Podjetje Hofer poskusno uvaja nov družinam prijazen zaposlitveni model

hofer_delovnicas

V medijih zadnje dni odmeva novica, da podjetje Hofer s prvim septembrom poskusno uvaja nov zaposlitveni model, ki bo omogočal zaposlitev za polni delovni čas z dogovorjeno krajšo delovno obveznostjo.

To pomeni, da se bodo zaposleni v prodaji in logistiki, ki so trenutno po večini zaposleni za krajši delovni čas (30 ur na teden), po novem modelu lahko zaposlili za polni delovni čas (40 ur na teden), pri čemer bodo lahko določeno število ur, povprečno 10 ur na teden, ostali doma in ta čas izkoristili za družino in prostočasne aktivnosti. 

Vključenim v nov model se delovna obveznost in plača ne bosta spreminjala, pripadale pa jim bodo vse pravice zaposlitve za polni delovni čas, vključno s polnim regresom in polno pokojninsko dobo. 

Z novim zaposlitvenim modelom želijo pri Hoferju rešiti predvsem težave z upokojevanjem zaposlenih za skrajšani delovni čas, ki slednje ob doseženi starosti za upokojitev zaradi toge slovenske pokojninske zakonodaje postavlja v neenakovreden položaj v primerjavi z zaposlenimi za polni delovni čas, hkrati s tem pa zaposlitev s krajšim delovnim časom tudi ohraniti.

Dobrodošla poteza v dobrobit zaposlenemu

Če vsa pravna vprašanja, ki se s tem v zvezi pojavljajo, pustimo ob strani, gre vsekakor za izjemno dobrodošlo potezo, ki je, kakor koli obrnemo, usmerjena v dobrobit delavcev in zato vredna pohvale. Poleg tega namreč, da skuša Hofer na ta način oblikovati spodbudne pogoje dela, omogoča svojim zaposlenim tudi nekoliko boljše in lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja.

Kot mama namreč dobro vem, kako zelo dragocen je čas. Že samo razlika med 8-urnim delavnikom in In prav zato z navdušenjem odobravam vsak korak, pa naj bo še tako majhen, ki gre v razpetosti med kariero in družino družini naproti.6-urnim delavnikom je gromozanska. 2 dodatni uri na dan sta za mamo, ki poleg službe vodi še samostojno gospodinjstvo, neprecenljivi. Marsikje in marsikdaj pošteno odtehtata tisti manjko v zaslužku. 

In prav zato z navdušenjem odobravam vsak korak, pa naj bo še tako majhen, ki gre v razpetosti med kariero in družino družini naproti.

Ker torej krajši delovni čas pomeni več svobode, več časa zase, več časa za družino, več časa za športno aktivnost, več narave, bolj zdrave obroke in bolj urejen dom, in ker vse to neizbežno vodi tudi k bolj produktivnim, bolj motiviranim, srečnejšim in bolj zdravim delavcem, srčno upam, da bodo v prihodnosti koraki v tej smeri še večji.  Naj postane – tako kot je že marsikje po svetu (npr. Švedska) in tudi v kakšnem podjetju pri nas – šesturni delavnik polni delavnik s polno plačo ☺.

foto: storyblocks.com

Komentarji

  1. HOFER: zaposlitev za polni…
    HOFER: zaposlitev za polni delovni čas z dogovorjeno krajšo delovno obveznostjo? Tole ni logično. A bodo trgovke doma na podlagi ustnega dogovora? Bodo dobile več dopusta, se bodo zbirale minus ure, ki jih bo treba nadomestiti ali pa se bo plača znižala za korišččene ure kot neplačani dopust? Kako bodo obračunavali opravljeno delo potem? Kot kaže delovni čas ni fiksen, si ga vsaka prilagaja sama. Obveznost in plača se ne spremenita? Katera obveznost je sedaj 30 ali 40 ur? Zakaj bi to Hofer naredil? Nekje ima korist, zato je model zaenkrat prostovoljen. Zdi se, da trgovke ne bodo imele enake plačče, če bodo delale 30 ali če bodo delal 40 ur. Bomo videli. Sicer pa se hvalijo, da je plača za 6-urni delovnik vseeno višja, kot denimo v Mercatorju za 8 urni delovnik (plača v Mercatorju oktobra 2019 je bila 672 EUR bruto!!). Iz osebnih izkušenj pa trgovin ne uvrščam na družinam prijazne zaposlovalce. Kot prvo – nedelje. Trgovka v katerikoli trgovini je tma 6+1 dni na teden. Pravilo je, da dela preko delovnega časa. Plače so nastavljene POD minimalec in zato dobivajo subvencijo, kar pomeni, da delodajalec plača razliko do minimalca. Če pa je trgovka v službi več nedelj in praznikov, si pa to subvencijo zasluži kot dodatek k plači; na koncu je siti šmorn in si ta petek in svetek. HOFER pa najbolj striktno zavrača vse ženske, ki so mame oz. starejše od 40 let. Razloga seveda ne navedejo, ker ga ne smejo, a večkrat oitno razvidno pravilo. FUJ trovjne. Moški zz več otroki doma, ki imajo ženo trgovko so “poročeni samohranilci”. Žene pa so samohodni zombiji in živčne razvaline – praviloma tudi krepko pretežke. Še posebej v TUŠ verigi hajajo kot bi jedle kvas. Boli ko vidno opaziš njihov osebnostni propad. HOFER zaposluje samo mlade in lepe, ko pa se zredijo, gredo še za kako leto v EuroSpin, ki je diskont nižje stopnje, nato pa gredo v Mercator in Tuš, ki pobirata vse kar ostane. Dejstva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja