Ostati mama, ko te otroci ne potrebujejo več

biti_mama

Kaj pomeni biti mama? V najbolj prvobitnem pomenu besede to pomeni žensko, ki otroka rodi in zanj skrbi na vse možne načine. Na svetu pa ni malo mam, ki otroka niso nikoli rodile, vendar zanj, zanje skrbijo povsem enako ljubeče. Sama jih poznam kar nekaj in v ničemer se ne razlikujejo od drugih. Materinstvo torej ni (samo) stvar rojstva.

Še več, obstajajo mame, ki sploh niso niti rodile, niti nikoli niso skrbele za otroke. Pa so vseeno mame. Biti mama pač ni omejeno samo s skrbjo za potomce. 

Smem ostajati mama, čeprav me otroci ne potrebujejo več?

Najini otroci se eden za drugim izmotavajo izpod najinih peruti. Življenje si počasi vedno bolj krojijo sami, sami sprejemajo svoje odločitve; tudi težke so med njimi. Včasih še vprašajo za svet, vedno večkrat pa se odločijo le za obvestilo o svojih namerah in dejanjih. Tu in tam še to ne. In v kaj se jaz, mama, spreminjam v tem novem stanju? Sem še mama? Postajam kaj drugega? Smem ostati še nadalje mama? 

Zmeda občutka materinstva

Preprosto je bilo biti mama, dokler so me otroci tesno potrebovali in sem sama čutila potrebo po zadovoljevanju te njihove potrebe. Se pa, ko mladostniki enkrat prestopijo določeno mejo k odraslosti, ta potreba zelo zrahlja. Znašla sem se v nekih povsem novih in doslej neznanih okoliščinah. Ni mi dolgčas. Z možem sva v skoraj treh skupnih desetletjih uspela ohraniti in iskro in veselje do medsebojne bližine. Imava si veliko povedati, veliko podeliti. Še vedno sva si zanimiva. Vseeno pa nastopa neka nova praznina. Včasih se počutim, kot da nimam ničesar pametnega več za početi, drugič vriskam ob tem, da mi ni treba več nič početi. Skratka mešani občutki. 

Preporod mame

In kako ostajati mama, če nimaš doma nikogar, ki bi te kot mamo nujno potreboval? Je treba biti mama le doma? Niti slučajno. Mama lahko gre v svet in tam igra svojo materinsko vlogo. Lahko je mama komurkoli s svojo nežno telesno prisotnostjo. Lahko je mama mnogim s svojo toplo besedo, v živo in Včasih se počutim, kot da nimam ničesar pametnega več za početi, drugič vriskam ob tem, da mi ni treba več nič početi.po telefonu. Lahko je mama neznancem, ki jih sreča in jim podari nekaj svoje topline in prijaznosti. Lahko ustvarja svet okoli sebe, da je lepši, prijaznejši in bolj urejen. Lahko nosi svoje in drugih ideje in jih ob času rodi. Lahko ideje samo pomaga negovati. Kot bi dojila, lahko ponudi prsi svoje modrosti in izkušenj. Lahko je trdna in nežna hkrati. Nekdo, na katerega lahko računaš, veš, da se bo vate sposoben vživeti, hkrati pa bo tisti, ki bo rane pred pihanjem odprl in jih razkužil. 

Počasi se mi svita, kaj bi lahko pomenilo biti mama tudi vsem drugim. Morda pa bo, ko moji rodni otroci povsem odidejo, še kaj nastalo iz mene? Kaj povsem novega. 

Vedno večkrat v duhu strmim v Marijo in si želim, da bi znala hoditi po njenih stopinjah. Po poti predanosti, molčanja, premišljevanja in dejavne ljubezni.