Ognjeni duh svetega Ignacija Loyolskega

vir: freepik.com

Rodil se je konec 15. stoletja v številni družini španskega podeželskega plemiča kot zadnji otrok. Svoje ime je med študijem spremenil v Ignatius de Loyola, čeprav sta ga oče in mama pri krstu poimenovala Inigo, kar pomeni ogenj. In tega ognja je bil Ignacij od vsega začetka poln.

Oče je v njem videl duhovnika, Iniga pa je privlačilo pustolovsko in viteško življenje. Pri podkralju v Nevarri se je izkazal kot zvest in neustrašen bojevnik in kazalo je, da bo njegova pot peljala skozi bleščečo vojaško kariero. Toda Bog je imel z njim drugačne načrte.

Topovska krogla

Pri obrambi trdnjave Pamplona ga je pod kolenom zadela topovska krogla in mu zdrobila kost. To je bil povod za korenito spremembo življenja. Okreval je precej dolgo, čas pa si je želel krajšati z branjem viteških romanov. Namesto njih so mu prinesli Življenje svetnikov. Takrat se je prvič zares srečal z življenji vitezov, ki so se borili za Nebeškega Kralja. In viteški ognjeni duh Ignacija je znova vzplamtel. Ko si je opomogel, je sklenil poromati v Sveto deželo. Zaradi zapletov na poti pa se je ustavil v kraju Monserrat, kjer je najprej opravil življenjsko spoved, Mariji izročil svoj meč, se zavzeto lotil preučevanja katekizma, ob tem pa vdano pomagal v bolnišnici.

Dozorevanje duhovnih spoznanj

V njegovih razmišljanjih so dozorevala spoznanja, ki jih je sproti zapisoval in končno zbral v izjemno knjižico duhovnih vaj, povsem sodobno in uporabno še danes. Kasneje je zbral somišljenike in ustanovil Družbo Jezusovo oziroma jezuite. Red je deloval izrazito apostolsko in je tedanjemu papežu močno pomagal pri prenovi Cerkve, ki je bila zaradi protestantskega odpada močno prizadeta. Ignacij je postal prvi general, kot se pri jezuitih »po vojaško« imenuje predstojnik.

Duhovne vaje

A vrnimo se k njegovim Duhovnim vajam. Ignacij je imel še pred razvojem psihologije izreden vpogled v človekovo duševnost in ta dar je uporabil, ko je podajal natančne in splošne nasvete za skoraj katerekoli življenjske okoliščine posameznika. Kot vojak je verjel v red in doumel je, da je to prava pot tudi na področju duhovnosti. Drži red in red bo držal tebe.

Kot vojak je verjel v red in doumel je, da je to prava pot tudi na področju duhovnosti.

Duhovne vaje je razporedil v štiri tedne zavzetega dela s svojo dušo. »Kakor so namreč sprehajanje, hoja in tek telesne vaje, tako so duhovne vaje priprava in naravnavanje duše, da se reši vseh neurejenih nagnjenj in šele potem išče in najde božjo voljo v tem, da uredi svoje življenje, da ji bo v zveličanje.«

Ignacij je dodelal program spraševanja vesti, meditacije, kontemplacije, molitve in pouka o grehu, o Kristusovem kraljestvu, Njegovem trpljenju in vstajenju. Verjel in izkusil je, da vse te vaje vplivajo na voljo, preko nje pa na spoznavanje samega sebe in predanost Jezusu.

Ignacijanske duhovne vaje nas naučijo razločevati duhove, ki jih slišimo v srcu. Za to je potreben prostor in čas brez motenj, da lahko poslušamo in opazujemo vzgibe, ki se nam ob tem porajajo. Vsaj v času duhovnih vaj je zaželen tudi reden osebni pogovor z duhovnim svetovalcem.

Odkrijmo ogenj, ki gori v naši duši

Čeprav lahko duhovne vaje opravimo kadarkoli v letu, pa je seveda poletje čas, ko imamo na voljo več prostih dni, da se posvetimo tudi svoji duši. Kako torej gori ogenj naše notranjosti?Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja