Nogometni stadioni in letališča s kapelo – kaj pa v Sloveniji?

Thumbnail

V francoskih medijih odmeva novica, da je nogometni stadion Olympique lyonnais v Lyonu bogatejši za kapelo, posvečeno Mariji. Ta se nahaja poleg slačilnice in je namenjena igralcem vseh veroizpovedi.

Kapelo na domačem stadionu francoskega prvoligaša Lyona, ki sprejme skoraj 60.000 gledalcev, bo v kratkem posvetilo več najvišjih predstavnikov različnih veroizpovedi, je povedal predsednik lyonskega kluba Jean-Michel Aulas. Po temeljitem premisleku so se odločili, da bo posvečena Mariji, ki je prisotna v vseh treh velikih monoteističnih religijah. »Odločili smo se za Marijo, to čudovito osebo, ki je prisotna v vseh treh glavnih veroizpovedih in je tudi zavetnica mesta Lyon,« je za medije povedal Aulas. Marija je v Koranu omenjena štiriintridesetkrat, torej večkrat kot v Novi zavezi, posvečena ji je celotna 19. sura.

V Evropi že kar nekaj »nogometnih kapel«

Kapela v Lyonu je prvi »nogometni« molitveni kotiček v Franciji, a v Evropi jih je že kar nekaj. Najbolj znana je kapela kluba FC Barcelona, ki je posvečena montserratski Mariji, zavetnici Katalonije. Še pogostejše pa so športne kapele v Južni Ameriki.

Medtem ko v Sloveniji izražanje vere velja za nekaj osebnega, s čimer ne smemo »motiti drugih«, odnos številnih predstavnikov klubov in vrhunskih nogometašev po svetu pričuje o drugačnem odnosu. Od Lionela Messija, ki se pred vsako tekmo pokriža, Gianluigija Buffona, ki je poromal v Medžugorje, do Oliviera Girouda, ki ima na roki vtetovirano svetopisemsko vrstico: »Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka.«

Kapele tudi na letališčih – a ne v Sloveniji

Če potujemo v muslimanske dežele (ni treba daleč, dovolj sta Bosna in Hercegovina ali Turčija), opazimo, da imajo na še tako obskurnem letališču prostor za molitev. V primerjavi z muslimani kažemo kristjani precej manj verske vneme, saj imajo kapelo le večja zahodnoevropska letališča, med katere pa spadata tudi Zagreb in Budimpešta.

In če bi si kaj takšnega zaželeli na Letališču Jožeta Pučnika? V državi, kjer naj bi bil celo vojaški duhovnik »protiustaven« in kjer molitev na javnih mestih velja za ksenofobno? Si predstavljate vihar, ki bi ga povzročila takšna želja? Jaz pa sanjam, kako lepo bi se bilo med neskončnim čakanjem na let zateči v kapelo in svoj čas namesto telefonu ali Duty Freeju nameniti Gospodu.

Vir: famillechretienne.fr

Foto: lenscraper.net