Poroči se z njo in umri zanjo – knjiga za moške, ki jo berejo ženske :)

Foto: Canva

Costanzo Miriano poznamo po uspešnici Poroči se in bodi podrejena, ki je priljubljena tudi med bralkami in celo bralci iskreni.net.

Leto dni po svojem učinkovitem nagovarjanju sodobnih žensk si je zadala še cilj, da bo podobno knjigo napisala tudi za moške – Poroči se in umri zanjo!

Moški in knjige o odnosih?

Kako naivno, a ne?! Moški, ki bo bral knjigo o odnosih?

Sanje o nepregledni množici pripadnikov nasprotnega spola, ki bi zaradi njene knjige postali boljši možje in očetje, so se nekega dne razblinile ob pogledu na njenega moža: »Bodimo pošteni. Je moja pridiga kdajkoli zalegla? Še več, jo je sploh poslušal?«

Kljub temu, da je avtorica ugotovila, da se njene visokoleteče želje ne bodo uresničile, pa navdih za knjigo o moških ni ostal v zraku: »Na koncu sem napisala drugačno knjigo (čeprav je naslov ostal takšen, kot sem si ga zamislila v začetku: Poroči se z njo in umri zanjo).«

 

Knjiga za moške, ki nagovarja ženske

In koga Costanzina knjiga tokrat nagovarja? Avtorica ponovno cilja na žensko populacijo, ki je zahtevna in ki tarna, da ima ob sebi »nemogoče« može, partnerje in očete svojih otrok.

»Nemogoče« v prevodu pomeni: »nesposobne izmenjati več kot šest besed dnevno« (kaj šele globokih misli); gluhe oz. »s selektivnim slušnim kanalom«; zatopljene v svoj svet, dokler ne rešijo nedelujoče aplikacijo na telefonu; nesposobne izreči čudežno vprašanje: »In kako si se počutila?«; človečke, ki napačno primejo kozarec, pozabijo otroka na igralih, delajo hrup, ko spuščajo rulete, svoji materi dovolijo preveč vmešavanja v svojo zakon, živijo z »motorjem na minimum« itd. Se pravi mešanica resničnih težav in ljubkih težavic zaradi razlike med spoloma.

Toda knjiga še zdaleč ni posvečena naštevanju šibkih točk »moških primerkov«, kot jih Costanza rada poimenuje, ampak na neobsojajoč in hudomušen način kara tudi nas ženske: vse, ki smo večkrat nezavedno priklopljene na kanal »objokujem«; vse, ki se pustimo, da nas prevzame sindrom »karkoli« (ne damo nič na dober izgled in intimo, dokler ne ugotovimo, da bi mož skoraj začel gledati za damami iz doma upokojencev); vse, ki smo okužene z »delirijem vsemogočnosti«; vse, ki dajemo prednost obveznostim v župniji in moža puščamo na dnu lestvice.

In za dodatek nas avtorica še spomni, kako težko je možu, ko mora v hiši živeti z »ravnateljico«, z »izvršnim direktorjem« in z »Miss popolnih točk«.

Rešitev – humor in spreobrnjenje srca

Kje torej Mirianova najde rešitev, da se ta dva čudna svetova najdeta in pomirita med seboj? Po eni strani vidi rešitev v humorju (bodimo malo manj »drama queen«), po drugi strani pa v resničnem spreobrnenju srca.

Tako moški kot ženska morata narediti določene preskoke, odločitve, »ne-je« ali »da-je«, prenehati gledati na drugega kot sovražnika, ampak ga videti kot »boljšega od sebe«. Pri tem pa moramo prvi korak narediti me, ženske.

In zakaj me? Costanza pravi, da ne ve, zakaj je tako. A da se splača.

Moški naj bodo to, kar znajo biti, in ne to, kar me potrebujemo

Svetuje, naj moškim najprej »dovolimo, da so tisto, kar znajo biti in ne, kar me potrebujemo« (baje imamo neskončno listo »potreb« – vse natančno opisane v knjigi – in posledično večkrat iz moškega nezavedno naredimo »osebnega asistenta«).

In kar je najpomembneje, ne smemo jih kritizirati, soditi pred drugimi in spreminjati, ampak jim »odpirati pot, spodbujati, moliti, bratsko opominjati«.

Rojstvo pravega moškega in očeta (pogumnega za boj, pripravljenega da prevzame nase udarce, da napravi ščit pred tistimi, ki so mu zaupani – žena, otroci) se bo zgodilo, ko jih bomo najprej znale sprejeti.

 

 

Ni priročnik, a prišla vam bo prav

Costanza je tudi tokrat pustila, da je njena vsakdanjost šla skozi njene knjige. Talentirana je s širokim besednim zakladom, ironijo in opremljena s kopico dogodivščin, ki jih mame in žene povemo samo svojim prijateljicam. Zakaj bi druge obremenjevale z zgodbo o »sinovem bruhanjem špagetov s pograda naravnost na škatlo lego kock«?! In o tem, da je »mož dal zdravilo napačnemu otroku?«

Čeprav knjiga ni proročnik, verjamem, da vam bo prišla še večkrat prav. Ko se vam bo vse zdelo težko in brezizhodno, bo ponovno primeren čas, da knjigo vzamete v roke.

Kajti Costanzina knjiga je kot prijateljica, ki te spodbuja, hvali, vidi tvoje napore, čisto zares jemlje tvoje težave in te tolaži, s tem, da tudi njen mož med »poslušanjem« brska po telefonu (ali pa vmes zaspi). Skratka, po branju te knjige se boste počutile bolje.

Sedaj, ko vstopamo v novo leto in si želimo »vse na novo«, je ta knjiga lahko odlična priložnost, da v svojem zakonu prenehamo s stvarmi, ki ne delujejo, in poskusimo zaupati Costanzinim nasvetom. Naj bo preskok v naših držah do naših dragih tudi dober skok v novo leto.


Knjigo Poroči se z njo in umri zanjo lahko kupite v trgovini Iskreni na Nazorjevi ulici v Ljubljani ali v naši spletni podajalni. Vabljeni! Cena knjige je 17,90 eur.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja