Porodna bolečina ali orgazmičen porod?

Thumbnail

Vse, kar smo o porodu kdaj slišale in videle, vpliva na to, kako bomo rodile, ko se same znajdemo v tem intenzivnem procesu. Pa lahko negativne predstave presežemo?

Dolgo sem razmišljala, kako to temo napisati nevtralno, ne da bi se ob tem kdo čutil prizadetega, užaljenega ali izdanega. Kar pa je ravno zaradi intenzivnosti doživetja izjemno težko.

V času odraščanja slišimo nešteto zgodb o porodih, posnetke porodov vidimo v dokumentarnih oddajah, dramatične porode vidimo v filmih. Slišimo zgodbe, kako so rojevale naše babice, tete mame, v času svoje nosečnosti pa slišimo tudi zgodbe naših prijateljic. Večinoma nam ljudje pripovedujejo (kažejo) iste zgodbe grozljivih porodov, kjer ženske trpijo neznosne bolečine. Prihiti množica zdravnikov, ki ji s pomočjo protibolečinskih sredstev olajšajo muke, in na svet pride kričeč dojenček. Ko se spogledata z mamo, se v trenutku zaljubita drug v drugega in živita srečno do konca svojih dni … nekoliko spominja na pravljice o princih in princeskah, čudovit začetek, dramatičen zaplet in srečen konec. Prav zato so nam takšne zgodbe všeč in jih radi poslušamo, saj se v njih ves čas nekaj dogaja.

Intenzivno, a ne dramatično

Vendar porod ponavadi ni tako dramatičen. Nasprotno, naravni porod, za kakršnega smo bile ženske ustvarjene, je ravno nasproten. Prav tako kot zanositev, je tudi porod spolno doživetje. Je eno najbolj intenzivnih doživetij v življenju ženske. Je izjemno naporen dogodek, zato je angleški izraz »labor« ali delo zanj nadvse primeren. V času poroda namreč žensko telo opravi izjemno naporno delo. Vendar se ob porodnem dogajanju nič ne zgodi hitro, nič ni zelo dramatično, naravno porod poteka počasi in traja več ur.

Predstave o porodu močno vplivajo

Kako ženska doživlja porod, je odvisno od tega, kaj je o porodu slišala prej. Ženske, ki jih od otroštva spremljajo zgodbe o bolečih, dolgotrajnih in dramatičnih porodih, se seveda poroda bojijo oziroma jim ob misli nanj ni prijetno. In ta njen občutek zelo vpliva na potek poroda. Kot je pred stoletjem dobro ugotovil in opisal dr. Dick-Read, prvi zagovornik naravnega poroda v zahodnem svetu, je glavni razlog za boleč porod strah.

Afriške ženske preprosto rodijo …

Pred kratkim sem ob izobraževanju o porodih v hipnozi (HypnoBirthing®)1 zasledila zanimivo anekdoto, ko je na delavnici o porodu nek Afričan nestrpno poslušal razlago voditeljice. Ko ga je ta vprašala, zakaj ga njeno predavanje tako vznemerja, pa ji je odgovoril: »Vi tu toliko govorite o porodu. Pri nas ženske preprosto rodijo.«

Drugo različico tega poslušam tudi pri nas, ko mi zagotavljajo, da v Afriki je drugače, tam ženske lahko rojevajo naravno, pri nas pa je to nemogoče. Dolgo časa nisem razumela, kaj je tako drugače v Afriki. Danes mi je jasno. V Afriki na porod še vedno gledajo kot na naraven proces in ženske v času odraščanja živijo s pozitivnimi porodnimi zgodbami. In zato pač preprosto rodijo.

Morda sem prav zato, ker tudi v naši družini iz roda v rod prehajajo pozitivne porodne zgodbe, tako težko razumela strah, ki je pri nas prisoten ob porodih. Zato menim, da je izjava g. Morgan, avtorice metode HypnoBirthing® še kako resnična: ʺKo boste spremenili svoj pogled na porod, boste spremenili tudi način rojevanjaʺ. To je namreč zelo resnično. Večinoma se porod odvija v glavi porodnice in nadvse pomembno je, kakšen je njen odnos do poroda.

Vpliv strahu na potek poroda

Najnovejše raziskave, ki ugotavljajo, da se je čas poroda kljub vsemu medicinskemu in tehničnemu napredku v zadnjih 50 letih podaljšal za več kot 2 uri, hkrati pa je potrebnih vse več medicinskih intervencij.Ko smo prestrašeni, nismo sproščeni, torej so zategnjene tudi naše mišice. Bistvo poroda pa je, da se naše mišice popolnoma sprostijo, porodni kanal se odpre in tako omogočimo otroku, da se lahko rodi. Ko so mišice nesproščene, napete, pa ob njihovem raztezanju občutimo bolečino. Ko ženska začuti bolečino, se dodatno prestraši, telo postane še bolj napeto in bolečina še bolj intenzivna. Poleg tega se ob strahu sproščajo hormoni, ki upočasnijo porod. Zato je lahko porod daljši in bolj boleč. Prav to kažejo tudi najnovejše raziskave, ki ugotavljajo, da se je čas poroda kljub vsemu medicinskemu in tehničnemu napredku v zadnjih 50 letih podaljšal za več kot 2 uri, hkrati pa je potrebnih vse več medicinskih intervencij2.

Strah in nelagodje se pojavita tudi ob prihodu v neznano okolje porodnišnice, kjer se moramo prepustiti v oskrbo ljudi, ki jih ne poznamo. Zato je izjemno pomombno, da ima ženska med porodom ob sebi vsaj enega spremljevalca, ki ga pozna in mu zaupa.

Kako preseči strah pred porodom?

Da preseže strah pred porodom, je za žensko bistveno, da verjame v sposobnosti svojega telesa. Dandanes smo tako zelo ločeni od tega, kar se z našim telesom dogaja, da ni nič nenavadega, da sposobnosti svojega telesa ne poznamo in mu ne zaupamo. Zato se moramo danes ženske v času nosečnosti spoznati s svojim telesom, saj bomo le tako sposobne zaupati v svojo sposobnost roditi otroka. Naše telo je bilo ustvarjeno prav v ta namen in deluje mnogo bolje kot kakršna koli moderna tehnologija, ki smo se ji navadili brezmejno zaupati. Naše telo je ustvarjeno za rojevanje.

S spremenjenim pogledom na porod tega ne vidiš več kot nekaj groznega in strašljivega. Z nekaj preprostimi tehnikami se lahko naučimo preusmeriti svojo pozornost in sprejemati porod kot intenzivno, valujočo izkušnjo. Tako si lahko pomagamo s petjem, plesom, masažo, spodbujanjem refleksnih točk, hipnozo … predvsem pa se je med porodom potrebno gibati. Ob tem lahko zelo pomagajo izkušeni spremljevalci, saj v dolgotrajnem porodnem procesu, ko ženska preklopi iz razumskega razmišljanja in se prepusti porodu, včasih potrebuje dodatno spodbudo ali idejo, ki ji pomaga pri premagovanju porodnega procesa. Takrat lahko ženska porod doživi kot nadvse izpolnjujoč dogodek, v katerem uživa, zraste in spozna svojo moč. Nekatere ženske svoj porod tako opisujejo celo kot orgazmičen3.

 

Špela Peternel,

voditeljica obporodnega izobraževanja, svetovalka in obporodna spremljevalka (doula), dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja

 

1. Mongan, M.F.. HypnoBirthing® – The Mongan Method, A natural approach to a safe, easier, more comfortable birthing (3rd Edition), Health Communications, FL, USA, 2005

2. Laughon, S. K., Branch, D. W., Beaver, J., Zhang, J.. Changes in labor patterns over 50 years, American Journal of Obstetrics & Gynecology, 206/5 , 2012

3. Davis, E. In Pascali-Bonaro, D.. Orgasmic birth, Rodale, New York, 2010, film 2009

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja