Po smrti najstnika Hrvaška pripravlja predlog zakona za prepoved energijskih pijač za mladoletne osebe

freepik.com

Hrvaško je pretresla smrt 13-letnega dečka, ki je pred dobrim tednom umrl potem, ko je popil večjo količino energijske pijače. Tragično umrli najstnik je s prijatelji odšel v kino, nato pa se je s prijatelji družil blizu svojega doma ter se v nekem trenutku zgrudil. Njegova smrt še ni uradno potrjena, je pa zelo verjetno, da se je fantovo srce ustavilo potem, ko je popil večjo količino energijske pijače s kofeinom in taurinom.

Po tragediji želi Hrvaška prepovedati prodajo energijskih pijač mladoletnikom. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je tako že oblikoval skupino, ki naj bi pripravila predlog zakona za takšno prepoved. A kako škodljive so pravzaprav energijske pijače za otroke in mlade?

Energijske pijače pospešijo srčni utrip, ki lahko začne biti tudi neenakomerno. Še posebej nevarne so za posameznike z motnjami srčnega ritma ter ob večjih telesnih naporih, ko lahko pitje energijskih pijač povzroči aritmijo ali hujše zaplete delovanja srčne mišice, na svoji spletni strani piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Otroci se namreč s poživili v takšnih pijačah zastrupijo veliko prej kot odrasli.

Poleg tega lahko energijske pijače posebej ob prekomernem uživanju povzročijo tudi tresavico in znojenje, glavobole in migrene, poslabšanje duševnega zdravja (anksioznost, depresija, agresivnost) nespečnost, nervoza, vzburjenost, mišične krče, visok krvni pritisk, slabost in utrujenost – pa čeprav obljubljajo, da jo odpravljajo. Hkrati njihovo redno konzumiranje vodi v odvisnost. Če energijske pijače uživajo otroci, lahko utrpijo tudi poškodbe jeter. Prav tako tovrstne pijače vsebujejo tudi (pre)velike količine sladkorja.

Odrasel človek naj bi popil največ dve pločevinki energijskih pijač na dan, otroci, mladostniki ter nosečnice in doječe matere pa naj bi jih sploh ne uživali. Otroci se namreč s poživili v takšnih pijačah zastrupijo veliko prej kot odrasli.

Posebej nevarno je mešanje energijskih pijač z alkoholom, kar je sicer pogosta, a nevarna praksa mladih. Alkohol namreč deloma zabriše delovanje alkohola, navaja NIJZ. Posledično takšna mešanica lahko poleg zmanjšane razsodnosti in zastrupitve z alkoholom privede tudi do zastoja srca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja