O strpnosti, ki to žal ni

Thumbnail

Ob letošnji Paradi ponosa se mi je znova porodil razmislek o strpnosti. In to ob plakatu, ki prikazuje Jezusa z iztegnjenim sredincem. Ne zdi se mi higienično, da bi fotografijo plakata objavljali na iskreni.net: lahko pa si jo ogledate v galeriji na spletni strani nacionalne televizije: http://www.rtvslo.si/slovenija/foto-raje-epruveta-kot-cukjati-za-oceta/259072.

 

Bolj kot sam plakat me je šokiral MOLK. Molk v slovenski družbi, ki se sicer tako rada deklarira kot občutljiva za strpnost in se goreče odzove na vsak primer sovražnega govora. Ob tem plakatu pa se je zgodil MOLK. Niso se oglasili mediji. Niso se oglasili varuhi človekovih pravic. Niso se oglasili organizatorji dogodka, kjer se je plakat pojavil. Niso se oglasili politiki. Niso se oglasili strokovnjaki s filofaksa in fdvja.

Očitno smo kot družba občutljivi samo na eno vrsto nestrpnosti. Si predstavljate, da bi v primeru plakata izražena nestrpnost zamenjala naslovnika? Da bi predsednico Nove Slovenije zamenjala predsednica LDS, voditelja »Civilne inicative za družino in pravice otrok« za družine voditelj kampanje »Za vse družine«, predstavnika RKC pa recimo predstavnik Združenja ateistov Slovenije? In bi jim jasna in preprosta vizualna komunikacija sporočala »jebi se«? Odgovorite si sami.

Ko se je nekaj dni pred Parado ponosa na nogometni tekmi »zgodil« plakat z napisom »Za družino, stop gay paradi«, se je nemudoma oglasilo 8 združenj, s prvopodpisanim Društvom Parada ponosa. Izrazili so nasprotovanje »vsebinam, ki javno spodbujajo sovraštvo, nasilje in nestrpnost.« Ob tem so še zapisali, da »svoboda govora ni absolutna pravica«.

Zato vse omenjene organizacije prosim, da se oglasijo še tokrat in se izrečejo o plakatu z Jezusovim iztegnjenim sredincem. Samo to jim bo dalo legitimnost, da se lahko podpišejo pod stavek, ki so ga zapisali kot eno od sporočil Parade ponosa: »Nestrpnost, sovraštvo in sovražni govor pa so prepogosto zaviti v celofan svobode govora.«

O vseh vprašanjih, ki se dotikajo problema homoseksualnosti, je zahtevno pisati. Sam se poklicno ukvarjam s pripravo na zakon, programi, kjer ozaveščamo pratemelje moške in ženske identitete, seminarji za zakonce … in se še kako dobro zavedam, kako občutljive so zadeve, ki posegajo v najglobljo intimo posameznika.

Zato potrebujemo prostor, kjer bo možen resnično in ne samo navidezno strpen dialog. Mnogi imamo drugačen pogled na človeka, njegovo spolno identiteto ter njegovo poklicanost v zakon in družino, kot tisti, ki si prizadevajo za homoseksualne poroke in posvojitve otroke. Če nam ni priznana pravica, da svoj pogled izražamo, utemeljujemo in si zanj v družbi tudi prizadevamo, tak prostor dialoga ni mogoč.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

 1. Ko se videla ta plakat, sem bila tako šokirana, da sem mislila, da mi bo razneslo glavo. Kakšna skrajna žaljitev!!! A nihče se ni oglasil, nihče ni rekel, da to ni ok, nihče njihovih dejanj ni obsodil. Saj so homiči vendar najbolj strpni in vse kar oni naredijo in prav in sveto. Bruh bruh bruh…

  Mi je pa mož rekel eno krasno stvar: hudičevo orožje je laž, zasmehovanje, grožnje, sramotenje. In da je bilo tako na tej paradi je v bistvu ok, saj hudič brca z vsemi štirimi, cepeta z zadnjimi močmi, je “glasen” in tako nori, ker ve, da mu ne gre preveč dobro. Preveč nas razmišlja s svojo glavo, ne sledimo kot ovce medijem in vladi in to ga spravlja ob živce. Haha!! Zmaga je naša!!!!!!!!

  In stvar je taka: eno drevo, ki pade, naredi več hrupa kot cel gozd, ki stoji.

 2. Bravo, Štefan!
  Tudi sama sem razmišljala o tem nenavadnem molku. Tudi med komentarji se ni noben, kar sem jih prebrala, nanašal na omenjeni plakat.

  In ko sem gledala članek, se mi je po glavi podila ena misel – čigavo obnašanje je pravzaprav zavito v celofan svobode govora?

 3. Jaz sem pisala varuhu človekovih pravic. Če želi še kdo sporočiti svoje mnenje, lahko piše na: [email protected]

  Moje pismo:
  V začetku junija je bila že tradicionalna Parada ponosa. V teh dneh sem brala članek o le-tej na MMC. Presenečena sem bila predvsem nad slikovnim gradivom, ki je med drugim prikazovalo tudi plakate, ki so jih homoseksaulci na Paradi imeli s seboj. Nekateri izmed njih so bili zelo žaljivi. Zgrozila sem se, ko se videla sliko Kristusa, ki kaže sredinca, saj je ta podoba močno užalila moja verska čustva. Tudi plakat z naslovom “Raje epruveta kot Cukjati za očeta” je skrajno žaljiva. Ne razumem, zakaj so homoseksualci tako nestrpni in žaljivi, ko pa jih heteroseksualci nikakor tako ne žalimo in blatimo, a nas vedno zmerjajo z nestpneži in homofobi. Ne razumem, zakaj si oni lahko “dovolijo” takšne žaljitve. Članek na MMC je imel podnaslov “Širjenje sovraštva se prepogosto skrije za svobodo govora”. Ravno njihovi plakati so sovražni, se vam ne zdi? S svojo pravico govora so na Paradi ponosa širili in podpihovali sovraštvo in nestrpnost.
  Kljub skrajni žaljivosti pa nikjer niso bili ti plakati javno obsojeni, nihče ni rekel, da je to narobe, ne župan Jankovič, ki je bil na sami paradi, ne mediji.
  S prijatelji sem govorila o teh plakatih in ugotovila, da nisem edina takega mnenja. Mnogi mi zatrjujejo, da so tudi oni zgroženi nad širjenjem sovraštva in nestrpnosti, ki so ga homoseksualci izvajali nad drugače mislečimi.
  Prosim, da zahtevate javno opravičilo homoseksualnih skrajnežev žrtvam, ki so omenjene na plakatih: g. Cukjatiju, g. Primcu, ge. Novakovi in g. Strehovcu.

 4. Če bi slišali kaj je g.Cukjati govoril na zasedanju dz, bi vam bilo gotovo jasno, zakaj taki odziv.

  Med drugim je celo predlagal obvezno registracijo neporočenih parov oz. če bi se jima rodil otrok, bi bila avtomatično registrirana, kar bi pomenilo uvedbo priznane poligamije. A je to normalno!

  V resnici molka v slovenski družbi ni. In precej glasen je hrup, ki doni iz cervenih zvonov in “zvonov”.

  Jaz sem tudi ogorčen, ker se cerkev ne zavema za enkost ljudi, ampak jih zavrača.

  No, Da vidimo v kolikšnem času bo post izbrisan, ki ni žaljiv in ne nestrpen samo odmeva resnico in realnost.

  Pa bodite enkrat samokritični!

  1. re:

   [quote=Miha]Če bi slišali kaj je g.Cukjati govoril na zasedanju dz, bi vam bilo gotovo jasno, zakaj taki odziv.

   Med drugim je celo predlagal obvezno registracijo neporočenih parov oz. če bi se jima rodil otrok, bi bila avtomatično registrirana, kar bi pomenilo uvedbo priznane poligamije. A je to normalno! [/quote]

   V 10. členu Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev piše:
   [i]Domneva se, da med dvema osebama, ki nista sklenili zakonske zveze, obstaja zunajzakonska skupnost, ne glede na njen čas trajanja, če se jima je rodil skupni otrok ali sta posvojili otroka in ne gre za enostarševsko družino, in ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska skupnost neveljavna. [/i]
   Ta zakon je sprejela sedanja vlada 23. julija 2010. Dejansko bo po tem zakonu vsaka skupnost, kjer se rodi otrok, na nek način \”registrirana\”, tako da ne bo več lažnih samohranilk.
   Je to Cukjatijevo maslo? Ali maslo nekoga drugega?

   [quote]Jaz sem tudi ogorčen, ker se cerkev ne zavema za enkost ljudi, ampak jih zavrača. [/quote]
   Ja hvala Bogu, da se ne zavzema za enakost ljudi, saj nismo enaki. Saj smo vendar moški in ženske: nikakor ne enaki, a vendar enakopravni.
   Vi bi pa radi na silo spreminjali še naravne zakonitosti, ampak to pač ne gre. Narava se ne moti!

 5. (NE)strpnost

  Žal so tisti, ki se najbolj samorazglašajo za strpneže, najbolj nestrpni. To se je pokazalo tudi tokrat. Tudi mi smo poslali varuhinji človekovih pravic protest. Zadeve so šle čez rob – do sedaj se še nikoli nismo javno oglasili, ampak zdaj pa homoseksualci (koliko jih je bilo na letošnji paradi?) že tako presegajo vse meje dobrega okusa, da so nas spodbudili in se bomo kar angažirali. vsaj eno dobro delo od njih, ne? 😉

  Nihče nima pravice žaliti mojega Boga. Tudi jaz jih pustim na miru, pa naj še oni sprejemajo mojo (našo) drugačnost. Samo to si želim(o).

  Vse dobro!

 6. Bi dodal še to, da poleg tega plakata, ki je omenjen, mene zmotijo še vsaj dve stvari, ki sem jih opazil v galeriji slik na RTVSLO.
  1. plakat na 16. sliki, ki nedvoumno spet leti na Cerkev
  2. vsaj tri fotografije v galeriji so, kjer so slikani mavrični baloni in v ozadju zvonik cerkve na Taboru, ter baloni in plakat “Be gay is ok” in zvonik ljubljanske stolnice. Če bi bila samo ena taka fotografija, bi še rekel, da ni bila namerna, ampak takole se mi zdi pa prav očitno namerno.

 7. mavricni otroci

  Sem bila samo jaz osupla? Pod fotografijo v Dnevniku je pisalo mavricni otroci. Pa kaksni mavricni otroci??? [b]TO SO OTROCI MOSKEGA IN ZENSKE!!!! [/b]ki jim hocejo egoisticni starsi na silo vsiliti da so njuni starsi 2ista spola. Zblojeno do konca! [b]Ce to ni zloraba dragi moji pa ne vem kaj je!! Manipulacija otroskega uma![/b] Pa kdo jim to dovoli?
  Spolna usmeritev, raznorazni fetisi vse to je menda dopustno dokler ustreza obema ampak lepo vas prosim ali je kdo vprasal te otroke ce zelijo ziveti v izkrivljeni percepciji? Pri otrocih res ni vec sale. To se dotakne vseh nas. To so mala nedolzna bitja in ce jim nekdo izkrivlja realnost-da se otrok lahko spocne kakor koli kot preko moskega in zenske-potem dragi moji je to zloraba. Sej to vendar niso [i]pets[/i] ki bi si jih omislili za popestritev in zabavo. Pa kdo jim to dovoli?????????

 8. Ogorčen sem nad odzivom.

  zakaj pa se ne odzovete na nesprejemanje žensk v duhovniški stan, če smo vsi enakopravni?

  1. Ogorčen odziv

   Nikoli ne bom (več) tiho, če me bo kdo žalil, spoštovani g. Miha. In sam se trudim, da ne bi nikogar žalil. Pričakujem visoke standarde.

 9. Miha, lahko bolje razložiš povezavo med tem dvojim? Ker jaz je ne vidim. Mi govorimo o otrocih, ki nimajo pri vsem skupaj nobene besede, ampak so tretirani kot pravica vsakega, ki ima pet minut časa.

 10. Za konec pa lahko rečem samo to.

  Še je čas, da začnete razmišljati s svojo glavo, ker resnica je, da delate več škode naši lepi Sloveniji kot pa koristi.

  1. Miha, ravno to, da vsak razmišlja samo s svojo glavo in potem tudi misli samo na svojo glavo, nas je pripeljalo do tega, kar se dogaja. Ampak človek ni sam na svetu in zato je potrebno upoštevati in gledati tudi na druge, ne samo nase, na svoje potrebe in korist.
   Sicer pa me zanima, kaj bi bilo s Slovenijo, če nebi bilo Cerkve… Pohrustali bi nas lakomni sosedje – že zdavnaj.

 11. Ko zmanjka argumentov, se pa začenjajo žalitve in obtožbe, a ne Miha :X

  Na srečo so še ljudje, ki vidijo kaj dlje od svojih sebičnih želja in mislijo tudi na pravice tistih najbolj nemočnih (otrok).

 12. Miha, meni se pa zdi, da si ti “nastavljen” od naše vlade, da tukaj pišeš. Nihče, ki nima sprane glave ali pa mu niso mastno podplačali, ne bi pri zdravi pameti pisal takšnih neumnosti.

 13. Oh prosim no, najprej malo sebe poglejte in svoje nestrpne komentarje potem pa se pritožujte nad slikami. In seveda ko vsi glasno razglašate kakšni so homoseksualci itd itd itd in pljuvate po njih ste pa hkrati vsi ogorčeni ko homoseksualci storijo isto in pljuvajo po cerkvi, ja pa saj niti ni tako nenavadno kajne? 😉

  in glede enakopravnosti… če smo pa res vsi enakopravni, imamo potem enake pravice, torej lahko vsi posvojimo otroka, tako homoseksualni pari kot heteroseksualni, je tako? 😉 in seveda, ko je potrebno dati repliko na komentar o enakopravnosti žensk v cerkvah ste pa vsi tiho 😉

  in mimogrede, nismo vsi ljudje ovce in pustimo da cerkev raznmišlja namesto nas, ampak razmišljamo s svojo glavo in gledamo s svojimi očmi, tako tudi vidimo kakšne krivice se dogajajo drugim ljudjem. Precej žalostno, ko pa naj bi živeli v neki napredni družbi, obnašate se pa kot da še na grmadah sežigamo čarovnice – mimogrede še ena zmota cerkve, poleg ploščate zemlje in podobnih bedarij 😉 ampak ko pa ima cerkev vedno prav no 😉

 14. Žaba, če si si kdaj želela bit duhovnica, razumem tvojo bolečino ob tej zapostavljenosti.
  ampak ker vem, da nimaš take potrebe in da te ta “manjvrednost” žensk v Cerkvi (mimogrede, Cerkev kot inštitucija se piše z veliko) nič ne prizadeva, se mi zdi pa smešno, da si tako želiš našega odgovora na to “problematiko”. ampak naj ti povem, da se sama kot ženska v Cerkvi počutim izredno sprejeto in niti najmanj zapostavljeno! Tako da težko govorim o neenakopravnosti žensk. Kje pa jo ti občutiš?

  Glede našega bojda nestrpnega odnosa do homoseksualcev bi te pa prosila za en primer, ki bo na istem nivoju, kot je omenjena slika z Jezusom. Jaz nimam proti njim popolnoma nič, dokler ne omejujejo mojega načina življenja, lahko živijo, kakor jim paše. Otroci pa pač niso štruca kruha, ki jo greš v trgovino iskat, ko si malo lačen. Sicer pa je na forumu tudi Fant86 (če se ne motim), ki je o tem napisal precej zanimivih postov – mogoče bi lahko malo prebrala in dobila kakšno informacijo še iz prve (homoseksualne) roke.

  PS: upam, da se zavedaš, da iz stavka “nismo vsi ljudje ovce in pustimo, da Cerkev razmišlja namesto nas” veje precej ponižujoč ton, ki marsikaj pove tudi o tvojem sprejemanju drugih.

 15. Ženske v cerkvi smo enakopravne. Zakaj naj bi enakopravnost pomenila, da moramo biti duhovnice? Mislim, da tvojega komentarja o neenakopravnosti žensk v cerkvi ni nihče komentiral, ker je tako trapast. To ven vlečete samo neverni, ki itak vedno iščete ene napake v cerkvi in se vtikate v stvari, ki se vas itak ne tičejo. A hočeš biti ti duhovnica? Če ne, bodi tiho. Katoliki s tem sploh nimamo problema. Ne vem zakaj si ga ustvarjate drugi. Če nam tako paše, potem je že tako ok.

  In važno, da vedno ven potegnete čarovnice, ki so bile 500 let nazaj (živiš za časom???) in ploščato zemljo. Ma daj, pridi v 21. stoletje. Koliko napak so delali drugi, koliko morije, vojn, zla, nasilja, izkoriščanja, pa se v to nihče ne vtika? A je cerkev rekla, da so bile čarovnice (sežiganje namreč) ok? Če nisi na tekočem, naj ti povem, da se je že leta nazaj JPII javno opravičil za to zmoto.

  Resno, ne teži s temi parolami, ker res zveniš kot da nimaš svoje pameti ampak govoriš traparije, ki so ti jih v glavo vlili mediji.

 16. Ženske in moški nismo enaki – iz tega čisto jasno sledi, zakaj je duhovništvo “rezervirano” za moške. Saj tudi Jezus ni bil ženska 🙂 Pač ženske imamo v Cerkvi drugačno vlogo – nismo in ne moremo biti duhovnice, še vedno pa smo enakopravne. Preden obtožuješ malo preštudiraj temelje krščanstva …

  Seveda smo si homoseksualci in heteroseksualci enaki. Vsi imamo enake možnosti za otroka in za posvojitev – seveda v zvezi, ki to omogoča in tudi otroku daje pravice, ne pa mu jih jemlje zaradi lastnih ideoloških prepričanj. Neka želja še ni absolutna pravica. A ko si bo nekdo zaželel imeti otroka z mladoletnim, mu bomo morali to pustiti, ker je njegova pravica? A če se bo neka skupina odločila, da bi rada posvojila otroka, jim bomo morali to omogočiti? Pa saj bi bili dobri starši, pa še več bi jih bilo….

  Pa res bi rada videla, kdaj smo mi na svojih srečanjih nosili transparente, še posebej take z omenjenimi homoseksualci in iztegnjenimi sredinci. V kolikor pa teh dokazov nimaš, pomeni, da daješ lažne obsodbe in bi bilo na mestu, da se opravičiš – če si tega seveda zmožna.

  1. Bravo, Žabica. Eden doljših postov, super utemeljene zadeve. Hvala, da si še meni pomagala najti nekaj novih argumentov. 🙂 Kako nam homoseksualci in njihovi zagovorniki pomagajo razmišljati, predvsem se pa poveazi in držati skupaj! Krasno! V bistvu bi se jim morali za to zahvaliti. 😀 😀 😀 😀

 17. Draga žaba,
  to da smo ljudje bolj ali manj ovce, je splošna lastnost človeške narave. Razlika je samo v tem, kakšnemu pastirju sledimo.

  V bistvo je tista čreda, ki trdi, da smo kristjani ovce precej večja…

 18. Pozdravljeni katoliški nestrpneži.
  Kaketrikoli agument, ki ga navajate je neutemeljen. Karkoli rečete odraža vaše nenapredno mišljenje. Če bi lahko bi tudi kamenje metali tako kot to počno na Hrvaškem. Če bi lahko, bi vsakega drugačemislečega utopili v žlici vode.
  Vi zame niste nobeni katoliki in niste vredni Božjega blagoslova, ker Ne spoštujete ne enakosti in ne enakopravnosti. Pravi kristjani, naj bi bili dobri, strpni. Naj bi pomagali drug drugemu. Vedno pogosteje dobivam občutek, da Kristusov nauk je šel na drugo pot. Na pot obtoževanj, dokazovanja vašega nadjaza in kar je najpomembnejše, da tega se niti zavedate, da stopate po hudičevi poti nestrpnosti in nasilja. Hoče Bog ljubezen ali sovraštvo? Hoče Bog dobro ali slabo? Ne si ne zaslužite njegovega kraljestva, kaj le tisti, ki je v srcu čist bo sedel v nebeškem kraljestvu. Zazrite se vase in poglejte vaša dobra dela in se vprašajte, kaj ste dobrega danes naredili, kako ste izboljšali svet. Bo dobro, da “mavrični otrok” v dolgotrajajoči življenski skupnosti dveh mam postane sirota ob smrti biološke mame in je odtrgan od osebe, ki je psihološko in čustveno navezan? Je dobro, da otroci ostajajo v sirotišnicah, ker jih nihče noče posvojiti? Seveda s tem zakonom se ne bo rešilo vseh sirot s tega sveta, vsekakor pa bodo rešeni otroci, ki v istospolnih družinah se rojevajo in živijo. Bi bilo dobro, da Istospolnim družinam se odvzame otrok? Bi bilo dobro, da se materam samohranilkam odvzame otrok? Pa na koncu koncev. Kaj vam osebno bi se spremenilo. Bi zaradi tega sami postali homoseksualni? Bi vaši otroci to postali? Zakaj ne bi raje živeli v družbi, kjer bi si pomagali. V družbi, kjer bi vsi se lepo imeli? Dobro bi bilo, da bi spoznali ispospolne družine, ker bi dejansko lahko videli, ljubezen, ki je prisotna. Spoštovanje in podpiranje. Zakaj se ne bi igrali s temi otroci, da bi se sami prepričali, da ti otroci so psihološko in socialoško stabilni. Če bi jih videli in ne vedeli, ne bi opazili nobene razlike. In takrat bi mogoče videli, da ste se motili. Ustvarjate nestprnost na podlagi nekih drugoročnih informacij. Koliko od vsa ima homoseksualne prijatelje? Koliko od vas pozna istospolne družine? Verjetno nihče. Dokler jih boste obsojali na podlagi slike, ki jih prikazujejo drugi, jim boste delali krivico. Najprej jih spoznajte in potem jih obsojajte.

  1. Mihec, daj konkretno s primeri napiši, kje se kaže naša nestrpnost: no daj. Očitno nimamo niti svobode govora in ne smemo povedati niti tega, da se z nečim ne strinjamo.

   Pa nehaj pametovati o katoliški veri, ker je iz tvojega pisanja še slepemu jasno, da nimaš pojma.

   Pa nehaj s tem, da mavrični otroci nimajo enega od staršev: seveda imajo, samo pač ne homoseksualnih staršev, to kar nam hočete vsiliti. Tudi če nek otrok živi z dvema ženskama, je kvečjemu ena njegova mama, druga je lahko le skrbnica. In tudi če njegova mama umre, še vedno nekje obstaja njegov oče. Pa daj mi razloži, a bi po tvoje otrok moral imeti 3 ali 4 starše?

   In ne jaz nimam nobene potrebe, da bi hodila na obisk h homoseksualnim parom. Zakaj le? Da bom videla, kako ljubeznivi so? Ja ljubezniva je tudi moja teta, pa mamina prijateljica, pa še marsikdo, pa to vseeno ni moja mama. Pa se bojim, da bi mi bilo ob takem obisku strašno težko, ker bi se mi smilil tako otrok kot tudi obe “mami”, ki nista dojeli bistva ljubezni.

 19. Miha, seriously? Katoliška nestrpnica ti ponovno odgovarja, da jo prav malo briga, kaj dva homoseksualca počneta za stenami svojega doma. Če se pa gresta maškare po Prešercu, pa me še kako briga, ker posega v moj prostor.
  Prav tako me prav malo briga, kakšno je njuno spolno življenje. ko pa hočeta na vsako silo posvojit otroka, ki jima ga celo modra mati narava odreka, pa zoper ME briga! Ker se ne gre več le za njiju, ampak tudi za tega otroka. Ker verjamem, da so naravni principi osnovani na višjem smislu! Torej se moja nestrpnost ne nanaša na homoseksualce kot take, ampak na njihov način življenja, kadar ta posega v sfero drugih ljudi.
  Ti povem, da bi me enako motilo, če bi poročeni katoliški zakonski pari, pomankljivo oblečeni skakali po Ljubljani in se na veliko poljubljali med sabo ter naokrog vlačili ponižujoče transparente. (Ampak utemeljeno predvisevam, da teag še vsaj nekaj časa en bomo doživeli.)

 20. [quote] Če nam ni priznana pravica, da svoj pogled izražamo, utemeljujemo in si zanj v družbi tudi prizadevamo, tak prostor dialoga ni mogoč.[/quote]

  Spoštovani gospod Kržišnik, vi&ti, na katere letijo ti transparenti, ne preprosto izražate svojega pogleda, ampak ga prek kampanje proti novi zakonodaji preprosto totalitarno VSILJUJETE vsem.

  Ste za “tradicionalno” družino. Krasno, imejte jo, kdo vam jo brani?

  A rubikon “dialoga” prestopite vedno, ko aktivno delujete proti drugim, da kot enakopravni državljani živijo svoje življenje po lastnih pogledih. Enakopravno!

  Če jemljete pravice ali jih zanikate, to ni dialog, to je napad.

  Kot so napad laži, potvarjanja manipulacije, ki jih o istopospolnih sistematično širijo RKC in njeni sateliti. Sistematična demonizacija istospolnih, njihovih družin in njihovih otrok, tone laži… RKC vedno in povsod načrtno, sistematično, organizirano spodkopuje vsa prizadevanja za zakonodajno enakopravnost istospolnih parov, pri nas in drugod.

  RKC je bila vedno najhujši sovražnik pravic istospolnih; ko se je govorilo o dekriminalizaciji, ko se je govorilo o izenačitvi sporazumne starosti, ko se je govorilo o umiku iz seznamov bolezni… in je danes, ko se govori o družinskem zakoniku.

  Po taki večdesetletni kampanji sovraštva pričakujete spoštovanje in naklonjenost te populacije?

  In pol se ste užaljeni, ko dobite iztegnjen sredinec?

  Kaka hipokrizija!

  P.S.
  To je vaš “dialog”:
  http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVi…

  In to so njegove posledice:
  http://www.index.hr/vijesti/clanak/split-je-pokazao-da-nije-turisticki-…

  Vi niste nobene žrtve, vi ste krvniki.

  1. Dejte se raje vprašat, ali ni demonizacija ravno to, da hočete na silo vsiliti homoseksualnost kot nekaj normalnega, in še huje prekositi hočete še naravne zakone. Oprostite, ampak dajte najprej dokazat, da sta dve ženski ali dva moška naravno sposobna spočeti otroka. Potem se bomo pa pogovarjali dalje.

   In zakaj obtožujete, da so protesti na hrvaškem naš dialog? A je bil kdo od nas tam? A smo mi, ki se ne strinjamo z vami homoseksualci, paradirali kot maškare po Ljubljani in nosili žaljive transparente? Če je kdo nestrpen in žaljiv pa hkrati še agresiven ste to homoseksualci, ki paradirate po mestu.

 21. TIPIČNA HIPOKRIZIJA:

  “Ko se videla ta plakat, sem bila tako šokirana, da sem mislila, da mi bo
  razneslo glavo. Kakšna skrajna [b]žaljitev[/b]!!! A nihče se ni oglasil, nihče ni
  rekel, da to ni ok, nihče njihovih dejanj ni obsodil. Saj so [b]homiči [/b]vendar
  najbolj strpni in vse kar oni naredijo in prav in sveto”

  Gospa je užaljena! A hkrati sama uporablja žaljiv izraz za istospolno usmerjene.

  Je sploh potrebno še kaj dodati?

 22. [quote]Zgrozila sem se, ko se videla sliko
  Kristusa, ki kaže sredinca, saj je ta podoba močno užalila moja verska
  čustva. Tudi plakat z naslovom “Raje epruveta kot Cukjati za očeta” je
  skrajno žaljiva. Ne razumem, zakaj so homoseksualci tako nestrpni in žaljivi,
  ko pa jih heteroseksualci nikakor tako ne žalimo in blatimo, a nas vedno
  zmerjajo z nestpneži in homofobi.[/quote]

  Oh, ko pa vaš papež reče gejem, da so intrinsically evil, pol pa ni nihče užaljen, kajne? Vsi vemo, da geji nimajo čustev.

  O gospodu cukjatiju: ta je na zasedanju parlamenta javno rekel, da je homoseksualnost bolezen, ki jo je treba zdraviti, homoseksualnost pa primerjal s pedofilijo in zoofilijo. Seveda, on ni nikogar užalil, ker vsi vemo, da geji nimajo čustev.

  hipokrizija, hipokrizija, hipokrizija…

  1. Zanimivo, da so še nedolgo nazaj homoseksualnost enako kot pedofilijo, zoofilijo itd. šteli k spolnim motnjam. Po intenzivnih pritiskih homoseksualcev se je to spremenilo in zdaj velja homoseksualnost za normalno. Verjetno je samo vprašanje časa, kdaj bo za normalno sprejeta tudi pedofilija in zoofilija ….

 23. re:

  [quote=mimika]Zanimivo, da so še nedolgo nazaj homoseksualnost enako kot pedofilijo, zoofilijo itd. šteli k spolnim motnjam. Po intenzivnih pritiskih homoseksualcev se je to spremenilo in zdaj velja homoseksualnost za normalno. Verjetno je samo vprašanje časa, kdaj bo za normalno sprejeta tudi pedofilija in zoofilija ….[/quote]

  In še malo nazaj so verjeli, da je zemlja ploščata…

  Sicer pa take izjave več povedo o tistem, ki jih izreka kot o objektu izkrekanja.

  Iskreno: kdor ne loči razlike med nasiljem in zlorabo, ki je pedofilija, in ljubeznijo in predanostjo med dvema partnerjema – pa čeprav istega spola – je pač pokvarjeno, obupno nesrečno in pomilovanja vredno bitje.

  1. Če se ne motim želi ravno en irski gejevski aktivist doseči, da ne bi bila potrebna starostna meja, pri kateri se lahko ima spolne odnose. Tako mladoletni niti formalno ne bi bili zaščiteni. Zanimivo, kajne.

   Sicer pa vs eljubezni niso enake. Jaz ljubim svojo mamo, ljubim očeta, ljubim prijatelje in prijateljice, ljubim svojega psa in zajčka in ljubim moža – vse te ljubezni so iskrene, pa vendar niso enake.

 24. A res? A je slučajno katoliški duhovnik? Si se pozanimala, koliko irskih otrok so posilili katoliški duhovniki?

  Me pa tvoja čustva do tvojega psa ne zanimajo, vsekakor pa mi to, da, jih omenjaš v povezavi s čustvi do drugih ljudi pove vse. Bolno, bolno, bolno

  1. Pa kaj imam jaz s katoliškimi duhovniki na Irskem? Ja so med njimi tudi pedofili, kot so pedofili med učitelji, trenerji, starši in tudi homoseksualci. Ampak kaj imajo ti ljudje veze z mano?

   Pa kaj udrihaš čez vero, pa žališ vse nas vernike, da smo neumni, ker se ne strinjamo z vsem, kar bi nam družba rada vsilila?

   Ko mi boste dokazali, da spol ni pomemben, da je narava predvidila, da imata sva istospolna otroke, ter da je ljubezen med dvema ženskama v vseh pogledih enaka ljubezni med možem in ženo – potem bom pa sprejela, da smo vsi enaki.

   Tebi je bolno, če omenim, da imam rada tudi psa. Meni je pa to veliko manj bolno kot to, da si nekdo želi na vso silo prilastiti otroka kot absolutno pravico.

   In vprašam še enkrat: kje je otok in njegove pravice? A “mavrični” otrok nima pravice do očeta in mame? Kje je potem ljubezen do njega, če mu to pravico odtegujemo? Kdo, če ne odrasli, bo sploh zaščitil otroka?

   Pravijo, da so otroci naše največje bogastvo. Ampak, ko jih poskušamo zaščititi pred popredmetenjem, pa smo takoj butci, nestrpneži, egoisti ….

   Pa zgolj naključje, da je največ pljuvanja p nas ravno ob nedeljah, a ne? 👿

  2. to tole je pa kr mal prevec

   kaj pa je zdej narobe ce ima zenska iskreno rada svojega psa? a si ti tisti kaliber ki v psu vidi le stvar priklenjeno na verigo pred hiso?

   mislim, da mora cerkev na odnosu do zivali se malo podelati navsezadnje je bil Jezus menda vegetarijanec? Verjetno se je zavedal, da so ziva bitja vredna ljubezni in iz ljubezni nikoli ne ubijas ker vedno lahko prezivis dovolj kvalitetno drugace.. .v razmislek draga moja oseba! lp, n

 25. Dragi in spoštovani hah, iz tvojega pisanja veje toliko spoštovanja in miline, da si te prav zares želim spoznati v živo. Gotovo si strašno prikupen primerek človeštva. 🙂

 26. Hah – če bi že nehal s to vašo strategijo obračanja kdo je nestrpen. Poglej si transparente na paradi ponosa. Kdo je nestrpen?

  Ker ste zaciklani, totalno!

  [quote]Nihče ti ničesar ne vsiljuje, ker TI lahko živiš tako, kot meniš, da
  je prav. Super, krasno… A TI se vtikaš v življenja drugih in drugim
  določaš, kako naj živijo, kaj jim pripada, kaj ne naravno in kaj ni[/quote]

  Torej – najprej ji napišeš, da SME živeti kot ona hoče, takoj v naslednjem stavku jo pa obsodiš, da živi narobe (mimogrede ona ne odloča o tem kako naj drugi živijo, ker nimamo na to nikakršnega vpliva, lahko pa podamo mnenje o določeni stvari). O tem, kako naj živijo geji v družinah odloča samo eno – narava. In strinjati se z naravo, ne pomeni vsiljevati kako naj drugi živijo, a ne?

  Hah – TI si označil mimiko kakšna je. (ja in posledično jaz in drugi tebe).

  Lahko bi se temu reklo:
  [quote]Ja, neskončne neumnosti in
  čiste zlobe.[/quote]

  Zaciklani ste!

 27. **** BRISANO ZARADI ŽALITEV ****

  \”Pa kaj udrihaš čez vero, pa žališ vse nas vernike, da smo neumni, ker se ne strinjamo z vsem, kar bi nam družba rada vsilila? \”

  Nihče ti ničesar ne vsiljuje, ker TI lahko živiš tako, kot meniš, da je prav. Super, krasno… A TI se vtikaš v življenja drugih in drugim določaš, kako naj živijo, kaj jim pripada, kaj ne naravno in kaj ni, če se lahko poročijo, če lahko ima otroke (ki jih ne UKRADEJO!!!! – TO NISO TVOJI OTROCI – TO SO NJIHOVI!),…

  TI imaš v tej državi vse pravice, tisti, v katere se vtikuješ, jih nimajo!

  In ti si žrtev?

  *** Brisano. ***

  Konec.

 28. Lep pozdrav vsem.

  Izhajam iz vasi v okolici Ljubljane, otrok tradicionalnih in vernih staršev, vzgojen v katoliški veri in vrednotah, opravljene imam tudi zakramente, hodil pridno in redno k verouku, maši in bil katoliški skavt vse do 16. leta starosti, ko sem dokončno spoznal, kako hinavska druščina to je. Strpna in tolerantna samo do meje, ko lahko izkazuje in prakticira svojo večvrednost in nadvlado. Ko jim hoče kdo drugačen biti enak, flok!, strpnost čudežno izgine.

  Zakaj sem se od te druščine distanciral? Že pridige lokalnega župnika so se mi zdele včasih preveč nestrpne do vsake drugačnosti, saj je izvenelo v tonu “Mi smo pa boljši od njih,” in se mi je to zdelo tako polno napuha. Kasneje pa še “vzgoja za partnerstvo” pri verouku in katoliški pogled na spolnost ter pogovori o tem pri mladinskem verouku, so zapečatile usodo moje odločite, da tej druščini nočem več pripadati. Ko sem začel razmišljati drugače in začel braniti in zagovarjati tisto glede ljubezni in spolnosti, kar je bilo “grešno” (homoseksualno ljubezen, kontracepcijo, seksualne odnose pred sklenjenim zakonom), sem bil najprej ogorčeno napaden s strani ostalih sovrstnikov, patra ter tudi lokalnega župnika. Označen sem bil za grešnika, nevernika, satanovega glasnika, devianta, bolnika, celo za komunista me je eden od sovrstnikov označil. Na koncu so mi dali jasno vedeti, da med njimi nisem več zaželen. Sicer ne direktno, a nihče se ni hotel več pogovarjati in družiti z menoj, povsem so me odrinili in začeli ignorirati.

  Tako sem s to druščino opravil, na velik šok mojih staršev, ki so bili šokirani. Ne nad menoj, ampak nad dejanji ostalih. Starša sta zamenjala župnijo, jaz pa sem vero v Boga začel prakticirati doma. Za vero v Boga in za pogovor z njim ne potrebujem več duhovnikov, maš, obhajila. Spoved in pokoro iskreno opravim sam. Bog ve, da sem dober in delam dobro, daje mi moč in vero in za to sem mu hvaležen.

  Zato me vsi ti odzivi tu ne čudijo. Takšni pač goreči katoliki so. Sploh tisti, ki bolj verujejo v Cerkev samo in njene nauke kot pa v Boga in v božje, še posebej Jezusove nauke. Jaz osebno sem vesel, da nisem več del njihove skupine. Še več, sestajam in družim se z mladimi, ki so bili enako izrinjeni iz svojih katoliških sredin, ker so si drznili misliti in govoriti drugače kot večina.

  Meni osebno se sicer zdi plakat z Jezusom vulgaren in nesramen. Ne žali pa moje vere in mojega Boga. Moj Bog ni podoba na sliki. Mojega Boga se ne da užaliti, moje vere pa še manj, ker je trdna. Če pa kdo veruje v slike, kipe, simbole in besede, ne pa v Boga, potem pa verjamem, da je kaj hitro užaljen. Bog jim pomagaj, daj jim večjo moč in vero!

  Tomaž

  1. To, da si bil vzgojen v krščanstvu popolnoma nič ne pomeni in nič ne pove o tebi. Krščanstvo je treba živeti, ne pa govoriti o tem, kako si hodil k verouku. To ni vredno nič. Tisti, ki hodi redno k maši, še ni kristjan. Kristjan je tisti, ki živi po Jezusovih besedah in zgledu. “Ne kdor mi pravi Gospod, Gospod, ampak kdor spoljuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih, ta je moj učenec.”

 29. Meni osebno se sicer zdi plakat z Jezusom vulgaren in nesramen. Ne žali pa moje vere in mojega Boga. Moj Bog ni podoba na sliki. Mojega Boga se ne da užaliti, moje vere pa še manj, ker je trdna. Če pa kdo veruje v slike, kipe, simbole in besede, ne pa v Boga, potem pa verjamem, da je kaj hitro užaljen. Bog jim pomagaj, daj jim večjo moč in vero!

  Tomaž

 30. Tomaž razumem tvoje razočaranje, pa vendar: Kako pa veš, da je tvoja vera prava? A misliš, da Cerkev zagovarja določene vrednote zato, ker ima take prebliske ali ker so res temeljne?

  Mimogrede v mislih imam Cerkev in ne posameznih duhovnikov, vernikov, … ki pač določenih vrednot ne znajo pravilno posredovati naprej.

  Tudi sama sem bila svoj čas prepričana, da je cerkev zastarela, da nima pojma. Danes kot mama razmišljam drugače. Lastne izkušnje in seznanjanje s katoliškim navkom, predvsem pa iskanje resnice, so me pripeljale do tega, da so te vrednote res tiste prave in sem vesela, da jih cerkev zagovarja.
  Se pa moram strinjati, da jih velikokrat ali večinoma ne zna predstaviti na pravi način.

  Tudi jaz sem jedla kontracepcijo, seksala pred poroko, pa še marsikaj – pa če bi imela to vedenje, kot ga imam danes, tega en bi počela.

  Za začetek ti priporočam v branje npr. Teologijo telesa. Te bo vzpodbudila, da začneš razmišljati, zakaj smo ustvarjeni kot moški in ženske, kakšen je naš namen, zakaj kje šele v zakonu spolnost res podaritev, zakaj je kontracepcija sporna ….

  Meni je ravno to razjasnilo marsikaj in se sprašujem, zakaj mi tega nihče prej ni znal predstaviti na takšen način.

  1. Ljudje smo si različni. Nauki pa tudi. Sveto pismo se lahko razlaga tako ali drugače. Zakaj bi se moral strinjati prav z vso razlago Svetega pisma, ki so mi jo ponujali duhovniki, kot jo pišejo teologi in kot jo razlagajo škofje, papež, papeški koncil.

   Jaz verujem v Dobro. Ker Dobro je Bog. In Bog je Ljubezen. Vse ostalo so človeške razlage. Zakaj bi meni drug človek govoril, kaj naj mislim, kaj naj delam in kako naj živim. In me prepričeval, da je njegova razlaga boljša od moje. To se mi je zgodilo. Namesto, da bi bil po jezusovo sprejet, sem bil zavržen.

   Nisem kritiziral uradne Cerkvene razlage naukov, samo povedal sem svoje mišljenje in že to ni bilo prav. Ker nisem razmišljal “prav”.

   Lepo, da si ti spoznala seksualnost na način kot si jo. Jaz jo dojemam malce drugače. In zato nisem nič slabši ali boljši. Ne škodim nikomur, nisem hudoben, ne izkoriščam spolnosti, nisem z njo obseden, ni mi sama sebi namen. Zakaj bi bilo to slabo? O “kontracepciji” (mislim bolj na kondome kot na tabletke, ki imajo zagotovo stranske učinke, kot pač vsak medikament) bi pa tudi lahko razpravljal.

   Lepo, da si poiskala svojo resnico. Jaz pa sem svojo. Zakaj bi ti meni pravila, da je tvoja resnica prava, jaz pa tebi, da je moja. Si morava res biti enaka in podobna? Za to ni potrebe. Človek je tak, kakršnega je Bog ustvaril. Če je slab in dela slabo, mu bo na koncu sodil Bog sam. Ni potrebe, da mu sodi človek v imenu Boga. To je zloraba božje moči in božjega imena! Bi si ti drznila delati nekaj, kar je v pristojnosti Boga. Jaz si ne bi nikoli!

   In lepo, da se najde skupina ljudi, ki misli podobno ali celo enako. A to še ne pomeni, da moramo zdaj prav vsi biti del takomisleče skupine. Če bi Bog hotel, da milsimo enako, nam ne bi dal individualnega uma, dal bi nam kolektivni um. 🙂 Bog s teboj.

 31. Bog nam je dal svobodo. In to tolikšno svobodo, da se lahko obrnemo tudi proti njemu 🙂

  Ali res misliš, da nas je Bog ustvaril kot plodne zato, da bi potem mi izumljali kontracepcijo in delovali proti njegovemu načrtu? Ali je zato ustvaril moškega in žensko, da bi mi potem iskali načine, kako istospolnim omogočiti nenaravno spočetje otroka? …. Je to res v načrtu, ki ga ima Bog za nas?

  Narava se ne moti in to vedno znova dokazuje – samo mi si zatiskamo oči in mislimo, kako pametni smo.

 32. Bog nam je dal razum. Vsakemu posebej. Da se sami odločamo. Če tega ne bi hotel, nam tega ne bi dal. In sam bo sodil, kdo se je odločil prav in kdo ne. Vsakomur posamezno bo sodil. Tehtal bo. Odpuščal. In na koncu pretehtal, ali je nekdo resnično več slabega ali dobrega storil v življenju. In bo podal svojo sodbo. Ne bo je podal človek drugemu človeku. Bog jo bo podal vsakemu človeku posebej. Bog ve, kaj počne.

  Ti delaš tako, kot ti misliš, da je prav. Jaz delam drugače. Na koncu bo presodil Bog o naju, vsakemu posebej. Če neka večja skupina dela na nek način, to še ne pomeni, da dela prav. In tudi znotraj te skupine so si ljudje različni. Nekateri so res iskreni, drugi niso.

  Bog se veseli vsakega življenja in žalosti vsake smrti. A tudi hude zločne proti telesu in življenju ljudem odpušča, če se res iskreno kesajo. A to tehta individualno.

  Jaz sem sam odgovoren za svoja dejanja in Bog mi bo sodil. Ne boš mi ti, ne bom ti jaz, ne bo nama ne duhovnik in ne škof in ne papež. Noben človek v božjem imenu. Bog nama bo sodil ob smrti, meni posebej in tebi posebej.

  In jaz verjamem, da je preveč predrzno in preveč božje soditi druge. Mni so to zdi skrunitev Božjega imena. Ne pa, če kdo Jezosovi podobi natakne rogove. Jaz vem, kakšen je Jezus, vem kakšen je Bog, vema kakšna je Mati Božja. In nobena slika te moje vere ne more pohabiti in omajati. Če bo Bog ocenil, da so bili ti ljudje hudobni do njega in ga žalili, jih bo že sam kaznoval. Jaz jih ne bom. In tudi ti jih ne boš. Ker nihče od naji ni BOG, čeprav sva Božja otroka. Blagoslov! 🙂

  1. ampak, Tomaž – ti še kako SODIŠ. Sodiš kristjane, ki se ne strinjajo s tabo, sodiš nas, ki ne sprejemamo posvojitev v homoseksualne skupnosti… pišeš, da smo si različni in da si pač ne moremo bit vsi enaki, pa da nas bo samo Bog sodil… potem imam jaz menda tudi pravico misliti, kot mislim? Brez tvojega razlaganja, da ne mislim prav?

 33. Že, že … toda ne ločim med obsojanjem osebe in med obsojanjem dejanja. Tu je pa velika razlika. Cerkev ne obsoja ljudi, pač pa dejanja in to je prav. Jezus nam je dal nalogo tudi da oznanjamo evangelij in sporočamo svetu, kaj je dobro.

  Tako cerkev ne bo nikoli “dovoljevala” splava, ker če bi rekla, da je splav ok in naj vsak dela kar želi, bi s tem dala zeleno luč umoru in s tem kršila božjo zapoved: Ne ubijaj. In hvala Bogu da je tako.
  Nisem pa še slišala, da bi cerkev obsojala žensko, ki naredi splav. Obsoja pa samo dejanja, obsoja promocijo splava, obsoja zagovarjanje splava kot pravico …

  Zagovarja tudi vzdržnost pred poroko, zagovarja odsotnost kontracepcije … zato ker je to v dobro človeka. PA saj je jasno videti, kam je pripeljala ta spolna revolucija – ponižane ženske, razvrednotena spolnost ….

  Sodil bo Bog, seveda, pa vendar imamo tudi sami moč, da stopimo na pot svetništva in da drugim kažemo to pot – tako z besedami kot dejanji.

   1. Kdo pa jim odreka pravice? Imajo prav enake pravice kot drugi. Dejansko želijo imeti še bonus pravice, ki naj bi bile celo nad pravicami otrok …

    Vsi imamo pravico do življenja (razen nerojeni otroci), vsi imamo pravico do svobodne izbire partnerja, vsi imamo pravico, da si ustvarimo družino, seveda pa moramo najprej vstopiti v zvezo, ki to biološko omogoča. Vsi imamo pravico do vožnje z avtom, pa vendar vsi ne morejo dobiti vozniškega izpita … in vsi IMAMO PRAVICO DO MAME IN OČETA!!!

   2. Če bi bilo tako, da ljudje ne bi smeli obsojati slabih dejanj in nagnjenj, bi potem morali dopuščati vse: tudi posilstva, vojne, umore, pedofilijo… A ne, ker nam zdrava pamet (oz. Sv. Duh) jasno pravi, da je to SLABO. Tudi Hitlerja oz. njegova dela je človeštvo javno obsodilo. Upam, da bodo enkrat tudi Tita, a to zdaj ni tu pomembno. Pomembno je, da ste nekateri čisti pasivci, samo gledali bi in ojoj, da bi se komu zamerili. Operete si roke z lepimi besedami, da se ne sme nikogar oz. nobenega dejanja soditi. Prosim, ne trosite neumnosti.

  1. Včasih sta dejanje in oseba neločljivo povezana. Dejanje definira osebo in oseba definira dejanje. Mar oseba, ki dela dobro, ni dobra? Mar oseba, ki dela slabo, ni slaba? Odvisno od motiva, volje in vesti. Odvisno od iskrenosti. Tudi dejanja niso vsa enaka. Odvisna so od oseb, ki jih počenjajo. Grešnika in greha včasih ne moreš oddvojiti, kot tudi dobrega dela in dobrotnika ne moreš. A jaz nisem tu, da bi sodil. Sodil bo On.

   Jaz verjamem v Boga, v Cerkev pa ne verjamem več. Cerkev je delo človeka, ne Boga. Jaz poslušam, kar mi govori Bog, ne kar mi govori človek, ki me prepričuje, da mi govori v Božjem imenu.

   Nihče nima pravice govoriti v Božjem imenu! Nihče! Ne ti, ne jaz, nihče.

   In tudi sodi lahko le Bog. In jaz pristajam le na služabništvo Bogu, ne pa drugemu človeku. Sem služabnik Boga, ne papeža, škofa ali duhovnika. Edinole Boga!

   Ne mislim govorit, kdo ima prav in kdo ne. Te pravice nimam in si je ne upam vzeti od Boga. Cerkev, njeni ljudje so si to pravico vzeli!

   Ko mi bo pa sodil On, bom pa prevzel vse posledice za svoja dejanja. Ker sem Njega poslušal. In ne ljudi na Zemlji. Ljudi spoštujem in ljubim kot sebe in kot ljubim Boga. Ne priznavam pa jim Božje moči. Ne priznavam jim, da govorijo v Njegovem imenu! Naj ti da milost. 🙂

 34. Vsi imamo pravico …. da si ustvarimo družino, seveda pa moramo najprej vstopiti v zvezo, ki to biološko omogoča.

  Kak argument pa je to?

  Ni potrebno vstopiti v vezo. Potrebna je samo združitev semenčeca z jajčecem.

  Zadostuje že enkratni spolni odnos. Ni potrebna čustvena navezanost. Ni potrebno vedeti niti imena niti česar drugega.

  V naravi samec oplodi samico in gre…

  Zelo pa me je ganila pripoved Tomaža, ki dejansko razume pomen Boga, ki ga drugi ne.

  1. re:

   [quote=Miha]Ni potrebno vstopiti v vezo. Potrebna je samo združitev semenčeca z jajčecem.

   V naravi samec oplodi samico in gre…
   [/quote]
   Pa saj si si že sam odgovoril 🙂 Potrebuješ samca in samico. Oz. po človeško povedano potrebuješ moškega in žensko, ne pa dveh moških in dveh žensk :))))

 35. Seveda imaš pravico. Soditi o sebi. Ne o drugih. Sodi sebi, ne sodi drugih. Delaj dobro, ne delaj slabega. Prepričevati nekoga, da nečesa ne sme in ne more, zato ker ti tako misliš. To ni Ljubezen. To ni Dobro.

  Tako jaz mislim. In ne zahtevam, da toko misliš tudi ti. Pustim ti, da misliš in delaš po svoje.

  Jaz tebi ničesar ne preprečujem. Nikoli nisem, nikoli ne bom. Misli, bodi del Cerkve, moli, karkoli. Ne bom ti oporekal, ne bom ti preprečeval. pričakujem pa, da ti tudi meni ne boš.

  Bil sem del Cerkve, pa me je izvrgla. Ljudje so me izvrgli, ne Bog. Moral sem oditi, ker so mi preprečevali verovati v Boga mimo ljudi, ki so se razglašali za Božji glas.

  Bog govori skozi vsakogar, ki veruje. Ne potrebuje svojih nadomestkov na Zemlji.

  Misli svoje, delal svoje. Na koncu bova sojena. In verujem, da bom deležen Njegove milosti, ker delam Dobro, ker Ljubim. Ker verjamem v Dobro, ker verjamem v Ljubezen. Ker ON je Dobro, on je Ljubezen.

  Lara, nikoli nisem omenjal posvojitev otroka od dveh moških. Misel mi ni prijetna, a verujem, da Dobro in Ljubezen sta Božje delo. Kako je lahko to slabo? Lahko mi ni prijetno, a nimam pravice soditi, da je to sslabo. Sodil bo Bog, ne jaz, ne ti. Gospod s teboj!

  1. Od kje pa imaš dokaz, da je posvojitev s strani homoseksualnega para dobra za otroka? A je dobro, da otroka oropaš za enega izmed staršev? Ne da bi mu sploh dal možnost, da bi lahko imel oba? Je to res ljubezen?

   Pa se strinjam s tabo, da soditi drugih ne smemo. Smemo pa soditi dejanja drugih, mar ne? Zakaj imamo pa sicer sodišča?

   Tu niso v igri homoseksualci kot taki, pač pa nedolžni otroci, ki jih moramo zaščititi. Kaj boš sicer odgovoril Bogu, ko te bo vprašal: videl si otroka, pa mu nisi pomagal? Nisi se zavzel na nemočnega?
   Ja ravno zaradi otrok ne smemo biti tiho. Homoseksualci lahko sami počnejo kar hočejo. To jim noben ne preprečuje, tega jim noben ne očita …

  2. ne razumem

   kako je posvojitev otroka dveh homo starsev bozje delo? a potem tudi umori, pedofilija itd so bozje delo?
   pa ne da bi oni posvojili sirote (ceprav poznamo tudi take duhovnike ki so bili osumljeni pedofilije in so jih “umaknili” v Mali kjer je nesteto sirot ki ne bodo nobenemu povedale kaj se jim dogaja. No ja..zvedli bomo cez 50 let or so..). Teli homo people si nacrtno izdelajo otroka-podkupijo ali pa podvalijo..ker so tko fletni no..a ves.. . Ma bolano do konca!!!!!
   in j..vso liberalno “open” navlako da smo taki egoisti da se ne zelimo izpostavljati in to dopuscamo!!

  1. Ja od kje pa pride semenčece in od kje jajčece? Biologija: semenčece od moškega, jajčece od ženske.
   Dej, Miha, ne palamudi.
   Ej, koliko ti plačajo, da pišeše te neumnosti tukaj?

 36. Če bom videl trpečega in nesrečenga otroka, mu bom pomagal. Že danes to počnem, saj sem precej dobrodelno aktiven. Ne vem pa, zakaj bi kdo trpel zaradi Ljubezni. Zakaj sodimo, da nekdo ne zna ljubiti? Zakaj so nekatere Ljubezni dobre, druge pa slabe? Če se dva človeka resnično ljubita, to ne more biti slabo. Če je otrok ljubljen od svojih staršev ali skrbnikov, zakaj je to slabo? Ljubezen je Božje delo in ljudje nismo poklicani, da o Božjem delu sodimo!

  In v tem se razlikujemo. Pri ločevanju med dejanskim in morebitnim. Ker morebitno je ustvarjeno na sodbah.

  Sodišča z Božjo sodbo nimajo povezave. Sodišča obsodijo tudi nedolžne in krive izpustijo.

  1. Tomaž, “v imenu ljubezni” je lahko argument za čisto vse na svetu. Jaz lahko svoje otroke tepem v imenu ljubezni. Lahko jim v imenu ljubezni ne dovolim it študirat, kar si želijo. Kljub vsemu je ljubezen tako neverjetno relativen pojem, da ga ni več treba uporabljat za argument pri tako velikih odločitvah, kot je družinski zakonik. Tukaj prevladajo bolj razumski in “izmerljivi” razlogi.

 37. Kako žalostna bi bila, če bi vedela, da sem spočeta režimsko – brez ljubezni med mojim atijem in mami. Brez odnosa. Brez tretje dimenzije (poleg čustvene in fizične tudi duhovne).

  Prepričana sem, da odtujitev spolne združitve od duhovne in čustvene dimenzije še kako zaznamuje otroka.

  In mimogrede – daleč od tega, da potrebuješ samo en spolni odnos. To samo kaže ne to, da sprejemaš zanositev kot it v trgovino po kruh. Veš koliko malo možnosti v enem ciklusu ima ženska, da zanosi? Celo, če je to izvedeno v laboratoriju je daleč od gotovosti, da bo iz semenčice in jajčeca zrasel otrok. (Grozno, sliši se, kot bi pisala o brokoliju na vrtu, ki ga vseješ in zrase, pa še za tega sem sama hvaležna). Otrok je dar in dejstvo, da govorite o enem spolnem odnosu, o enem jajčecu in eni semenčici veliko pove o vas in vašem pogledu na otroka (ki ga na tak način POVSEM popredmetite).

 38. Pa še Tomažu nekaj – v svoji bližini imam nekaj primerkov podobnih tebi – ki mislijo, da verjamejo v Boga, v resnici pa zavračajo vse temelje, ki nam jih je Bog dal. Evharistija, spoved, sv. maša… (vse to ni zgolj človeški konstrukt, malo si preberi Sv. pismo).

  In zanimivo, tudi ti se poglabljajo v globine svoje duše kako blazno verni in poduhovljeni so. Ko pa te ljudi poznaš tudi sicer, ne samo po tem, kaj razlagajo, so pa zeeeelo daleč od Boga.

  Če te kdaj piči ti pa priporočam v branje: Pater Pij, Dobra novica o spolnosti in zakonu, Zadela me je strela in pa seveda Sv.pismo.

  Pa še kot zanimivost; pred parimi leti sem bila na življenjski spovedi. Takrat mi je pater povedal, da se greha dejansko zaveš šele, ko ga izrečeš na glas in ga slišiš iz lastnih ust. Glede na to, kako lahko se je potihem pokesati sam pri sebi, pa je zelo težko je na glas izreči kaj vse si sposoben narediti in kako prizadeti (ob tem pa seveda verjameš, da si zelo dober človek).

  Preizkusi. Pa ne mislim, da si slab. Samo nihče ni tako popoln, da ne bi imel kaj povedat (razen zgoraj omenjenih).

  Pa, če bi ves gnev do duhovnikov in cerkvenih inštitucij prelil v molitve prav za te osebe… bi storil veliko več dobrega!

  Malo sem zašla z osnovne teme… se opravičujem.

  1. Ampak imaš čist prav. Se strinjam. Toliko jeze, žalitev, obsojanja je iz Tomaževih ust, poleg tega se slikuje na vero… to mi ne gre in ne gre skupaj.

 39. Ste proti gejevskim porokam? Torej je ne imejte.
  Ste proti splavu? Torej ga ne imejte.
  Ste proti drogam? Torej jih ne jemljite.
  Ste proti seksu? Torej ne seksajte.
  Ne marate da se kršijo vaše pravice? TOREJ NE KRŠITE PRAVIC DRUGIH!

  O vseh svinjarijah, ki jih je pa cerkev naredila v vsej svoji zgodovini, bi se pa dalo precej dolgo razglabljati – od posilstev, laži, ubijanja……. – in to je za vas BOG? Žalostno!

  Kakšen pa je ta vaš BOG, da pusti da se v njegovem imenu dogajajo take svinjarije???

  Poglejte si vašo strpnost v Splitu!

  Sovraštvo je veliko bolj izbira, kot bo homosekusualnost kdajkoli.

  1. Žaba nobenega izmed nas ni bilo v Splitu, torej nas ne obtožuj. Sicer lahko jaz enako obtožim tebe.

   In kaj imam jaz s tem, kaj je Cerkev delala v preteklosti? To je isto kot če bi tebe obtoževala za komunistične poboje.

   Pa daj malo razčisti pojme, kaj je Cerkev, kaj je Bog, kaj so verniki, kaj je svobodna volja …

   [quote]Ne marate da se kršijo vaše pravice? TOREJ NE KRŠITE PRAVIC
   DRUGIH![/quote]Torej tudi sama ne krši pravic otrokom, ki imajo PRAVICO DO MAME IN OČETA.

 40. Bili pa so ostali “STRPNI” verniki, kajne?!

  Kaj imaš ti s tem? Pa če nisem prebrala vseh vaših sto postov zgoraj o hvalisanju cerkve pa tudi nevem. Kaj pa potem govorite kako je cerkev oh in sploh strpna, dobra in podobne neresnice?!

  Če ima otrok pravico do mame in očeta, POTEM MAME OZ. OČETJE SAMOHRANILCI NIMAJO PRAVICE DO SVOJEGA OTROKA!

  Ni vse črnobelo. Samo zaradi svojih predsodkov tega ne vidite.

 41. stokrat prežvečeno, stokrat izpeto. Žaba, ti ne boš videla šest centimetrov naprej od svojega praga, ker si prepričana, da je tvoj prav edini, sveti in nezmotljivi. Škoda.

  Glede Splita pa – tudi jaz obsojam taka dejanja, kot tudi napad na geja v Ljubljani prejšnji teden. Tako da resno nehaj po otročje mešat čisto vsega v istem piskru, ker izpadeš rahlo nekredibilno.

 42. [b]Vsako[/b] – fizično, verbalno, psihično… nasilje je [b]slabo in narobe[/b]. Samo če napadejo geje, je cela Evropa na nogah, če pa oni napadajo druge je pa vse super! Bolano.

 43. re:

  [quote=žaba]Bili pa so ostali “STRPNI” verniki, kajne?!

  Kaj imaš ti s tem? Pa če nisem prebrala vseh vaših sto postov zgoraj o hvalisanju cerkve pa tudi nevem. Kaj pa potem govorite kako je cerkev oh in sploh strpna, dobra in podobne neresnice?![/quote]
  Od kje pa tebi dokazi, da so to počeli verniki? A misliš, da se samo verniki ne strinjajo s homoseksualnimi posvojitvami? Če je odgovor da, se motiš. Sama imam kar precej znancev čistih liberalcev, ki imajo dosti bolj radikalne poglede na homoseksualce kot pa jaz. Ja čudno, pa se cerkve na daleč izogibajo.

  In če te zanima: ja za mene je vsako nasilje nesprejemljivo. Pa če je to nasilje nad geji ali pa kom drugim. Moti pa me, da se na nasilje gleda tako enostransko. Ko geji verbalno napadajo (glej parado v Ljubljani), je vse ok, celo dobrodošlo. Ko jim nekdo naredi kontra, je cel svet na nogah. Kje je pa tu tako opevana enakost oz. enakopravnost?

  [quote]Če ima otrok pravico do mame in očeta, POTEM MAME OZ. OČETJE
  SAMOHRANILCI NIMAJO PRAVICE DO SVOJEGA OTROKA![/quote]
  Od kje ti pa takšna izpeljava? Noben ne trdi, da starš nima pravice do svojega otroka. Tudi homoseksualcem, ki že imajo otroke od prej, noben tega ne oporeka. Oporekamo pa temu, da bi otroku že v samem štartu odvzeli pravico do enega izmed staršev.

 44. lara zgornja trditev velja predvsem zate, vsaj po tvojih stavkih sodeč.

  no očitno je glavno načelo cerkve zob za zob. čeprav dejansko nisem videla da bi bili geji kdaj tako žaljivi kakor je do njih žaljiva cerkev!

  [color=red]V nadalje bomo brisali vse komentarje, ki niso v zvezi s temo. Komentarji so namenjeni odzivom na članek in komentiranju teme, ne pa prerekanju o stvareh, ki nimajo veze s temo.[/color]

  1. Kdor noče videti, noče videti. Žal mi je, Žaba, da tako trmasto vztrajaš v zaslepljenosti. 🙁

   Homoseksualcev ne podpirajo niti muslimani, niti protestanti, niti pravoslavni, niti hinduisti, niti budisti, niti razmišljujoči neverni. Ne se tako srborito spravljat na RKC.

 45. Otroci samohranilk in samohranilcev IMAJO OČETA IN MAMO. Morda ne živita skupaj. A še vedno ju imajo. Morda imajo to nesrečo, da se en od staršev ne briga zanj. A še vedno ga ima.

  Je pa dejstvo, da ne poznam samohranilke ali samohranilca, ki bi prepotentno trdil/a, da njenemu/njegovemu otroku nič ne manjka, ker ima samo enega starša. Ne glede na to, koliko se trudi, se zaveda, da ne more nadomestiti drugega starša.

  Geji pa ravno to tumbajo – da to, da otrok nima starša nasprotnega spola nima vpliva.

  Vsa čast samohranilkam in samohranilcem! Mislim, da so heroji današnjega časa. Sploh takole, kadar sem bolna ali izčrpana, sem iz vsega srca hvaležna, da pri starševstvu vskoči mož. Kdo, pa pomaga samohranilki / samohranilcu? Hvala Bogu, da mi tega ni treba preizkušat.

  1. res je, otrokom ki zivijo samo z enim starsem se to pozna kot manjko pa vprasajte kateregakoli psihoterapevta. Žal človek vedno nima izbire. Seveda so tu vdovci in vdove pa tudi partnerji ki so bili kakorkoli maltretirani in je prav da niso več s takšnimi ljudmi..vse se “zgodi” ampak otroka “nabavit” zato ker je tko fleten pa ker se “greva” skupnost bova pa še mal otročke nabavila je pa zelo sick. Ga ni psihoterapevta na tem svetu ki bi odobril zdrav psihičnem ustroj otroka ki ga vzgajata dve homo osebi.. . Žal tako je, sprejmite. Kar odrasli počnejo počnejo s svobodno voljo in odločitvijo ampak pustite prosim te uboge sladke otročke pri miru. Bodite botri otrokom v sirotišnicah ampak pustite vzgojo in socializacijo. Ne “naročajte” si “svojih” otrok.. .

 46. Ali lahko jaz odločam s kom se boš poročila?

  Ne

  Se lahko ti odločiš s kom se bo kdorkoli poročal?

  Ne

  SE lahko skupaj odločava katera ženska bo rodila in katera ne?

  Ne

  Ker lezbični pari imajo otroke. Lezbijka je tudi ženska, ki je plodna in lahko s semečecem brez spolnega odnosa zanosi.

  Torej se otrok rodi.

  Ali morajo vsi otroci imeti enake pravice? Da

  Ali lahko imajo vsi otroci očeta im mater?

  Ne, nimajo, nekateri so rojeni lezbijkam.
  Ali ti otroci so naravni?

  Da

  Ali naj bodo ti otroci obravnavani enako? Da

  Ali je človeško razdruževati pravice otrok v dva zakona?

  Ne

  Zakaj ljudje nasprotujejo zakonu?

  Ker imajo ideološko zabetonirane glave.

 47. Zakaj si ti za? Ker imaš sprano glavo s “pravicami”, ki to niso. Preveč si pod vplivom medijev. En revček si in se mi smiliš.

 48. Dej Miha no, pišeš vedno hujše bedarije.

  Tudi če je otrok spočet brez spolnega odnosa, tudi če ga rodi lezbijka, ta otrok ima očeta, pa četudi ga želite ideološko izbrisat. Tudi če ne ve kdo je, tudi če ga ne pozna, očeta ima. In tega dejstva ne more spremeniti še tak butast zakonik.

 49. [quote]Ker lezbični pari imajo otroke. Lezbijka je tudi ženska,
  ki je plodna in lahko s semečecem brez spolnega odnosa zanosi.

  Torej se otrok
  rodi.[/quote]

  A nismo pred leti na referendumu odločali, da samske ženske ne morejo na umetno oploditev?

  :X grozno, kaj bi si radi privoščili in ob enem zatrjevali, da gre za naravno zadevo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja