Pevka Adele po podelitvi nagrad brit napadena, ker je izjavila, da je rada ženska

Vir: Shutterstock

Na dan, ko smo Slovenci praznovali kulturni praznik in hkrati proslavljali bronasto kolajno Glorie Kotnik, so v londonski areni O2 podeljevali britanske nagrade popularne glasbe brit 2022, ki jih je največ odnesla pevka Adele. Ta je namreč dobila kar tri od štirih najbolj prestižnih nagrad – nagrado za najboljšo izvajalko, za najboljši album in najboljšo pesem. Niso pa odmevale le nagrade, ampak tudi, da je pevka na prireditvi izjavila, da je rada ženska. Njen komentar po svoje ne bi bil nič posebnega, če ne bi ravno letošnje prireditve prvič imenovali za spolno nevtralno prireditev.

Prvič v zgodovini prireditev spolno nevtralna

Vse od leta 1977, odkar podeljujejo nagrade brit (okrajšava iz “britanski”), so določene nagrade podeljevali tudi glede na spol: »najboljši moški izvajalec«, »najboljša ženska izvajalka«, »najboljši internacionalni izvajalec«, »najboljša internacionalna izvajalka«. Toda lansko leto, ko je po podelitvi nagrad svoj glas dvignil pevec Sam Smith, ki se ne opredeljuje ne kot moški ne kot ženska, in izjavil, da se veseli časa, ko bodo podelitve nagrad lahko: “Odraz družbe, v kateri živimo,” so organizatorji prireditve naznanili, da bodo prvič po 45-ih letih opustili kategorije vezane na spol, saj so prejeli pritožbe, da izključujejo nebinarne izvajalce, ki bi se lahko potegovali za določene nagrade. Rešitev so videli v uveljavitvi spolno nevtralnih kategorij.

»Razumem, zakaj so spremenili ime te nagrade, a rada sem ženska.«

Ko je 33-letna pevka Adele stopila na osvetljeni oder O2 arene, da bi prejela nagrado za izvajalko leta – s katero je premagala Eda Sheerana – je trenutek izkoristila tudi kot priložnost, da izrazi ponos na svojo ženskost. Dejala je: “Razumem, zakaj so spremenili ime te nagrade, a res sem rada ženska, res sem rada umetnica.”

Adele je za te besede v areni požela bučen aplavz in odobravajoče vzklike, a na socialnih omrežjih so jo hitro označili za »TERF« – trans-izključujočo radikalno feministko.

»Adelino sporočilo je navdihujoče in potrebno ga je praznovati«

»Prosim, ne, ADELE ne more biti TERF,« se je glasil eden izmed prvih odzivov. Sledili so zapisi v stilu: »Kdo bi si mislil, da je Adele transfobna in da bo uporabila svojo platformo, da bi pozvala k uničenju trans skupnosti. Še posebej zmedene najstnike.” Drugi so se pritoževali, da so “izgubili veliko spoštovanja do Adele” in da ne bodo več “zapravili niti centa za njeno glasbo”.

Dekleta potrebujejo vzornice in Adele se je sinoči opogumila. Za to si zasluži aplavz, celo večji od občudovanja, ki ga je prejela za svojo glasbo.

Vendar se je po prvotnem ogorčenju začelo oglaševati vse več oboževalcev, ki so pevko branili, tudi znane britanske ženske – novinarke, umetnice, avtorice, učiteljice in tudi predstavniki trans skupnosti.

Feministka, novinarka in avtorica, Milli Hill, je bila ena izmed tistih, ki se je pridružila razpravi na Twitterju. Zapisala je: “Upamo, da bodo vsi, ki so dvomili, da smo v primežu škodljive ideologije, popolnoma odprli oči in videli, kako sporno je postalo, če ženska reče: ‘Rada sem ženska’.« Slavna umetnica Birdy Rose je dodala, da situacija kaže, da mora ženska le priznati svoj spol, da jo bodo imeli za »TERF«. Avtorica Jane Harris je o reakciji na družbenih omrežjih povedala: “2022. Leto, v katerem se je kult spola tako razširil, da, ko zmagovalka brita reče: ‘Resnično rada sem ženska in izvajalka,’ je kaznovana. Zdaj bo pod pritiskom, da se mora opravičiti. Razumete?”

Medijska svetovalka in avtorica Jane Symons ni vedela, ali naj ob teh komentarjih »joče ali kriči«: “Če bi pred desetletjem nekdo rekel, da bo ženska [kritizirana] zaradi tega, ker je rada ženska, bi se smejala ob tako smešnem predlogu. Zdaj se to dogaja.”

Politična aktivista, transspolna oseba in učiteljica Debbie Hayton je v reviji Spectator zapisala, da je bilo Adelino sporočilo ženskam in dekletom navdihujoče. “Tu je bila ženska, ki je prodala na desetine milijonov albumov, ki je svetu povedala, da je ponosna, da je ženska. To je nekaj, kar je treba praznovati, ne pa obsojati,” je zapisala in dodala: “Dekleta potrebujejo vzornice in Adele se je sinoči opogumila. Za to si zasluži aplavz, celo večji od občudovanja, ki ga je prejela za svojo glasbo.”

Čeprav se je razprava kasneje obrnila v smer spraševanja, zakaj so mediji iz tega naredili zgodbo, je treba razumeti, da je Adelina zgodba več kot muha enodnevnica, ki je polnila naslove. Kot se prepogosto zgodi, ko nekdo izjavi nekaj “politično nekorektnega”, mnogi sklonijo glave in se poskrijejo, se v Adelinem primeru to ni zgodilo, ampak so se oglasile ženske, ji dale podporo, priznanje in jo pohvalile za pogum, da je kljub “spolno-nevtralni” klimi, ki je prežemala podelitev nagrad brit, s ponosom povedala, kar je tisti trenutek čutila. Hkrati pa so bile te ženske tudi glas razuma, ki je v javnosti prevečkrat utišan.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Jaaa, rada sem ženska, in to bom ponavljala do konca svojega življenja. Ne bojmo se spregovoriti o sebi, o svojih čustvih, o svojem telesu. Nihče nam ne more tega odvzeti, razen če smo ovce in nas drugi vodijo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja