Postal sem boter! Kaj pa zdaj?

Thumbnail

Eno samo veselje in ponos občutimo, ko postanemo krstni botri otroku. Toda ko zanj izpovemo vero, se odpovemo hudemu, skupaj z njim naredimo nekaj res lepih fotografij in se seveda dobro najemo, se naša vloga pravzaprav šele dobro začne.

Žal pa se prevečkrat zgodi, da svojih nalog kot botri ne opravljamo najbolje. Ali pa jih niti ne poznamo dobro. Morda nam poleg vseh vlog, ki jih imamo, preprosto zmanjka časa še za vlogo botra. Lahko da krščenec živi daleč od nas in zaradi pomanjkanja stikov v živo pozabljamo na svoje dolžnosti. Toda nič od tega ne bi smelo biti izgovor, kadar gre za našo vlogo botra.

Boter se za celo življenje zaveže, da bo vključen v življenje svojega krščenca. Pri krstu je namreč obljubil, da ga bo spodbujal pri rasti v veri in se zavezal, da mu bo pomagal razumeti, kako naj živi svoje življenje kot kristjan.

Vloga botra se čedalje bolj izgublja in to je velika škoda za oba, tako krščenca kot botra. Zbrali smo nekaj načinov, kako naj boter izpolnjuje svojo vlogo.

1. Za svojega krščenca molimo

Tako kot molimo za svojega sozakonca in otroke, se vsak dan v molitvi spomnimo tudi svojega krščenca. Molimo za njegovo življenjsko pot, za njegove pravilne odločitve, za njegovo zvestobo Bogu. Priporočajmo ga njegovemu krstnemu zavetniku. Lahko pa posebej zanj sestavimo molitev, morda zapisano na obrisu njegove dlani.

2. Pojdimo skupaj k sveti maši

Skupen obisk sv. maše za botra in krščenca lahko postane prav poseben obred. Lahko je to ena nedelja v mesecu, lahko katerikoli dan v tednu. Veselimo se te skupne ure, po kateri se lahko ob dobri tortici pogovarjamo o tem, kaj se nam dogaja.

3. Bodimo zgled

Bodimo svojemu krščencu zgled tako v besedah kot v dejanjih. Posebno takrat, ko nam ne gre vse po načrtih in ko je morda v težkih trenutkih življenja potrebno pokazati in živeti svojo vero.

4. Pripovedujmo mu o Bogu

Kadarkoli je mogoče ali ko beseda nanese na to, se pogovarjajmo o prijaznosti, sočutju, radodarnosti, o upanju in ljubezni, o veri. Ko je mlajši, nadgrajujmo njegovo predstavo o Jezusu, ko je starejši, ga sprašujmo, kaj počnejo pri verouku. Morda mu lahko večkrat izpišemo kakšno vrstico iz Svetega pisma in mu jo pošljemo.

5. Imejmo samo naš skupni čas

Poleg ideje o skupnemu obisku svete maše je tu še mnogo več stvari, ki so lahko samo naše in ob katerih krepimo svojo povezanost. Pojdimo na sladoled, na sprehod, imejmo svoj smučarski dan. Čas, ki ga bomo preživeli skupaj, bo krepil naš odnos, naše prijateljstvo in zaupanje.

6. Imejmo svoje obrede

Lahko si ustvarimo prav poseben obred na dan v letu, ko je obletnica njegovega krsta. Takrat pojdimo skupaj k maši v cerkev, kjer je prejel zakrament, pripravimo mu drobno presenečenje, nato pa pojdimo v živalski vrt, v muzej, na morje. Veselimo se teh dni in si ustvarimo še mnoge druge, samo naše obrede. 

7. Ostanimo povezani z otrokom

Mnogokrat se zgodi, da sta kraja, kjer krščenec in boter živita, kar precej oddaljena. Toda to ne sme postati izgovor, da bi imela premalo ali sploh nič stikov. Kljub vsemu poskrbimo, da bomo prisotni in dostopni. Večkrat pokličimo njegove starše ali njega, pošljimo pismo, razglednico, povabimo ga na počitnice, vedno pišimo za njegov rojstni dan, pomahajmo si po Skype-u.

8. Dajajmo prednost odnosom in ne darilom

Res je včasih veliko lažje kupiti igračo kot podariti čas. Toda le čas, ki ga bomo preživeli skupaj, bo razvil in okrepil naš odnos. In le dober odnos bo pripomogel k temu, da bomo dejansko lahko še nekdo v njegovem življenju, za katerega bo vedel, da se lahko nanj vedno zanese.

9. Bodimo zabavni …

… saj svet je že tako preresen. Tudi preko veselja in smeha dokazujmo, kako lepo je biti kristjan!

Botri smo smerokaz na poti, ki krščenca usmerja k Bogu. Naša odgovornost je, da skrbimo, da bomo kazali k pravemu cilju.

Foto: smartphoto.se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.