Porodna hormonska simfonija

Thumbnail

Ste vedeli, da se med porodom v telo izloča naravni analgetik? In da je prolaktin tudi hormon očetovstva? Morda veste, zakaj ima komaj rojeni otrok tako široko odprte oči? Krivi so hormoni!
 

 

Hormoni, ki med nosečnostjo povzročajo spremembe v ženski ter pomagajo pri razvoju otroka, mamici in otroku pomagajo tudi med porodom. Tako porod lahko opišemo kot valovanje, simfonijo, ki jo ubrano igra orkester materinih in otrokovih hormonov.

Ta simfonija se skozi popadke (prve faze poroda) počasi stopnjuje do rojstva otroka (druga faza poroda), poroda posteljice (tretja faza poroda) ter na koncu omogoči materi, da hrani svojega otročka.

 

Oksitocin – hormon ljubezni

V orkestru hormonov, ki sodelujejo med porodom, je verjetno najbolje poznan oksitocin. To je hormon ljubezni, ki se sprošča tako med spolno aktivnostjo, med moškim in ženskim orgazmom, kot med porodom ter ob dojenju in vzbuja občutke ljubezni in altruizma. Med porodom povzroča ritmično krčenje maternice in doseže najvišjo vrednost v času iztiskanja dojenčka ter v času poroda posteljice.

Zadostne količine oksitocina varujejo mamo pred poporodnimi krvavitvami, saj omogočajo normalno krčenje maternice. 

Med porodom sodeluje tudi dojenček, ki prav tako proizvaja velike količine oksitocina, ki mu omogoča manj stresen porod. V prvih minutah po rojstvu sta mati in otrok preplavljena z ekstatičnim koktajlom hormonov, ki jima omogočijo navezovanje.

 

Adrenalin in noradrenalin – hormona boja ali bega

Med porodom sodelujeta tudi hormona adrenalin in noradrenalin (kateholamina), znana tudi kot hormona boja ali bega. 

V prvi fazi poroda oba hormona zavirata izločanje oksitocina in tako upočasnita oziroma ustavita porod. Normalno sta prisotna v zelo nizkih količinah, v primeru strahu in nelagodja pa se njuno izločanje močno poveča. Tak odziv sesalcev med porodom v naravi ima smisel, saj lahko v primeru nevarnosti tako pride do zaustavitve poroda, kri pa se preusmeri v glavne mišične skupine, ki samici omogočajo varen umik. Pri porodnicah pa visok nivo teh dveh hormonov podaljša porod ter povzroči stres pri otroku (nenormalen ritem srčnega utripa).

V drugi fazi poroda pa ti hormoni delujejo drugače. Njihov nivo nenadoma naraste, mati občuti nenaden naval energije in začuti potrebo, da se nečesa oprime. Naval kateholaminov povzroči nekaj močnih popadkov, ki omogočijo hiter in enostaven porod. 

Tudi otrok med porodom proizvaja velike količine kateholaminov, ki ga ščitijo pred pomanjkanjem kisika med porodom in zmanjšajo stres. Zaradi kateholaminov ima novorojenček ob prvem kontaktu z mamo široko odprte oči in je zelo pozoren, kar omogoči njuno navezovanje. 

Med porodom sodeluje tudi hormon relaksin, ki »omehča« vezivno tkivo v medenici in ji omogoči raztezanje in prilagajanje otroku med porodom.

 

Beta-endrorfin – naravno protibolečinsko sredstvo

Poleg zgoraj opisanih članov orkestra se v času poroda sprošča tudi beta-endorfin, naravni opiat, ki je stresni hormon. Sprošča se ob bolečini, ko deluje kot blažilec bolečine (analgetik) in spodbuja občutke zadovoljstva, evforije in odvisnosti (pri partnerjih vzajemne odvisnosti). Visoka raven hormona omogoča porajajoči ženski vzdržati bolečino in vstopiti v drugačno stanje zavesti, ki je značilno in nujno za neoviran porod. Beta-endorfin pa je pomemben tudi med dojenjem, ker je prisoten v materinem mleku in spodbudi zadovoljivo medsebojno odvisnost mame in novorojenčka v njunem napredujočem odnosu. 

Beta-endorfini, ki jih med porodom sprošča otrok, mu pomagajo ublažiti stres in bolečino ob prehodu skozi porodni kanal.

 

Prolaktin – pomemben tudi za očeta

Beta-endorfin sproži sproščanje naslednjega hormona v hormonskem orkestru, prolaktina. Ta pripravi materine dojke za laktacijo, hkrati pa sodeluje pri pripravi otrokovih pljuč in sistema nadzora srca za življenje izven maternice. 

Prolaktin je znan kot materinski hormon, hormon uklonitve in predaje, ki po porodu vpliva na mamino pozornost in jo pripravi, da se podredi otroku in sprva poskrbi za njegove potrebe. Novejše raziskave kažejo, da se ob dojenčkovem joku poviša nivo prolaktina tudi pri očetih novorojenčkov, kjer prav tako vpliva na njihovo povečano skrb za otroke, zato so ga poimenovali tudi »hormon očetovstva«. 

Lahko trdimo, da se ob rojstvu otroka ne rodi le otrok, pač pa tudi mama, oče in družina. Hormonski orkester tako mami in otroku naravno olajša porod, skupaj z očetom pa jih pripravi tudi na skupno življenje

 

Ne motimo orkestra!

Ob ubranem hormonskem delovanju, ter popolni predaji porodu, ko se porodnica lahko nemoteno giba in posluša zahteve svojega telesa, mnoge ženske poroda ne doživijo kot bolečega, nekatere porod opisujejo celo kot orgazmičen (Debra Pascali-Bonaro: film »Orgazmičen porod«; Orgasmic  Birth).

Strah, nelagodje in razne medicinske intervencije porušijo hormonsko ravnovesje. Tako se poveča izločanje kateholaminov, napetost v mišicah, občutek nelagodja in strahu in zniža se prag bolečine.Večina izmed nas poroda verjetno ne bi opisala s temi besedami, vendar pa lahko na podlagi lastnih izkušenj in opazovanj povem, da se ob razumevanju poteka poroda in s pomočjo podpore, ki jo porodnici nudijo spremljevalci pri porodu (npr. partner, prijateljice, babica, doula), lahko ženska znebi strahu in svojega poroda ne doživlja kot bolečo izkušnjo, pač pa izkušnjo, v kateri uživa, zraste in spozna svojo moč. 

Zavedati se je potrebno, da orkester hormonov lahko ubrano deluje le, ko med porodom ženske ne motimo. Strah, nelagodje in razne medicinske intervencije (npr. sprožanje poroda, mehčanje materničnega vratu, dodajanje protibolečinskih sredstev) porušijo hormonsko ravnovesje. Tako se poveča izločanje kateholaminov, napetost v mišicah, občutek nelagodja in strahu in zniža se prag bolečine. Ker se poruši ubrano izločanje hormonov, se zniža tudi izločanje beta-endorfinov ki sicer naravno blažijo bolečino. Popadki postanejo boleči, zato se poveča strah in napetost v mišicah in ustvari se negativna povratna zanka ki jo je težko prekiniti, zato porod postane boleč.

 

Soočite se s strahovi in se prepustite!

Zato se je pred porodom potrebno soočiti s svojimi strahovi, se o njih pogovoriti in jih premagati. Z nekaj preprostimi tehnikami se lahko naučimo preusmeriti svojo pozornost in sprejemati porod kot valujočo izkušnjo, v kateri lahko uživamo. Ob tem se lahko obrnemo na doulo, ki nas teh tehnik lahko nauči, se z nami pogovori in nam pomaga pri premagovanju strahov, lahko pa nas tudi spremlja pri porodu. Le če bomo porod doživljale brez strahu in se mu bomo v celoti predale in poslušale svoje telo, bomo lahko ponosne na svojo edinstveno moč, da svojemu otroku podarimo življenje, ter ga s svojim mlekom hranimo in tako ohranjamo zdravega. 

Špela Peternel,
mamica treh otrok, biologinja in doktorica biomedicine ter voditeljica obporodnega izobraževanja, svetovalka in obporodna spremljevalka (doula)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja