi prosili za pomoč ter pri kateri obveznosti bi najlažje prosili za pomoč in pa koga.

Načrtujte

Tako kot načrtujete obisk pri zdravniku ali roditeljski sestanek lahko načrtujete tudi čas zase, ne glede na to ali je to le petnajst minut v dnevu. Porabite teh petnajst minut za krajši sprehod, sedenje v tišini ali morda vajo čuječnosti. Poskrbeti zase, si vzeti čas za stvari, ki nas osrečujejo, je ključnega pomena za dobro fizično in duševno zdravje. Ko smo zdravi in srečni, pa ustvarjamo srečnejše odnose z nam pomembnimi osebami.

Občutek krivde

Skrb zase lahko hitro vzbudi občutek krivde, saj ta čas namenimo sebi (svojim potrebam, željam) in ne družini ali službi. Pri mamah, ki so skrbno prisotne pri najmanjšem dogodku v družinskem življenju, je občutek krivde toliko pogostejši. Zelo pomembno je, da čustva, ki se v nas prebudijo, ozavestimo, jih sprejmemo in si jih dovolimo bolje spoznati. Čeprav nam glava govori, da bo ne glede na našo odsotnost vse potekalo v najlepšem redu, pa se zna naše telo temu upirati. Ozaveščanje teh skrajno neprijetnih čustev in telesnih občutkov ni enostavno, je pa izrednega pomena na poti do kvalitetne skrbi zase in posledično za nam bližje osebe.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja