Otroci so na prostem manj kot zaporniki

Foto: Shutterstock

Medtem ko sta zapornikom v najbolj varovanih zaporih v ZDA zagotovljeni vsaj 2 uri prostega časa zunaj na dan, trendi kažejo na velik padec časa, ki ga otroci preživijo zunaj.

Čas, ki ga otroci preživijo zunaj, se je prepolovil v eni genraciji

V eni generaciji – samo tridesetih letih – ti na prostem preživijo pol manj časa kot so ga njihovi starši. Medtem ko so starši zunaj preživeli okrog osem ur na teden, njihovi otroci zunaj preživijo le okrog štiri ure na teden.

Pomanjkanje preživljanja časa na prostem ustvarja otroke, ki so telesno in duševno bolni. Hkrati se je stopnja debelosti med otroci potrojila, uporaba Ritalina za obravnavo ADHD (hiperaktivnost) se je povečala za 30-krat. Ni naključje, da je Rich Louv, avtor knjige Zadnji otrok v gozdovih, težavo opisal kot “motnja pomanjkanja narave”. Polovica otrok iz razvitih držav zunaj preživi manj kot eno uro na dan, 30% pa manj kot 15 minut na dan.

Rezultati ene izmed raziskav, ki je pokazala, kako malo so otroci zunaj, je navdahnila marketinško akcijo  Dirt is Good – Free the Children oz. Umazanija je dobra – Svoboda otrokom.

Šokirani tudi zaporniki

V sklopu kampanje so zapornike v visoko varovanem zaporu v Indiani spraševali o tem, kaj jim pomeni prosti čas zunaj. Eden je dejal, da je to verjetno najbolj pomemben del njegovega dneva, drugi, da »vse svoje težave in frustracije pusti tam zunaj«: tretji je dejal, da mu to pomaga ohranjati glavo na pravem mesti in telo močno.

Ko so jih vprašali, kako bi se počutili, če bi se njihov čas na dvorišču skrajšal na eno uro dnevno, je eden izmed njih dejal, da bi bili zaradi tega bolj jezni. Enemu se je to zdelo mučenje, varnostnik pa je dejal, da bi bilo to »potencialno katastrofalno. Zaporniki so bili šokirani, ko so jim povedali, da otroci na prostem preživijo manj kot eno uro na dan.

Druga, britanska študija je pokazala, da eden od devetih otrok vsaj v zadnjih 12 mesecih ni vstopil v park, gozd, na plažo ali v drugo  naravno okolje“.

 

Generacija, ki je nesocialna, neiniciativna in brez domišljije

Huffington Post je že pred leti poročal, da otroci, ki danes na prostem preživijo le polovico časa, kot so ga zunaj preživeli njihovi starši, predstavljajo »nesocialno, neiniciativno in generacijo brez domišljije«

Le polovica sodobnih otrok je kdaj zgradila peščeni grad, se udeležila piknika na prostem, zunaj njihovega dvorišča, več kot tretjina pa se v blatu ni nikoli igrala. Približno polovica otrok, če se lahko odloča, namesto časa zunaj z vrstniki, raje izbere čas, kjer sami igrajo računalniške igre. Poleg tega pomanjkanje časa na prostem ustvarja otroke, ki so telesno in duševno bolni.

Naženite otroke ven!

Ko so otroci ob preživljanju časa na prostem fizično aktivni, je manj verjetno, da bodo postali debeli. Ko so na soncu, pridobivanjo vitamin D, ki pomaga pri številnih zdravstvenih težavah. Različne študije kažejo, da čas, preživet zunaj, znižuje možnost obolenja za srčnimi boleznimi, osteoporozo, multiplo sklerozo in nekaterimi oblikami raka. Otroci z ADHD se bolje osredotočajo, ko preživijo čas na prostem. Čas v naravi pa nasploh vodi k pozitivnemu razpoloženju ter manj stresa in tesnobe.

Naženite torej svoje otroke ven! Naj se igrajo, naj se umažejo, naj plezajo, skačejo in ustvarjajo. Naj se skregajo in pobotajo, naj bodo otroci!

Pa tudi vam ne bo škodilo, če se jim pridružite 😉


Če vas za otroke skrbi, potem se spomnite, da je vaše starše skrbelo mnogo manj. Če pa vas skrbi, da bi se prehladili ali umazali, pa jim v naši trgovinici lahko prikrbite softshell hlače nove genracije, v katerih jih ne bo ustavil ne veter, ne rahel dež ali mraz.

Vir: returntonow.net

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja