Po smrti najstnika Hrvaška pripravlja predlog zakona za prepoved energijskih pijač za mladoletne osebe

freepik.com

Hrvaško je pretresla smrt 13-letnega dečka, ki je pred dobrim tednom umrl potem, ko je popil večjo količino energijske pijače. Tragično umrli najstnik je s prijatelji odšel v kino, nato pa se je s prijatelji družil blizu svojega doma ter se v nekem trenutku zgrudil. Njegova smrt še ni uradno potrjena, je pa zelo verjetno, da se je fantovo srce ustavilo potem, ko je popil večjo količino energijske pijače s kofeinom in taurinom.

Po tragediji želi Hrvaška prepovedati prodajo energijskih pijač mladoletnikom. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je tako že oblikoval skupino, ki naj bi pripravila predlog zakona za takšno prepoved. A kako škodljive so pravzaprav energijske pijače za otroke in mlade?

Energijske pijače pospešijo srčni utrip, ki lahko začne biti tudi neenakomerno. Še posebej nevarne so za posameznike z motnjami srčnega ritma ter ob večjih telesnih naporih, ko lahko pitje energijskih pijač povzroči aritmijo ali hujše zaplete delovanja srčne mišice, na svoji spletni strani piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Otroci se namreč s poživili v takšnih pijačah zastrupijo veliko prej kot odrasli.

Poleg tega lahko energijske pijače posebej ob prekomernem uživanju povzročijo tudi tresavico in znojenje, glavobole in migrene, poslabšanje duševnega zdravja (anksioznost, depresija, agresivnost) nespečnost, nervoza, vzburjenost, mišične krče, visok krvni pritisk, slabost in utrujenost – pa čeprav obljubljajo, da jo odpravljajo. Hkrati njihovo redno konzumiranje vodi v odvisnost. Če energijske pijače uživajo otroci, lahko utrpijo tudi poškodbe jeter. Prav tako tovrstne pijače vsebujejo tudi (pre)velike količine sladkorja.

Odrasel človek naj bi popil največ dve pločevinki energijskih pijač na dan, otroci, mladostniki ter nosečnice in doječe matere pa naj bi jih sploh ne uživali. Otroci se namreč s poživili v takšnih pijačah zastrupijo veliko prej kot odrasli.

Posebej nevarno je mešanje energijskih pijač z alkoholom, kar je sicer pogosta, a nevarna praksa mladih. Alkohol namreč deloma zabriše delovanje alkohola, navaja NIJZ. Posledično takšna mešanica lahko poleg zmanjšane razsodnosti in zastrupitve z alkoholom privede tudi do zastoja srca.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Pa dajmo vse prepovedat, od kontracepcijskih tablet, ki jih mame že najstnicam dajejo v OŠ, do alkohola, motorjev, avtomobilov, ki jih nekateri vozijo že pred polnoletnostjo, saj je veliko nesreč na cesti, dajmo prepovedat hitro prehrano, cigarete, dajmo prepovedat splet, ker tam je ogromno pedofilov, ki nadlegujejo otroke, mladino itd.
    A še nismo slišali tega, kar je prepovedano, je najslajše. Najbolj važen je zaupen odnos med starši in mladostniki/otroci, da se pogovarjamo, da skušamo živeti normalno življenje, s čim več igrivosti, varen odnos, kjer otrok ne bo čutil strahu in bo za vse svoje težave povedal staršem, kjer ga ne bodo obsojali, če bo nekaj probal, kar staršem ni všeč.
    Prepovedane stvari so vedno obstajale in vedno bodo. Zato je treba z otroki/najstniki delati predvsem preventivno.

  2. Se strinjam s sarkazmom BARBARA RAKUN. Lahko vse prepovemo. Na nek način bi bilo prav. Energijske pijače nimajo skoraj (ali pa povsem) nobene koristi ampak so izključno tveganje in neposredna škoda za telo. Osebni se zavzemam, da bi sprejeli davek na sladkor. Namreč trošarine na alkohol so bile uspešne, trošarine na cigarete tudi, prepoved drog pa ni dosegla namena. Sladkor je droga (!), tveganje, tihi ubijalec. Imam rad čokolado in sladice, ampak sovražim pa sladkor v pijačah. Celo v kavo si ga dam zelo malo. Skoraj nič.

    In se ponovno strinjam z nobene BARBARA RAKUN; moji otroci ne konzumirajo teh pijač in še česa ne. Ne kadijo in ne pretiravajo z alkoholom. Ne pretiravajo pomeni, da je konzumacija omejena na nekaj požirkov dobrega vina pri kosilu vsake toliko ali pa pri tavelikem kako pivo tu in tam. Še to imamo doma pretežno brezalkoholna piva ali pa piva z nižjo vsebnostjo. Pa nisem proti “alkoholu” v teh pijačah ampak predvsem proti kalorijam, ki jih zaradi alkohola pivo ima. Brezalkoholno jih ima polovico manj!

    Vendar pa so energijske pijače dejansko tako škodljive, da bi morale biti prepovedane. In so tudi bile! Kdo se še spomni, da je bil RedBull sprva prepovedan v Sloveniji? Da. Uvažali so ga ilegalno. Danes se pa oglašuje povsod. In je boljši med temi pijačami. Ostalo pa prekomerno kofeina, sladkorja, umetnih arom … če pa je noter še sorbitol, potem pa sploh slabo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja