Pametni telefoni – zakaj počakati vsaj do 14. leta?

Foto: Shutterstock

Kdaj je primeren čas, da otroci dobijo pametni telefon? Vas ob tem skrbi, da ne bodo »konkurenčni«? Ne skrbite, otroci bodo vse prinesli notri v manj kot mesecu dni. Veliko večjo škodo naredite, če telefon kupite prehitro.

Otroci niso čustveno opremljeni, da bi lahko krmarili po zapletenih spletnih socialnih vodah.Kar precej je slišati o tem, kako so pametni telefoni škodljivi za otroke in kako slabo lahko ob prekomerni uporabi delujejo nanje. Celo nekatere velike osebnosti industrije, kot sta na primer Bill Gates in Steve Jobs, so svojim otrokom zavestno prepovedovali prekomerno uporabo telefonov.

Pametni telefoni spreminjajo otroštvo

Otroštvo se spreminja. Kaj je vaša prva misel, ko pomislite na besedo otroštvo? Morda plezanje po drevesih, igranje zunaj, druženje s prijatelji, branje knjig …? Zaradi pametnih telefonov je vsega tega veliko manj. Otroške aktivnosti današnjih odraslih danes nadomešča surfanje po internetu in preživljanje časa na družbenih omrežjih, kot so Snapchat, Instagram in Facebook. Nekateri otroci zaradi pametnih telefonov, ki so vedno pri roki in le njihovi, življenje v živo zamenjajo z ekrani in svoj dnevni čas po več ur posvetijo spletni zabavi.

Pametni telefoni jih delajo odvisne

Kar nekaj je že raziskav, ki opozarjajo, da ima vpliv pametnih telefonov podoben učinek kot alkohol ali droge. Zasvojijo. Nenehna stimulacija možganov povzroči rast hormona kortizola (enak hormon kot na primer pri igrah na srečo), ki dolgoročno pelje v odvisnost. Pametni telefoni so zato kot igralni avtomati, ki jih imajo otroci vedno v žepu in ki otroke »silijo«, da si jih želijo vedno bolj in vedno več. Za vsem stojijo velike industrije, ki si želijo, da njihovi uporabniki čim dlje čase preživijo na telefonih. Vsa družabna omrežja, vse igrice so opremljene tako, da hočejo otroka zadržati čim dlje. Če ima otrok telefon na voljo, je rezultat očiten. Posegel bo po njem vsakič, ko bo lahko.

Pametni telefoni povzročajo nespečnost

Odmerite čas uporabe. Mislite, da pameten telefon ne more vplivati na spanec vašega otroka? Potem se motite. Zaradi konstantnega gledanja v ekran in svetlobe, ki jo telefoni odbijajo, otroci slabše spijo. Nekateri med nočjo celo večkrat pregledujejo svoje profile in si s tem kvarijo rutino spanja. Pomanjkanje spanja pa vpliva tudi na njihovo zdravje.

Pametni telefoni zvišujejo tveganost za depresijo

Otroci niso čustveno opremljeni, da bi lahko v tako zgodnjih letih krmarili po zapletenih socialnih vodah. Prikazovanje nekoga drugega na družabnih medijih pogosto vodi k temu, da se primerjajo, in mislijo, da jim nekaj manjka ter da niso dovolj dobri v primerjavi s svojimi vrstniki. Raziskave kažejo, da dlje časa, ko nekdo uporablja družbene medije, večja je verjetnost, da postane depresiven.

Pametni telefoni posegajo v naše odnose

Želimo si imeti kvalitetne odnose. A zaradi naših različnosti je to mnogokrat težko. Še težje pa je, ko se v vse skupaj vmeša pametni telefon. Otrokovo pozornost bo skorajda nemogoče dobiti, nič več mu ne bo dovolj zanimivo in mnogokrat bo, ob priložnosti druženja, namesto v vaše oči, gledal v ekran. “Priklopljeni” otroci tudi vedno manj občutijo, da se želijo družiti v živo, saj jim virtualni svet omogoča preprostejše druženje.

Knjiga, ki vam bo pomagala na novo ovrednotiti in zastaviti vaš odnos do pametnih naprav je Digitalni minimalizem.

Pametni telefoni omogočajo, da do vašega otroka dostopajo spletni izsiljevalci

Virtualni svet omogoča preprostejše, a popačeno druženje.Izkoriščanje in nasilje ni več omejeno na srečanja v živo. Preko spletnih omrežij imajo nasilneži veliko lažji in elegantnejši dostop do vaših otrok. Pa še vidite jih ne. Kako prikladno. Nasilneži iščejo svoje žrtve preko spletnih omrežij in ko žrtev prepozna grožnjo, je pogosto prepozno, da bi se umaknila. Približno 43 odstotkov otrok doživlja neko obliko spletnega nasilja, medtem ko jih le 10 odstotkov to informacijo zaupa staršem.

Kako na pametne telefone gledajo njihovi snovalci?

Nekateri največji akterji na področju industrije s pametnimi telefoni, kot sta Steve Jobs in Bill Gates, so svojim otrokom prepovedovali uporabo pametnih telefonov. Medtem ko so njihovi otroci lahko telefon uporabljali za pošiljanje sporočil in klicanje, ga niso smeli imeti v lasti vsaj do 14. leta. Če giganti tehnologije s pametnimi telefoni s svojimi otroki ravnajo previdno, bi morda razmislili o tem, da bi jih bilo pametno posnemati.

Kaj storiti?

Ob vseh teh nevarnostih, ki pretijo na naše otroke, se je vredno in potrebno vprašati, kdaj in v kolikšni meri otroku dovoliti uporabo (pametnih) telefonov. Prevelika uporaba otroku vsekakor škoduje. Več škode naredimo, če otroku prehitro pustimo uporabljati telefon, kot da uporabo malo dlje časa omejujemo.

Pametno je, da otroku skrbno izmerite čas uporabe ter spremljate, kaj dela. Tako bo imel priložnost in uvid v socialne medije, a hkrati zdrav pogled življenje »v živo«, ki se odvija pred njim.

 

Povzeto po: https://www.waituntil8th.org/why-wait

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Eva hvala! Seveda so podobni…
  Eva hvala! Seveda so podobni učinki tudi pri nas starejših in na mestu je vprašanje kakšen zgled smo očetje in mame.

  Dodal bi delček intervjuja z direktrojem A1 Dejanom Turkom objavljenim letošnjega januarja v Financah:

  “Ko pravim, da ni dobro, če damo otroku pametni telefon pred desetim letom, vem, da bi podjetje morda imelo več prihodkov, če bi ga prodajali že mlajšim otrokom. Toda kot starš in direktor družbe sem toliko odgovoren, da priporočam, naj se ne dela tako. Otrok naj ima do desetega leta žogo in druge igrače, šele nato ga uvedimo v svet teh aparatov – in to storimo odgovorno. V naši družini imamo »digitalni sabat«. V soboto zjutraj vsi odložimo svoje telefone v posebno škatlo in jih iz nje vzamemo v nedeljo zvečer.”

  vri: https://manager.finance.si/8943570/%28intervju%29-Dejan-Turk-sef-A1-in-Vip-mobile-Slovenski-nacin-vodenja-se-v-Srbiji-ni-obnesel

 2. Sam sem 20 let starejši od…
  Sam sem 20 let starejši od priporočene starosti za pametne telefone pa tudi na sebi opažam nekatere ne ravno ljube efekte. Rekel bi, da je analogno branje knjig in časopisov v 10 letih padlo za vsaj 25% ali več. Bila so obdobja v zgodnjih dvajsetih ko sem prebral preko 20 knjig letno, zdaj jih je več kot pol manj. Online branje pa ni isto kot analogno branje, je veliko manj zbrano in plitvo, kar so tudi s testi in celo nevrološkimi raziskavami dokazali že pred časom.

  Zdaj pa dobivamo prvo generacijo, pravzaprav kar planetarno civilizacijo, ki sploh ne bere več v “klasičnem” smislu in je konstantno, včasih usodno zmotena in nepozorna zaradi “pametnih” naprav. Včeraj sem gledal 4 in pol leta staro nečakinjo, ki so ji po mojem nespametni starši kupili otroško tablico z video igrami. Ko jo je uporabljala se za mlajšo sestrico, ki je nekaj mesecev star dojenček, sploh ni zmenila, čeprav sem ji parkrat predlagal naj se igrata. Šele, ko je tablico odložila je spet postala pozorna na preostali fizični svet. A, če bo tablico konstantno uporabljala bo njen interes za fizičen svet zagotovo konstantno plitev, pravzaprav nerazvit, kar je grozno, celo nevarno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja