Onesnažen zrak povzroča nižjo porodno težo

Thumbnail

Zadnja ameriška raziskava kaže na to, da je izpostavljenost nosečnice onesnaženemu zraku lahko razlog za nižjo porodno težo novorojenčka.

Raziskava, ki je zajela 3 milijone nosečnic in rojstev v kar 9 državah, je tako upravičeno ena največjih tovrstnih raziskav do sedaj. Izpostavljenost onesnaženju so ocenjevali glede na količino izpušnih plinov, odplak tovarn, elektrarn ter količino prahu.

Po rezultatih raziskave naj bi se za vsak 10-mikrogramski dvig onesnaženih delcev v kubičnem metru zraka, porodna teža novorojenčka zmanjšala za 8,9 gramov. O nižji porodni teži govorimo, ko otrok tehta manj kot 2,5 kg. Ti otroci so tudi pozneje nagnjeni k pogostejšim zdravstvenim težavam.

Večina nosečnic je bila izpostavljena stopnji onesnaženosti, ki je znašala približno 10 do 70 mikrogramov na kubični meter zraka. »To je stopnja onesnaženosti, ki velja za večino krajev po svetu,« je povedal Tracey Woodruff, vodja raziskave z Univerze v Kaliforniji, ter dodal: »Ta študija nam potrjuje dosedanje domneve, da je onesnaženost zraka povezana z nižjo porodno težo otrok.«

Kljub temu še vedno ostaja odprto vprašanje o tem, koliko je na nizko porodno težo vplival socioekonomski status matere ter njeno morebitno kajenje, kar nista zanemarljiva faktorja.

Onesnažen zrak zmanjša dostop hranljivih snovi

Kljub še neraziskanemu področju so znanstveniki mnenja, da onesnažen zrak najverjetneje vpliva na otrokovo »pripetost« k posteljici, ki predstavlja povezavo med otrokom in maternično steno. Prav preko posteljice pa do otroka prehajajo pomembne hranljive snovi. Onesnaženje prizadene tudi materino telo, ki postane dovzetnejše za razna druga obolenja.

Agencija za zaščito okolja zato vsem nosečnicam odsvetujejo pogostno sprehajanje ali intenzivno telovadbo na območjih in v časih, ko je onesnaženje še posebej visoko. Svetujejo pa veliko sprehodov v naravo ali območja, kjer je zrak čist in svež.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja