Nova Zelandija staršem po spontanem splavu ali rojstvu mrtvega otroka omogočila plačano odsotnost z dela

Vir: Unsplash

Novozelandski parlament je v sredo soglasno sprejel zakon, ki materam in očetom daje možnost plačane odsotnosti z dela po spontanem splavu kadarkoli v nosečnosti ali rojstvu mrtvega otroka. V državi upajo, da bo njihov zgled spodbudil tudi druge države.

Ti matere in očetje imajo po novem tako na Novi Zelandiji pravico do treh dni plačane odsotnosti, ki je ločena od bolniškega dopusta. Zakon pa ne velja za ženske, ki se odločijo narediti splav.

»Zakon bo ženskam in njihovim partnerjem dal čas, da se sprijaznijo z izgubo, ne da bi se morali posluževati bolniške. Ker njihova žalost ni bolezen, je izguba. In izguba zahteva čas – čas za fizično in čas za čustveno okrevanje,” je dejala predlagateljica zakona in poslanka laburistične stranke Ginny Anderson.

Sprememba pomaga tudi pri odstranjevanju stigme, ki obkroža spontani splav in omogoča, da bodo starši lažje prestali izgubo in za svojim otrokom lahko žalovali. Statistično se sicer vsaka četrta do peta nosečnost konča s spontanim splavom.

Takšna politika zopet poudarja, da starši ob spontanem splavu ne izgubijo “skupka celic”, ampak otroka, človeško bitje, za katerim žalujejo in ob izgubi katerega, kot ob vsaki smrti drage osebe, potrebujejo čas, podporo in pomoč.

Pred tem ženske na Novi Zelandiji niso bile deležne nobene posebne podpore, če so otroka izgubile pred 20 tednom nosečnosti. “Od vas so pričakovali, da se boste s tem soočili, kot da je manj kot prehlad. Nobene oskrbe ni bilo za tako pomemben življenjski dogodek,” je za Washington Post dejala Vicki Culling, ki dela z družinami, ki se spopadajo z izgubo otroka.

Spremembo je označila za „fantastično“, a hkrati pozvala k boljši podpori žalujočim staršem, ki pogosto pridejo na urgenco, kjer na svojo izgubo navadno prejmejo odziv zdravnika, kot je »Vsaj veste, da lahko zanosite«. Opozorila je, da v praksi ni bolj ali manj hude izgube otroka, saj je vsaka izguba otroka tragičen dogodek. Podobno zakonodajo je pred tem sprejela tudi Indija, kjer imajo ženske, ki izgubijo otroka, možnost šest tedenskega dopusta.

Takšna politika zopet poudarja, da starši ob spontanem splavu ne izgubijo “skupka celic”, ampak otroka, človeka, za katerim žalujejo in ob izgubi katerega, kot ob vsaki smrti drage osebe, potrebujejo čas, podporo in pomoč.


Preberi še:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja